O.S.E.L. - GM káva
 GM káva
Dobrá zpráva pro vyznavače kávy bez kofeinu. Pokud ovšem nejsou zapřísáhlí nepřátelé genetických modifikací.



O přízeň vyznavačů  bezkofeinové kávy budou brzo soutěžit  geneticky modifikované boby s těmi klasickými u nichž je kofein odstraňován  procesem extrakce. 

Vědcům se podařilo připravit geneticky modifikovaný kávovník, který by měl produkovat kávová zrna obsahující minimální množství kofeinu. Vysázené keře již rostou jeden rok a plodit budou během příštího a přespříštího roku. Zmíněným kávovým keřům chybí klíčový gen pro tvorbu kofeinu a nyní  produkují o 50 až  70 % této stimulační látky méně než klasické rostliny. Stejnou měrou bude také snížen obsah kofeinu v zrnkách budoucí kávy. Genetikům se podařilo vytvořit produkt, který se obsahem kofeinu dostává na hladinu prodávaných produktů u nichž je kofein odstraňován fyzikálními metodami. Kapitáni japonského biotechnologického výzkumu zareagovali na požadavky spotřebitele, který žádá kávu, která by mu nezvyšovala krevní tlak a po které lze bez problémů usnout i když si ji dáte večer před spaním. O kávu bez kofeinu je na světovém trhu stále větší zájem a z celkové produkce již její prodej představuje 10 % trhu.


Extrakci  kofeinu z kávy je možné dělat dvěma způsoby. Organickými rozpouštědly a nebo kysličníkem uhličitým. První ze jmenovaných způsobů je sice levný, nicméně používaná rozpouštědla jsou karcinogenní a v takto připravované kávě stopy rozpouštědla mohou zůstávat. Druhý ze jmenovaných způsobů používá inertní, zcela neškodný kysličník uhličitý. Problém je v tom, že aby se z plynu stalo rozpouštědlo, je jej třeba zkapalnit a zchladit a celý proces je energeticky a technologicky značně náročný a výsledný produkt značně prodražuje.


Geneticky modifikované plodiny "udělají" kávu zbavenou kofeinu prakticky bez jakýchkoli vedlejších nákladů. Informace o GM kávě způsobily u klasických výrobců "Decaf Coffee" paniku. Jak se firmy, které do drahých extrakčních technologií investovaly miliony s nastupující konkurencí vypořádají? Jisté je, že ve snaze o záchranu investic se staneme svědky dalšího  masírování veřejnosti namířeného proti konzumaci produktů pocházejících z GMO plodin.

 

GM káva je dobrou zprávou pro vyznavače  kávy bez kofeinu. Pokud ovšem nejsou zapřísáhlí nepřátelé genetických modifikací.

 


 

Coffea canephora. 


 Na straně GMO však v  případě GM kávy stojí  argumenty těžkého kalibru: Káva bude nejen levná, ale ve srovnání s tou, která přišla do styku s organickými extrakčními činidly, také  šetrnější ke zdraví spotřebitele. A to ani nemluvě o chuti a vůni. Ono je totiž obtížné provést extrakci  kofeinu za použití organického rozpouštědla  a současně dosáhnout toho, aby se spolu s kofeinem  neodstranila i část aromatických a chuťových látek. 


Pro ty, které zajímají detaily dodáváme, že autoři úspěšného výzkumu jsou z Nara Institute of Science and Technology v Japonsku. Vedoucím týmu je Shinjiro Ogita. Kávovníkové keře  se sníženým obsahem kofeinu náleží ke kávovníku Coffea canephora.
Na tvorbě kofeinu v rostlinách se podílí tři enzymy. Výzkumníci zabránili expresi genu  pro jeden  ze zmíněných enzymů. Jedná se o gen pro theobromin syntázu, neboli CaMXMT1. Nyní Japonci již pracují na tom, aby stejnou metodou upravili rostliny kávy náležející  ke Coffea arabica (Arabica).





 Arabica je citlivá na chladné počasí a škůdce a pěstuje se v hornatých oblastech (nadmořské výšky 500 až 2 000 m). Nižší vlhkost zabraňuje širšímu výskytu škůdců. Čím vyšší nadmořská výška, tím je káva aromatičtější. Káva Arabica je jemná a mírně kyselá. Z celosvětové sklizně připadá cca 70% na Arabicu.


A mějte na paměti, že:
Jemně mletá káva si uchovává vůni déle než hrubě mletá, protože částečky tvoří hustou hmotu s menším prostorem pro vniknutí vzduchu způsobujícím oxidaci a ztrátu vůně.
Jemně mletá káva uvolňuje látky rychleji než káva hrubě mletá, protože má větší styk s vodou.
Nejlahodnější kávu však připravíte z nahrubo rozemletých zrn, které uvolňují účinné látky zvolna a plynule.


Autor: Josef Pazdera
Datum:25.06.2003