Proč začali zelení aktivisté "lámat" Gretu Thurnbergovou?  
Greta Thurnbergová si dovolila vyslovit se proti démonizování jaderné energetiky. Hlavně němečtí zelení aktivisté tak okamžitě vystartovali proti jejímu „jadernému lobbismu“.

V neděli se Greta Thunbrgová na facebooku vyslovila k jaderné energetice. Požadovala, aby kampaň proti ní konečně skončila. Podle ní je to pouze ztráta času, snížení emisí je mnohem důležitější. Připomenula, že nikdo přesně neví, co má dělat. Existuje mnoho směrů, které jsou důležité a nezbytné: obnovitelné zdroje energie, jako je solární a větrná energie, recyklace, udržitelné zemědělství, veganská výživa. Ale jde o celek a ne pouze o dílčí aspekty. Při hledání globální cesty vpřed by se neměla démonizovat jaderná energie. Kampaň proti jaderné energetice je ztráta času. Greta zdůraznila, že musíme mít na paměti velké množství různých aspektů současně a potřebujeme změnu bezprecedentní rychlostí. Podle Klimatického panelu IPCC může být jaderná energie jednou z řady malých součástí velmi velkého energetického řešení při cestě ke snížení emisí uhlíku, zejména v oblastech, které mají omezené možnosti zásobování obnovitelnými zdroji energie. Což se týká právě i České republiky.

 

Přestane být Greta Thurnberg ikonou zelených aktivistů, nebo ji zlomí k obrazu svému? Video TED
Přestane být Greta Thurnberg ikonou zelených aktivistů, nebo ji zlomí k obrazu svému? Video TED

Hlavně u německých zelených aktivistů to vyvolalo obrovské zděšení a vlnu reakcí, ve kterých obviňují Gretu z jaderného lobbismu. Záplava ohlasů na internetu a tlak zelených aktivistů ji přinutily k okamžité úpravě vyhlášení a jejího doplnění vyjádřením, že ona sama je osobně proti jaderné energii, považuje ji za příliš nebezpečnou, příliš drahou a příliš časově náročnou, ale vědci z Klimatického panelu IPCC ji doporučují jako vhodnou součást cesty k nízkoemisní energetice zvláště pro regiony s omezenou možností využití obnovitelných zdrojů. Jak velký ohlas toto vyhlášení vzbudilo hlavně v Německu, je vidět i v ukázkách z německého tisku (zde a zde).

 

 

I zelení aktivisté zdůrazňovali jako hlavní pozitivní rys u Grety Thurnbergové a účasti studentů ve stávce za klima, že je výzvou k politikům, aby naslouchali názorům odborníků a vědců a respektovali je. A to hlavně těch z Klimatického panelu IPCC. A za obrovské pozitivum považovali, jak rozhodnou důležitost a úplnou prioritu dává toto hnutí nutnosti snížení emisí. Bude velice zajímavé sledovat, jak rychle titíž zelení aktivisté Gretu Thurnbergovou a studentské hnutí zlomí a vysvětlí jim, že odborníci a vědci se mají poslouchat jen někteří a to striktně ideologicky vybraní. A zvláště u závěrů Klimatického panelu IPCC se mohou poslouchat jen ty, které jsou ideologicky správné. Snížení emisí pak vlastně není tou hlavní prioritou, existují jiné ideologicky daleko důležitější priority, jako je třeba boj proti jaderné energetice.

Jak si přebrali poselství hnutí za klima naši zelení aktivisté, ukazuje jejich tiskové prohlášení. V něm je také hlavním bodem boj proti jaderné energetice. 
Současná verze prohlášení Grety Thurnbergové na facebooku je
zde.

 

Psáno pro servery Osel, Neviditelný pes a Ekolist.

Datum: 21.03.2019
Tisk článku

Související články:

Jaký je potenciál využití biomasy v Česku a ve světě     Autor: Jan Kašinský (15.02.2019)
Obnovitelné zdroje a jejich spolehlivost.     Autor: Jan Kašinský (25.02.2019)
Na koho se obracet při stávce za klima?     Autor: Vladimír Wagner (11.03.2019)
Jak dále po stávce za klima?     Autor: Vladimír Wagner (19.03.2019)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz