Americké superdělo s dostřelem téměř 2 000 km bude mířit na Čínu  
Čína se roztahuje v Jihočínském moři. Kdyby US Army umístila dělo s pohádkovým dostřelem někam do západní části Filipín, tak by se čínské umělé ostrůvky s vojenskými základnami, stejně jako čínské loďstvo, rázem ocitly v ošemetné situaci.
Dělostřelecká palba. Kredit: US Army.
Dělostřelecká palba. Kredit: US Army.

US Army utajeně vyvíjí záhadné dělo s extrémně dalekým dostřelem. Pokud dostupné informace nelžou, tak tohle dělo bude možné umístit někam na okraj oblasti Jihočínského moře a odtamtud s ním pálit na čínské umělé ostrovy, které si Čína staví ve snaze urvat si Jihočínské moře pro sebe. Podle tajemníka pro armádu amerického ministerstva obrany Marka Espera by taková fantastická zbraň mohla otevírat cestu pro údery dalších složek amerických ozbrojených sil. Superdělo by mohlo zlikvidovat podstatnou část obrany, než na ni udeří americké námořnictvo, letectvo nebo námořní pěchota v dané oblasti.

 

Mark T. Esper. Kredit: US Army.
Mark T. Esper. Kredit: US Army.

Esper tvrdí, že by taková zbraň mohla být nainstalovaná někde v bezpečné vzdálenosti a přitom zasahovat cíle vzdálené až 1850 kilometrů. Experimenty s tak výkonným dělem jsou součástí úsilí americké armády o získání hypersonických technologií.

 

Odpálení rakety systému HIMARS na Filipínách, říjen 2016. Kredit: US Army.
Odpálení rakety systému HIMARS na Filipínách, říjen 2016. Kredit: US Army.

Takové dělo by mohlo zlikvidovat čínské vojenské lodě i celou řadu pozemních cílů v Jihočínském moři, včetně stanovišť protivzdušné obrany, radarových základen, baterií protilodních raket a dokonce i leteckých základen. Destrukce těchto cílů by v případě konfliktu usnadnila vstup amerických jednotek do této horké oblasti.

 

Kde by takové superdělo mohlo být? Třeba na Filipínách, které se nacházejí na východní okraji Jihočínského moře. Obzvláště vhodné by prý byly ostrovy Palawan a Luzon. V roce 2016 americká armáda uspořádala cvičení s filipínskou armádou, v jehož rámci na Filipínách nasadila raketomety M142 HIMARS. Pokud by tam nasadila vyvíjené superdělo, tak by z Filipín mohla zasáhnout čínská vojenská zařízení jak na strategicky umístěných Spratlyho ostrovech, tak i na rovněž strategických Paracelských ostrovech v Jihočínském moři.

 

Systém HIMARS v akci. Kredit: US Army.
Systém HIMARS v akci. Kredit: US Army.

Týká se to i leteckých základen na Subi Reef a Fiery Cross Reef. Z ostrova Palawan by superdělo dostřelilo na celý ostrov Chaj-nan, kde mají základnu čínské ponorky s jadernými balistickými střelami. Ohrozilo by také kus čínské pevniny.

 

O americkém superdělu se zatím vlastně téměř nic neví. Je známo, že by mělo být přenosné, což je ale dost neurčitý pojem. A také to, že dostřelí až zmíněných 1850 kilometrů. Není jasné, jak rychle by takové dělo mohlo střílet, ani jaké projektily bude pálit. Tajemník pro armádu Esper ve svém prohlášení naznačil ještě jednu věc. Ať už to bude jakékoliv dělo, tak by mělo zasahovat pohybující se cíle, jako jsou třeba hladinové lodě čínského námořnictva. Všichni doufají, že se brzy o superdělu dozvíme víc. 

Video:  Artillery Battery Barrage • U.S./ROK Marines Live-Fire


Video: US Artillery - Fire For Effect


Literatura
Task & Purpose 24. 1. 2019, Popular Mechanics 30. 1. 2019.

Datum: 07.02.2019
Tisk článku

Související články:

Americké námořnictvo vytrvale pracuje na railgunech     Autor: Stanislav Mihulka (12.07.2016)
Bojové stroje U. S. Army dostanou rekordní laserovou zbraň     Autor: Stanislav Mihulka (20.03.2017)
Čína údajně testuje hypersonický zbraňový systém DF-17     Autor: Stanislav Mihulka (31.12.2017)
Čínský railgun vyplul na moře. Údajně     Autor: Stanislav Mihulka (03.01.2019)
US Navy v tichosti vypálili 20 vysokorychlostních projektilů z torpédoborce     Autor: Stanislav Mihulka (27.01.2019)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz