Borovice žalují na královnu Severu  
Na to, co se honosilo titulem královna Severu, a co Churchill nazýval „zvířetem“, zůstaly v Norsku i stromům nepěkné vzpomínky.

Claudia Hartl, dendroekoložka na Johannes Gutenberg University, Mainz. Kredit: JGU
Claudia Hartl, dendroekoložka na Johannes Gutenberg University, Mainz. Kredit: JGU

Začalo to vycházkou do terénu. Takovou, jakých Claudia Hartlová se svými studenty do fjordů na severu Norska už provedla bezpočet. Tak jako obvykle i tentokrát odebírali  z kmenů bříz a borovic vzorky dřeva, aby je pak v laboratoři blíže zkoumali. Adeptům na vysokoškolský titul na praktických cvičeních  neušlo, že letokruhy z některých míst byly velice tenké. To u stromů signalizuje léta hubená a  většinou jde o napadení škůdcem, který rostliny připraví o možnost asimilace i přírůstky. Tím směrem se také prvotní pátrání rozběhlo.

 

Byl tu ale problém

Nicotné letokruhy se týkaly prakticky jen roku 1945 a jen jisté oblasti Kafjord. Pravdou je, že brouci dokážou zlikvidovat porost i během jednoho roku, nicméně nelogické bylo, že  vzdálenější porosty stromů stejného druhu byly pohromy ušetřeny. To do značné míry invazi breberek činilo nepravděpodobnou a pátrat se muselo začít jinde.

Tirpitz. Trup chráněný 32 centimetrovým pancířem. Výtlak 52 600 tun. 12 vysokotlakých kotlů dodávalo 163 026 koňských sil (121 MW), což umožňovalo tomuto kolosu vyvinout rychlost 30,8 uzlů. Dosah 16 400 km.
Tirpitz. Trup chráněný 32 centimetrovým pancířem. Výtlak 52 600 tun. 12 vysokotlakých kotlů dodávalo 163 026 koňských sil (120 MW), což umožňovalo tomuto kolosu vyvinout rychlost 30,8 uzlů. Dosah 16 400 km.

Co to ale mohlo být, co jak jehličnanům, tak i listnáčům zabránilo ve využití sluníčka? A proč stromy začaly živořit?  Na řadu přišlo dokonce i vyptávání se starousedlíků. Vyloučen byl i požár. Pak ale vyšlo najevo, že fjord kdysi krátce sloužil jako kotviště pro Kriegsmarine. Jak by ale přítomnost lodí mohla přivodit ekologickou katastrofu pobřeží v tak velkém rozsahu?

 

Tirpitz

V Kafjordu nepobývala obyčejná loď, ale Hitlerova superloď. Plovoucí pevnost s obrovskou palebnou silou a zbraň Třetí říše, která byla schopná přemoci britské loďstvo. Spolu s Bismarkem to byly nejdokonalejší lodě, jaké kdy německé válečné námořnictvo mělo, a současně také byly největšími loděmi evropského bojiště. Do doby, než vypluly japonské Yamato a Musashi a americké lodě třídy Iowa, to byly také největší lodě na světě.

Pohledů, jako je tento z roku 1944, se letcům mnoho nepoštěstilo. Loď většinou kryly mraky, nebo umělá mlha a bombometčíci shazovali své dárečky „na slepo“. Naprostá většina snah bestii potopit se minula účinkem.
Pohledů, jako je tento z roku 1944, se letcům mnoho nepoštěstilo. Loď většinou kryly mraky, nebo umělá mlha a bombometčíci shazovali své dárečky „na slepo“. Naprostá většina snah bestii potopit se minula účinkem.

Tirpitz byl pro Brity noční můrou a poutal na sebe značnou část sil, aniž by musel být v akci. Zaměstnával námořnictvo i letectvo už jen svou pouhou existencí. Proto se na něj  pořádaly doslova hony. Hladinovým loďstvem, ponorkami, speciálně vyvinutými miniponorkami i letadly. Zlikvidovat se jej podařilo prakticky až na konci války, kdy už to moc význam nemělo. Tak dlouho to trvalo jednak proto, že obrana Tirpitze byla účinná a také proto, že se loď mohla přemísťovat. I když byla dlouhá 251m a široká 36m, bylo pátrání po ní v době, kdy nebyla satelitní navigace, jako hledání jehly v kupě sena. A i když se ji najít podařilo, nebylo snadné na silně pancéřovanou loď s naježenými 142 hlavněmi útočit. Kromě protiponorkových a protitorpédových sítí měli obránci ještě jeden trumf v rukávu. Během desítek minut dokázali loď zahalit kouřovou clonou.

