Startup Hydrostor bude ukládat energii stlačováním vzduchu v zinkovém dolu  
Elektřina je jako slizký úhoř. Často není tam, kde byste ji zrovna potřebovali. Systémy fyzikálních baterií pro ukládání elektřiny ve velkém by to mohly změnit. U australského Adelaide vyroste pozoruhodný adiabatický systém CAES, který bude stlačovat vzduch do podzemních prostor dolu Angas.
Dnešní podoba dolu Angas. Kredit: Hydrostor.
Dnešní podoba dolu Angas. Kredit: Hydrostor.

Technologie „stlačování vzduchu do podzemí“ CAES (podle anglického Compressed air energy storage) vlastně představuje jistý druh fyzikální baterie, tedy nikoliv chemické baterie. CAES funguje tak, že vyrobenou a aktuálně nepotřebnou elektřinu používá ke stlačování vzduchu. Tento vzduch je přitom uskladněný v nádrži, v balonu anebo v podzemní jeskyni. Když je poptávka po elektřině, tak je stlačený vzduch zahříván, roztahuje se, a přitom roztáčí turbínu, která vyrábí potřebnou elektřinu.

 

Hydrostor.
Hydrostor.

Na tuhle pozoruhodnou technologii se specializuje startup Hydrostor. Plánuje zahájit výstavbu CAES projektu v Austrálii, kde tento projekt využije jako prostor k ukládání stlačeného vzduchu opuštěný zinkový důl. Podle všeho to nejsou jen takové řeči. Hydrostor v těchto dnech získal granty od vládních úřadů Austrálie v hodnotě 6,4 milionů amerických dolarů.

 

Systémy uskladnění energie CAES umožňují k rozvodné síti připojit více zdrojů obnovitelné energie. Někdy třeba hodně fouká v noci a větrné elektrárny vyrobí hodně elektřiny, kterou zrovna nikdo nepotřebuje. Pokud budou takové elektrárny připojené na systém CAES, tak jejich elektřina stlačí vzduch do úložiště. Až vítr utichne, tak bude možné tuto energii zase poslat do rozvodné sítě.

 

Průřez dolem Angas. Kredit: Hydrostor.
Průřez dolem Angas. Kredit: Hydrostor.

Hydrostor postaví systém ve variantě A-CAES, jako adiabatický CAES systém. Takové zařízení je schopné uchovat teplo, které odejme při stlačování běžného vzduchu do podzemního úložiště. Když je pak čas vrátit uloženou energii do rozvodné sítě, tak systém použije k zahřátí stlačeného vzduchu právě toto uložené teplo.

 

Budoucí podoba systému A-CAES na dolu Angas. Kredit: Hydrostor.
Budoucí podoba systému A-CAES na dolu Angas. Kredit: Hydrostor.

Projekt startupu Hydrostor není nijak zvlášť rozsáhlý. Bude ukládat maximálně 5 MW. Adiabatické systémy A-CAES jsou dnes velmi vzácné. Pokud Hydrostor svůj úspěšně projekt spustí, jak plánuje na rok 2020, tak by tím mohl otevřít cestu dalším projektům tohoto typu, které by byly výrazně větší.

 


Fyzikální baterii na stlačený vzduch Hydrostor vybuduje v zinkovém dolu Angas Zinc Mine, který se nachází poblíž Adelaide, hlavního města Jižní Austrálie. Plánované zařízení využije ke stlačování vzduchu do dolu sloupec vody, která udrží vzduch místě. Při ukládání energie stlačený vzduch vytlačí vodu do povrchové nádrže. Během odebírání uskladněné energie zase naopak voda vtéká zpět do podzemních prostor a tlačí vzduch zpátky na povrch, kde se ohřívá působením uskladněného tepla, rozpíná se a přitom roztáčí turbínu, která zařídí elektřinu do rozvodné sítě.


Alex Fuentes z vedení startupu Hydrostor se nechal slyšet, že projekt adiabatického systému A-CAES ušili na míru dolu Angas, takže systém využije přesně takové prostory dolu, jaké jsou k dispozici. Prý nebude nutné žádné další dolování kvůli zvětšení úložných prostor, což sníží finanční náklady na stavbu. I tak jsou ale takové systémy dost drahé, což je jeden z hlavních důvodů jejich dosavadního malého počtu. V Austrálii ale v poslední době bojují se strašlivými vlnami horka a podobná zařízení na uskladnění elektřiny se jim moc hodí. Jestli teď Hydrostor uspěje, tak budeme podobné systémy nejspíš vídat častěji. 

Video:  How Hydrostor A-CAES Technology Works (2018)


Literatura
Ars Technica 14. 2. 2019.

Datum: 17.02.2019
Tisk článku

Související články:

Baterie z jaderného odpadu a diamantů vydrží 5 tisíc let     Autor: Stanislav Mihulka (04.12.2016)
Baterie, co dýchá vzduch, by se mohla stát ultralevným úložištěm energie     Autor: Stanislav Mihulka (20.10.2017)
Nová lithiová baterie pohlcuje oxid uhličitý a vyrábí karbonát     Autor: Stanislav Mihulka (01.10.2018)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz