O.S.E.L. - Pojídání klíčků snižuje poškození DNA u leukocytů
 Pojídání klíčků snižuje poškození DNA u leukocytů
Několik plných vidliček chutných klíčků může být ochranou proti rakovině. Tvrdí to profesor Ian Rolland a Chris Gill z Ulsterské univerzity.


 

Konzumace něco přes 100 gramů naklíčených semen každý den po dobu dvou týdnů má ochranný efekt proti poškozování DNA u lidských krevních buněk leukocytů.
Poruchy DNA jsou spojeny s rizikem vzniku rakoviny. Poškozování DNA mívají na svědomí karcinogeny přítomné v potravě, ale také přirozeně probíhající procesy jako oxidativní stres. Syrové klíčky semen  poskytují proti tomuto poškození určitou ochranu.



Pouhá porce 113 gramů klíčků směsi brokolice, ředkve, vojtěšky a jetele denně má podle testů profesora Rollanda ochranný efekt. Vyplývá to z jeho práce publikované v Cancer, Epidemiology, Biomarkers and Prevention a z výsledků presentovaných na konferenci věnované biotechnologiím, která se 20.-22. června konala na Ulsterské univerzitě.


Zpracováno podle údajů zveřejněných University Of Ulster, Ireland


Autor: Josef Pazdera
Datum:08.08.2004