 

I když se ve fjordu Kafjord Tirpitz zdržel krátce, ekologické škody na přírodě jsou patrny dodnes. Kredit: Googlemaps
I když se ve fjordu Kafjord Tirpitz zdržel krátce, ekologické škody na přírodě jsou patrny dodnes. Kredit: Googlemaps

Hartlová se do oblasti po čase znovu vrátila a pečlivě zmapovala okolí místa, kde se kdysi loď měla nacházet. Dendrochronologické údaje ukázaly, že až do vzdálenosti čtyř kilometrů od pravděpodobného kotviště, byly stromy zničeny, nebo vážně poškozeny, že si šrámy nesou dodnes. Také zjistila, že pokud to přežily, trvalo jim osm let, než se začaly zotavovat. Poněkud lépe na tom byly listnaté stromy a nejhůře dopadly borovice. To proto, že si jehličí ponechávají až sedm let.
Podle historiků byly na německých lodích týmy vytvářející kouřové clony vybavené plynovými maskami. A tak v případě Tirpitze se také nejspíš jednalo o „kouř“ vyráběný za pomoci kyseliny chlorovodíkové, při čemž vzniká bílá mlha. Okolní přírodu tak nejspíš devastovaly  kyselé deště.

 

Závěr

Podle odborníků na politickou klimatologii se mezinárodní situace posunula do bodu, který je nejhorší od dob studené války. Klimatoložka Hartlová s borovicemi vyslaly kapitánům zodpovědným za pošťuchování se mocných jasný vzkaz: Už jen pouhým mlžením škodíte!

Datum: 15.04.2018
Tisk článku

Související články:

Amazonský prales produkuje tolik metanu jako všechny oceány dohromady     Autor: Josef Pazdera (16.12.2017)
GM pivo od Sierra Nevada Brewing Company     Autor: Josef Pazdera (28.03.2018)
Nový zdroj globálního dusíku     Autor: Josef Pazdera (10.04.2018)



Diskuze:

Napotřetí půjde DARPA příkladem a bude preventivně zadýmovat strategické objekty vyjetým Babišovým fritovacím olejem.

Josef Hrncirik,2018-04-25 20:44:10

I do prodejen potravin lze zabudovat ke stropu naprosto ekologické a navíc i chutné Security Smog Guns.
V pohotovosti udržují horký roztok glycerinu ve vodě.
Při přepadení ho s prudkou expanzí průtokově vypařují a hladoví lupiči bez infrahledu v mnohem hustší mlze než nad nebohou Tirpitz, (s max. dohledností 0,5 m) ztratí orientaci a mohou být nenápadně liquidováni.
Útlocitní nacističtí vědcové nedokázali ani chladnokrevně vstřikovat topný a mazací olej do horkých spalin z kotlů bestie a používali jen nejlevnější a nejméně ekologickou kyselinu chlorsulfonovou.

Odpovědět

TiCl4 + 38 H2O = TiO2 + 4 HCl*9H2O

Josef Hrncirik,2018-04-15 21:56:58

Wehrmacht to pohnojila tím, že nezadýmovala fosforem a do dýmu nefoukala NH3, aby se na líchy snášel oblíbený Amofos t.m..
Na pohlednici č.2 je Královna v celé své vyzývavé kráse, nebojící se smělých pohledů.
Na pohlednici č.3 se ale již uvězněná Bestie chvatně přeličuje.
Je však vidět, že počátek maskujícího oblaku je příliš lokalizovaný a zdá se teplem reakce (teplem kondenzace vody) příliš snadno stoupat.
Podstata dýmu je hlavně v dobře kryjící titanové bělobě, efekt HCl bez NH3 je zanedbatelný. Slijte si prosím 1v:1v konc. HCl a H2SO4 nejlépe vařících. Efekt ani nestojí za řeč. Je tedy nutno okamžitě navíc polít 1v teplých KOH granulí 1v konc. čpavku. Hned se Vám bude lépe dýchat a uvidíte, že přes mlhu nevidíte.
Vypařením vody z mlhy HCl*cca 9H2O (tj. bez NH3)se mlha poněkud ochladí a méně stoupá, avšak také mizí odparem. U TiCl4 hydrolýzy je teplo malé a TiO2 se nevypařuje. Optimální je velikost částic cca 1/4*550 nm.
Asi by se TiCl4 měl rozprašovat studeným vzduchem z alespoň poněkud vratné expanze po kompresi zchlazeného vzduchu. Bodla by také forsáž zkapalněným vzduchem!
Sněhová děla na pravovoboku proti větru FEUER!

