O.S.E.L. - Má konzumace hovězího vliv na tvorbu spermií?
 Má konzumace hovězího vliv na tvorbu spermií?
Synové matek, které v době těhotenství konzumují hodně hovězího, mají méně spermií. Takový je závěr studie, kterou provedli na University or Rochester.



Vědci se rozhodli prověřit zda je nějaký vztah mezi dlouhodobým požíváním růstových hormonů a dalších chemikálií obsažených v masu a kvalitou sperma u následné generace lidských potomků. I když se jim nepodařilo vystopovat konkrétního viníka v podobě hormonu, pesticidu nebo jiné látky, něco vědci přece jen zjistili. Matky, jež holdovaly hovězímu (sedmkrát a nebo vícekrát týdně), měly syny s narušenou tvorbou spermií. I když jsou výsledky statisticky průkazné, jejich interpretace je obtížná. Autorům nezbývá než konstatovat, že pro to nemají uspokojivé vysvětlení.

 

Něco málo k výsledkům

Zvětšit obrázek
Čím více matky holdovaly hovězímu, tím větší problémy mají nyní jejich potomci se spermiemi.

Žen, které si dopřávaly hovězí každý den, bylo v pokusu 51. 18% jejich synů mělo silně narušenou plodnost. Jejich spermiogram vykazoval méně než 20 milionů spermií/ml. To i podle mírné klasifikace WHO, není stav normální.  Vrstevníci těchto hochů měli v průměru o 24% spermií více. U potomků matek s jinými zálibami, než je konzumace hovězího, se obdobný průšvih s plodností vyskytl jen v zanedbatelném počtu případů. I když z pokusu jasně vyplynulo, že na vině bylo hovězí maso, je třeba objektivně dodat, že všem 387 mužům, kteří se pokusu účastnili (tedy i těm jejichž plodnost byla dotčena), se potomka zplodit podařilo. A že to bylo bez nutnosti využít služeb asistované reprodukce. 


Podle doktorky Swam, vedoucí celého projektu, byla konzumace masa pro plod, který matka v sobě nosila, kritická na konci prvního trimestru. I když vlastní projev poškození pozorujeme až po pubertě, začátek celého problému se týká doby, kdy se mužským potomkům začínají formovat struktury pohlavních žláz. Pokud dojde k jejich narušení hned na samém počátku, organismus to neumí později napravit.

 

Zvětšit obrázek
Shanna H. Swan, profesorka porodnictví a gynekologie na University of Rochester, ředitelka Centra pro reprodukční epidemiologii.

Zveřejnění těchto výsledků vystrašilo celou řadu spotřebitelů a udělalo chovatelům skotu medvědí službu. Media totiž interpretují zprávu zkráceně,  jen jako důsledek konzumace masa. Propadat panice a zavrhnout hovězího je ale hloupé. Přesto, že se jedná o zcela čerstvé výsledky výzkumu, k jejich získání sloužila populace mužů, kteří se rodili v době od roku 1949 až 1983.  Nelze tedy vyloučit, že mužské potomky ovlivnilo používání látek s účinky steroidů. Jejich používání v chovech hospodářských zvířat bylo v tu dobu běžné. Příkladem může být dietylstilbestrol (DES). Jeho schválení v Americe přehodnotil americký úřad pro potraviny a léčiva (FDA) až v roce 1979. V Evropě byla tato látka s hormonálním účinkem zakázána dokonce až v roce 1988.

 
Zcela zatratit tento projekt z pohledu jeho zastaralosti, by ale také nebylo moudré. I dnes jsou totiž v lidské výživě ve hře anabolika, jichž se zákaz netýká a u nichž je jen stanoven jejich maximální denní příjem na osobu. Dalším problémem současnosti je používání pesticidů a nárůst látek zvaných disruptory (sloučeniny schopné páchat zmatky v hormonální regulaci životních procesů). Jde o látky, které se do potravního řetězce dostávají z jiných zdrojů, než jakým je zemědělská činnost. O škodlivosti látky bisfenol se na Oslu psalo začátkem března. Výsledky o kterých zde referujeme, zveřejnil 28. března časopis Human Reproduction. Jde ale jen o dílčí část výzkumu prováděného v rámci sledování vlivu životního prostředí a životního stylu na lidské zdraví. Projekt tedy probíhá dál a jakmile z něj vypadnou další výsledky, budeme o nich referovat.


I když jsme se zde zmínili jen o hovězím masu, byl ještě sledován i případný vliv ryb, drůbeže, sóje a některých dalších produktů. U těch statistické šetření ale žádnou souvislost nenaznačilo a to ani v případech, když se maminky jimi, s prominutím, přecpávaly. S jistou dávkou škodolibosti milovníka vepřového ještě doplňuji, že v případě konzumace řízků, ovaru a bůčku  bylo vše zcela v pořádku.
 
Pramen: University of Rochester Medical Center.


Autor: Josef Pazdera
Datum:29.03.2007 14:15