O.S.E.L. - Strava bohatá na mléko může snížit onemocnění srdce a riziko mrtvice
 Strava bohatá na mléko může snížit onemocnění srdce a riziko mrtvice
Časopis Journal of Epidemiology and Community Health zveřejnil nyní výsledky studie, která dokládá, že dieta bohatá na mléko nezvyšuje riziko onemocnění srdce a mozkové mrtvice.


Výzkumníci zjišťovali u 764 osob jejich váhu a zaznamenávali každou položku jejich stravy, včetně požitých nápojů. Sledování prováděli zdravotníci po sedm po sobě jdoucích dnů. Z těchto osob se ale jen u 665 podařilo zjistit  kompletní záznamy a tyto pak byly vzaty pro statistické vyhodnocení výsledků.


Osobám v pokusu bylo 45 – 59 let, když byly zahrnuty do  Caerphillyho výzkumného projektu. Jeho počátky spadají do let 1979 až 1983.
Na začátku pokusu  byla všem účastníkům provedena komplexní zdravotní prohlídka, včetně EKG. Následně byly účastníkům prováděny testy každých pět let a to po dobu dvaceti let. U osob v pokusu byly vyhodnoceny také záznamy jejich rodinných příslušníků a záznamy od jejich obvodních lékařů.


V průběhu trvání sledování dostalo 54 osob mozkovou mrtvici a u 139 osob se vyvinula symptomatická ischemická choroba srdeční (prodělali infarkt, nebo trpěli anginou pektoris).  225 lidí  zemřelo.


 

Zvětšit obrázek
Pijáci mléka jsou zdravější.

K zajímavým výsledkům výzkumníci došli, když se zaměřili na spotřebu mléka.
Skutečně spotřebované mléko, zjišťované na začátku studie, bylo mléko plnotučné. Pozdější testy (z roku 2000) ukázaly, že většina těch, kteří zpočátku konzumovali jen plnotučné mléko, přešla v průběhu posledních osmi let na mléko polotučné a nebo nízkotučné.
Osoby, které konzumovaly mléka nejvíce a  měly mléko na jídelníčku prakticky každý den (půl litru a více), měly větší energetický příjem. Tyto osoby byly aktivnější. Jejich hladiny cholesterolu a odečty krevního tlaku, byly obdobné těm hodnotám, jaké měly osoby které pily mléka denně méně než půl litru. Jako zajímavost lze uvést, že ti, jež  pili mléka minimum,  se řadili do skupiny s největší konzumací alkoholu.


Pointa
Osoby, které pily mléka nejvíce měly (vzhledem k těm, jež patřily do skupiny osob s nejnižší konzumací mléka), nižší riziko vzniku onemocnění zvaných ischemická choroba a  mozková mrtvice. V případě mozkové mrtvice byl tento rozdíl statisticky významný. Zjištění platí dokonce i u osob, jež v počátku sledování konzumovaly mléko s vysokým obsahem tuku.
Autoři studie se domnívají, že mléko má v sobě něco, co brání vysokému krevnímu tlaku. Výsledky studie tak podaly argumenty, které svědčí o  nutností poopravit stávající názor -  že totiž konzumace mléka je z pohledu zvýšeného nebezpečí kardiovaskulárních chorob zdraví škodlivá. Studie doložila, že konzumace mléka zdraví prospívá, že mléko k zdravé stravě patří.


Prameny:
Milk consumption, stroke, and heart attack risk: evidence from the Caerphilly cohort of older men, J. Epidemiol Community Health 2005; 59: 502-5
British Medical Journal.


Dr. Barefood zase v dřívější studii (na Oslu jsme oní také informovali), zase u velké skupiny vysoce vzdělaných Američanů s nadprůměrnými příjmy prokázal, že statisticky významně nižší výskyt kardiovaskulárních příhod s sebou nese konzumace vína. Příznivý účinek je v tomto případě přičítán polyfenolům. Zdá se, že nejlepší ochranu před mrtvičkou nám zajistí směs... hrozná představa!


Autor: Josef Pazdera
Datum:25.05.2005 09:20