Při hoření fosforu vzniká velmi mnoho H3PO4, která se ve vzduchu na rozdíl od HCl nevypaří a celkový efekt na kg surovin je cca 2x větší. Mlha je však mnohem teplejší a tudíž méně sedí. Není šance to dobře uchladit či mlhu zatížit těžším plynem jako byl HCl.

Odpovědět


Re: TiCl4 + 38 H2O = TiO2 + 4 HCl*9H2O

Vojtěch Kocián,2018-04-16 08:59:22

Na třetím obrázku není dobrovolné přeličování, ale zcela nedobrovolný facelift lidově zvaný torpexová kůra (nebo čím Angličané svoje dárečky plnili).

Odpovědět


Re: Re: TiCl4 + 38 H2O = TiO2 + 4 HCl*9H2O

Josef Hrncirik,2018-04-16 21:52:22

Veselá pohlednice z vyhlídkových letů nad Tirpitz je z útoku 3.IV.1944 z operace Tungsten. V 5"30 začíná zadymování z pobřeží ev. pomocných lodí. Loď se neúspěšně pokouší zadýmit mezi dopadajícími bombami. V 6"37 má 8. zásah.
Správně zadýmit trvá 7-10 min a provádí se hlavně z pobřeží až do síly větru 9 m/s.
Dým prý letadla vidívaly až na 60 km.
Teprve vymýtání Ďábla operací Catechizm až 12.XI ji definitivně potopilo a v 9"50 poslalo do Wallhaly utopením 1000 námořníků. 700 jich vymítání přežilo a novou víru i po křestu ohněm a ledovou mořskou vodou nepřijalo. Ani těch 87 které vyřezali živé z pokroucených pancířů potopené lodě.
Na fotu Tirpitz capsizes to vypadá na rychlé vyblafnutí zbylého kuřiva, ne však na explozi rozlétlou extrémně prudce do všech stran či oblak sazí.
Heil k 14.IV.

Odpovědět

Relativita

Milan Krnic,2018-04-15 19:31:13

"Už jen pouhým mlžením škodíte".
No jo, jenže díky tomu někdo vydělá (např. korunky tečou, neb "hnutí nemá jiného kandidáta!"), někdo jiný si myslí, že vydělal, zatímco ne tak úplně (např. proto, že nejen rakety jsou drahé), jiný sotva vydělal (např. jen co se to rozjelo, SUKL mu prodej zatrhl), další třeba doufá, že vydělá (např. když nákupem virtuální měny při poklesu), jiný možná vidí, že mírně prodělal (např. když ani rezoluci mu neschválí), a další jistě prodělá (např. proto, že dýchat prach z trosek není zdravé).
Jenže jak známo, na každého škodiče i neškodiče jednou dojde, takže co z toho.

Odpovědět

Nejen sosny žalují. Russian military to cover ENTIRE CITY with three day FOG in bizarre military drill

Josef Hrncirik,2018-04-15 12:50:03

Russian military to cover ENTIRE CITY with three day FOG in bizarre military drill.

A MASSIVE military operation is set to take place in Russia - and the results are predicted to look like something out of a Hollywood film.

Odpovědět

Zatímco izraelským zadýmováním zakázaným bílým fosforem vzniká hnojivá léčivá kyselina fosforečná přidávaná do COCA-COLA tm..

Josef Hrncirik,2018-04-15 10:52:30

Odpovědět


NAVY knows: Pandarra carbon-fiber fog is game changer.

Josef Hrncirik,2018-04-15 11:01:33

Odpovědět


Zde se konečně podařilo najít po 73 letech chlor od Zvířete. Podaří se to do té doby i Doníkovi?

Josef Hrncirik,2018-04-15 15:44:56

Odpovědět


Ach, meine verratene VaterLand. Deine chemikerinen suchen nur salzsaure on heiligen orten, wo deine braven soldaten so gut kampfen gegen untertieren.

Josef Hrncirik,2018-04-15 16:56:29

Odpovědět


Sie durchganz vergessen analysieren Heilige Holtz nach Titánveisse!

Josef Hrncirik,2018-04-15 17:11:17

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz