O.S.E.L. - Na zánět močových cest brusinky. Na stařeckou demenci borůvky. Anebo je to všechno jinak?
 Na zánět močových cest brusinky. Na stařeckou demenci borůvky. Anebo je to všechno jinak?
Kdo si „užil“ zánět močových cest, tomu netřeba o těchto zdravotních komplikacích nic vykládat. Komu se toto onemocnění vyhýbá, tomu je naopak zbytečné cokoli líčit. Většina „močařů“ by snědla i slepičí trus, jen kdyby věděli, že jim to uleví od potíží. Naštěstí jim kromě antibiotik pomáhá mnohem chutnější věc – brusinky. V džusu, sušené nebo ve formě extraktu, to je celkem jedno. Zabírají. Teď je jasné proč.



 

Na 240. národním kongresu Americké chemické společnosti představila Terri Anne Comesanová z Worcester Polytechnic Institute výsledky pokusů, v kterých jasně prokázala, že látky obsažené v brusinkách výrazně snižují schopnost tvorby biofilmů u bakterie Escherichia coli, jež je jedním z hlavních původců zánětů močových cest.

 

Sklenice brusinkového džusu zažene zánět od našich močových cest. Credit: Eli_asenova

Biofilmy jsou tenké povlaky tvořené pestrým společenstvem bakterií. V biofilmech se chovají mikrobi jinak, než když se nám po těle potloukají zcela volně. Mohou využívat vzájemné podpory. Co jeden „vyvrhne“, to druhý „spolkne“. Látky, které vylučují do okolí buněk a které  tvoří základ  biofilmu, jim navíc nabízejí účinný úkryt. V biofilmu přežijí bakterie mnohem více než bez něj. Biofilmy proto stojí v pozadí úporných infekcí, protože kromě jiného chrání bakterie i před účinky antibiotik. Po konzumaci brusinek mají bakterie Escherichia coli  v močových cestách na osm hodin sníženou schopnost uchytit se v biofilmu a mohou být snáze vypuzeny s močí.

Podle Comesanové bychom proto měli konzumovat brusinky denně a preventivně. Jenže to bychom pak už nemuseli mít chuť na borůvky, ostružiny, jahody a další „bobule“. A to by byla škoda. Jak na stejné konferenci prezentoval Shibu Poulose z bostonského Human Nutrition Research Center, obsahují tyto plody velké množství polyfenolických antioxidantů a ty nás chrání před poškozením mozku, jež se neodvratně hlásí s postupujícím věkem. Ve stárnoucím  mozku přestávají plnit svou roli mikroglie, jež jsou zodpovědné za „úklid“. V mozku se pak hromadí zbytky uhynulých  buněk a to našim duševním funkcím neprospívá. Mikroglie mohou dokonce napadat zdravé neurony a přispívat tak k narůstajícímu chaosu v našich hlavách. Han však zjistil, že polyfenoly obsažené v borůvkách, ostružinách, jahodách a možná i některých druzích ořechů mají na mikroglie blahodárný vliv a chrání nám tak mozek před větším poškozením.

Borůvky jsou dalším životabudičem, díky kterému tak rychle nezblbneme. Credit: Jim Clark

Takže by to chtělo denně něco borůvek, ostružin a jahod, k tomu pro sichr nějaký ten ořech a všechno nakonec zapít brusinkovým džusem. Než si to všechno dáte a navrch spolknete tabletu protiprůjmového preparátu Imodium, měli byste si přečíst  výsledky výzkumu, které na stejném kongresu přednesl Okhee Han z Pennsylvania State University. Ten prokázal, že  při zvýšené konzumaci polyfenolických antioxidantů dochází ve střevu ke sníženému vstřebávání iontů železa. Han zdůraznil, že adekvátní příjem železa je pro tělo klíčový, protože tento kov se podílí na rozvodu kyslíku v tkáních a v buňkách plní celou řadu dalších důležitých rolí. Když se budeme cpát potravinami bohatými na polyfenolické antioxidanty, zaděláváme si na další zdravotní potíže. Han ukázal prstem i na zelený čaj, který je přímo proslulý pozitivními účinky na lidský organismus. Podle něj bychom neměli zanedbávat dostatečný přísun  železa, jehož zdrojem je například maso.


O škodlivosti konzumace červeného masa se už popsaly stohy papíru, takže není třeba listovat ve sborníku 240. národním kongresu Americké chemické společnosti, abychom našli pádný argument se Hanovu doporučení vyhnout. Tak mě napadá, že na železo jsou celkem bohaté brusinky …
 

Pramen: 240. národní kongres Americké chemické společnosti


Autor: Jaroslav Petr
Datum:24.08.2010 09:48