Britský miliardář Gupta trumfne Muska s největší baterií světa  
Jižní Austrálie se stala kolbištěm podivuhodného souboje miliardářů o to, kdo postaví největší baterii světa. Zatím vítězí Elon Musk, ale teď se objevil vyzyvatel, Sanjeev Gupta.

Gupta Family Group Alliance.
Gupta Family Group Alliance.

Na jihu Austrálie probíhají velkolepé experimenty se zdroji elektrické energie. Šéf SpaceX, Tesly a dalších společností Elon Musk tady před rokem vyhrál sázku se sebou samotným, že do 100 dnů vybuduje a připojí největší baterii světa. Pokud by neuspěl, tak by za baterii nežádal zaplatit.

 

Sanjeev Gupta. Kredit: Tezpur University.
Sanjeev Gupta. Kredit: Tezpur University.

Musk ale uspěl a dodržel vlastní deadline. Za tu dobu stihl postavit 100MW/129MWh baterii, která se nachází v Jamestownu, severně od města Adelaide. Baterii zapnuli na sklonu roku 2017 a propojili ji s větrnou farmou, kterou na místě provozuje francouzská energetická společnost Neonen. Účelem této baterie je pomáhat v době, kdy je v rozvodné síti nedostatek energie, přispět k omezení výpadků sítě a podpořit síť zejména v létě, kdy je na jihu Austrálie nejvyšší spotřeba elektřiny. Musk pokračuje ve svých aktivitách v této části světa a spolupracuje s vládou Jižní Austrálie na projektu solárních panelů a Tesla baterii pro 50 tisíc jihoaustralských domácností.

 

V současné době je tedy stavitelem největší baterie světa Elon Musk. Teď se ale objevil vyzyvatel, kterým je britský miliardář indického původu Sanjeev Gupta. Shodou okolností je téměř stejně starý jako Musk, takže v jejich případě jde o souboj hodně ambiciózních miliardářů čtyřicátníků.


Elon Musk. Kredit: Steve Jurvetson / Wikimedia Commons.
Elon Musk. Kredit: Steve Jurvetson / Wikimedia Commons.

Gupta hodlá porazit svého soka se 120MW/140MWh baterií. Pokud se mu to povede, tak se Gupta stane autorem největší baterie světa. Tuto baterii by měli připojit k nové solární farmě společnosti Whyalla Steelworks, kterou loni převzala Guptova GFG Alliance, jako součást velkého výrobce oceli Arrium. Rekordní baterie vyroste ve městě Port Augusta, asi 300 kilometrů severně od Adelaide. Vláda státu Jižní Austrálie tento projekt podpoří 10 miliony australských dolarů, což odpovídá 7,8 milionům amerických dolarů.

 

Whyalla Steelworks (cca 2009). Kredit: Joeltbooth / Wikimedia Commons.
Whyalla Steelworks (cca 2009). Kredit: Joeltbooth / Wikimedia Commons.

V Austrálii mají z takového souboji miliardářů nepochybně a bez ironie radost. Jižní Austrálii totiž v roce 2016 postihla velmi drsná bouře, která způsobila nepříjemný blackout celého státu Jižní Austrálie. Od té doby je v Austrálii, zejména v té jižní, značná poptávka po energetických projektech, které by jim zajistily větší energetickou bezpečnost. A tu jim projekty gigantických baterií, které fungují jako výkonné záložní zdroje elektřiny, přinášejí.

 

Premiér Jižní Austrálie Jay Weatherill si zakládá na tom, že jejich stát je teď na špici rozvoje obnovitelné energetiky. V Jižní Austrálii mají před volbami a právě energetika je jedním z hlavních předvolebních témat. Pro obyvatele nejsuššího státu Austrálie je to doslova otázkou života a smrti.

Video:  GFG Whyalla Operations Visit 170717


Literatura

Phys.org 16. 3. 2018.

Datum: 17.03.2018
Tisk článku

Související články:

Tesla Battery ohlašuje začátek konce fosilních paliv     Autor: Josef Pazdera (07.05.2015)
Tesla staví v Austrálii největší Li-Ion baterii na světě     Autor: Stanislav Mihulka (11.07.2017)
Potenciál využití fotovoltaických zdrojů ve světě a Česku     Autor: Antonín Fejfar (09.12.2017)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz