Vyvinula Čína nesmrtící laserový „kalašnikov“ pro bezpečnostní jednotky?  
Převratná technologie ručního laseru pro zapalování plakátů, vlasů a oblečení nepřátel režimu, případně strategických objektů a palivových nádrží vojenských protivníků? Anebo pěkná science fiction, která má naštvat Pentagon?
Údajná laserová puška ZKZM-500. Kredit: Task & Purpose / South China Morning Post.
Údajná laserová puška ZKZM-500. Kredit: Task & Purpose / South China Morning Post.

Dnešní online svět je ohromený oznámením čínského South China Morning Post, který se v poslední době stal hlasatelem úspěchů čínského režimu na poli vojenských technologií. V Číně prý vyrobili laserovou útočnou pušku, která nese označení ZKZM-500. Jde o nesmrtící ruční zbraň, která podle zprávy čínského deníku dokáže zapálit cíl na vzdálenost 800 metrů.


South China Morning Post sice básní o Hvězdných válkách, ale vyobrazená zbraň připomíná spíše velkou dětskou stříkací pušku. Měla by mít kalibr 15 mm, hmotnost 3 kilogramy, čili podobně jako kalašnikov, a měla by být schopná vypálit více než tisícovku laserových pulzů, z nichž každý může trvat až 2 sekundy.

 

Dostanou čínští policisté a vojáci ruční laserové zbraně? Kredit: South China Morning Post.
Dostanou čínští policisté a vojáci ruční laserové zbraně? Kredit: South China Morning Post.

Podle dostupných informací by laserový kalašnikov měl být schopen propálit ve zlomku sekundy oblečení a pak zuhelnatět organickou tkáň. Pokud je prý oblečení hořlavé, tak zasažený člověk vzplane jako pochodeň, se všemi důsledky. Energii pro 1000 pulzů by zbrani měla dodávat lithiová baterie. Zbraň je údajně připravená k masové výrobě a její pořizovací cena by měla být cca 15 tisíc dolarů.


Laserový kalašnikov by měl být primárně určený pro policejní protiteroristické jednotky, ale uplatnit by se prý mohl i při speciálních vojenských operacích, například při vyřazení protivníkovy infrastruktury nebo třeba palivových nádrží. Nikdo by údajně v takovém případě netušil, odkud ten útok přišel. Výstřely dotyčné zbraně by měly být tiché a neviditelné, přičemž mohou projít oknem a zároveň zapálit vše, co je přiměřeně hořlavé. Čínský zdroj se dušuje, že účelem zbraně v rukou policistů nebude spalovat lidi, nýbrž „ilegální plakáty“, což je pro čínskou policii zřejmě terorista číslo jedna. Pokud jde o protestující, těm by měla laserová puška „zapalovat vlasy nebo oblečení“.

 

Americký Laser Weapon System (LaWS) není právě zbraň do ruky. Kredit: US Navy.
Americký Laser Weapon System (LaWS) není právě zbraň do ruky. Kredit: US Navy.

Zní to dost drsně, ale podle komentátorů, jako je Jared Keller z military magazínu Task & Purpose, to je zřejmě celé podfuk (Kellerovými slovy „bullshit“). Za nanejvýš podezřelé přitom považuje zejména mlžení kolem zdroje energie pro takovou zázračnou zbraň. Na základě svých zkušeností se zdráhá uvěřit, že by při dnešním stupni technologického vývoje mohli Číňané vyvinout zdroj energie, který by poháněl dostatečně výkonné laserové paprsky, schopné prolétnout ovzduším bez ohledu na prach či mlhu a zapalovat na vzdálenost 800 metrů, a přitom by to byla dobíjitelná baterie podobná bateriím do chytrého telefonu. A váha celého kompletu by nepřesáhla 3 kg. Keller to považuje za prakticky vyloučené. Muselo by jít o absolutní technologický průlom století.

Dostanou laserové pušky? Kredit: Chairman of the Joint Chiefs of Staff / Wikimedia Commons.
Dostanou laserové pušky? Kredit: Chairman of the Joint Chiefs of Staff / Wikimedia Commons.

 

Podezřelý je i údaj „kalibr 15 mm“, což je sice obvykle vnitřní průměr hlavně, ale u laserových zbraní se zrovna dvakrát nepoužívá. Keller rovněž upozorňuje na to, že South China Morning Post sice není státní čínský plátek, protože ho vlastní skupina Alibaba, ale informace přichází v rámci série zpráv o údajných pokrocích v čínském programu elektromagnetických zbraní. Podle Kellera je nejnovější mediální vlna s laserovým kalašnikovem ZKZM-500 jenom dalším dílkem v čínské scifi propagandě, jejímž účelem podle všeho je potrápit Pentagon vybájenými technologiemi, a také nahnat strach potenciálním odpůrcům režimu.



Literatura
Live Science 2. 7. 2018, Task & Purpose 2. 7. 2018.

Datum: 03.07.2018
Tisk článku

Související články:

Laserový systém amerického námořnictva nasazen v Perském zálivu     Autor: Stanislav Mihulka (11.12.2014)
Čína údajně testuje hypersonický zbraňový systém DF-17     Autor: Stanislav Mihulka (31.12.2017)
Čína má velké plány s moderním strategickým bombardérem     Autor: Stanislav Mihulka (01.05.2018)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz