Blíží se bouře: Astrofyzici ohlašují průlomovou konferenci k černým děrám  
Už nějaký čas tady nebyla pořádná vědecká pecka. Tak teď je jedna na dohled. Lidé kolem Teleskopu Horizontu událostí svolali na 10. dubna tiskové konference po celé planetě. Uvidíme do srdce temnoty?

Jaké bude srdce temnoty? Kredit: NASA/JPL-Caltech.
Jaké bude srdce temnoty? Kredit: NASA/JPL-Caltech.

Připravte se. Pořiďte si šampaňské nebo výborný džus, ať máte čím připíjet. Udělejte si volno na 10. dubna. Bude to velké. Možná jeden z největších vědeckých úspěchů století. I když, kdo ví. Jak je v podobných případech obvyklé, vědci nesmírně mlží. Nicméně, zdá se, že lidé projektu Event Horizon Telescope (EHT), o němž jsme již na OSLU psali, uspořádají ve středu 10. dubna (2019) tiskové konference po celém světě. To je dost neobvyklé a naznačuje to cosi velkolepého. Jak se šušká, bude to „groundbreaking result“.

 

Síť radioteleskopů virtuálního Teleskopu Horizintu událostí. Kredit: ESO/O. Furtak.
Síť radioteleskopů virtuálního Teleskopu Horizintu událostí. Kredit: ESO/O. Furtak.

Teleskop Horizontu událostí je vlastně virtuálním teleskopem o velikosti celé Země. Tvoří ho globální síť devíti radioteleskopů na různých kontinentech, které pozorují vesmír metodou astronomické interferometrie VLBI (Very Long Baseline Interferometry). Není tajemstvím, že hlavním úkolem tohoto unikátního virtuálního teleskopu je prostudovat s doposud nevídaným rozlišením bezprostřední okolí supermasivní černé díry v srdci Mléčné dráhy, a také ještě mnohem větší supermasivní černé díry v centru obrovské eliptické galaxie Messier 87.

 

Sagittarius A* (Sgr A*), naše domácí supermasivní černá díra. Kredit: X-ray: NASA/UMass/D.Wang et al., IR: NASA/STScI.
Sagittarius A* (Sgr A*), naše domácí supermasivní černá díra. Kredit: X-ray: NASA/UMass/D.Wang et al., IR: NASA/STScI.

Takže, pokud tým Teleskopu Horizontu událostí neobjevil černoděrové elektrárny nebo gravitační praky pokročilé mimozemské civilizace, tak astrofyzici zřejmě ukáží světu naprosto fantastické a unikátní snímky chřtánu supermasivní černé díry a jeho sousedství v až zneklidňujícím detailu. Pokud je to skutečně pravda, tak 10. dubna uvidíme jeden z nejpozoruhodnějších fenoménů našeho vesmíru. Nahlédneme (téměř) do srdce temnoty singularity.

 

Ve skutečnosti samozřejmě není možné přímo uvidět či nasnímat přímo samotnou černou díru. Z gravitační propasti, pokud víme, neunikne vůbec nic, ani světlo, vlastně vůbec žádné elektromagnetické záření. Byla by to jen marná snaha, bez ohledu na výkon teleskopů. Můžeme ale pozorovat horizont událostí černé díry, hranici, která podle převládajících teorií rozděluje náš svět od podivností černoděrové singularity. Takový snímek bude siluetou či stínem černé díry, který vrhá do našeho vesmíru.


Vědci připravovali Teleskop Horizontu událostí řadu desetiletí. Samotná pozorování se odehrála v dubnu 2017. Od té doby probíhají rozsáhlé analýzy a zpracování dat, jejichž výsledkem by měl být vytoužený snímek siluety supermasivní černé díry. Nikdo si nemůže být jistý, jak vlastně bude přesně vypadat. To se ukáže 10. dubna, když astrofyzici (zřejmě) sklidí plody svého heroického úsilí. Bude to, doufejme, vážně velké. Sledujte živé streamy na stránkách ESO, na youtube kanálu European Research Council, a samozřejmě také na sociálních médiích.

Video: Event Horizon Telescope Animated Movie

 

Literatura
IFL Science 2. 4. 2019.

Datum: 03.04.2019
Tisk článku

Související články:

Vábení stínů černých děr     Autor: Pavel Bakala (12.11.2015)
Teleskop Horizontu událostí odhalil magnetická pole supermasivní černé díry     Autor: Stanislav Mihulka (07.12.2015)
Teleskop Horizontu událostí se chystá na černou díru     Autor: Stanislav Mihulka (21.02.2017)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz