Na nejhlubším místě světa našli unikátní bakterie požírající uhlovodíky  
Bakterie dovedou všechno. Když na to přijde, tak spořádají i uhlovodíky podobné těm, co jsou v ropě. A nejpočetnější zastoupení mají ve společenstvech na dně Mariánského příkopu. Je tam úplný uhlovodíkový ekosystém.

Thalassolituus oleivorans, specialista na uhlovodíky. Kredit: Yakimov et al. (2004).
Thalassolituus oleivorans, specialista na uhlovodíky. Kredit: Yakimov et al. (2004).

Mariánský příkop se táhne v Tichém oceánu mezi Japonskem a Papuou-Novou Guineou, v délce asi 2550 kilometrů. Nachází se v něm nejhlubší místo oceánu, kde naměřili 10 994 metrů pod mořskou hladinou, a také mnoho dalších pozoruhodných věcí. Díky novému výzkumu mezinárodního týmu víme, že tam jsou velmi běžné bakterie, které dovedou sežrat uhlovodíky.

Xiao-Hua Zhang. Kredit: Ocean University in China.
Xiao-Hua Zhang. Kredit: Ocean University in China.


Xiao-Hua Zhang z Ocean University in China a její spolupracovníci provedli zatím nejrozsáhlejší analýzu mikrobiálních populací v Mariánském příkopu. A bylo na čase. Jak říká Zhangová, momentálně toho víme víc o Marsu než o hlubinách oceánu. A to Mariánský příkop patří k těm prozkoumanějším.


Tým Zhangové se tam vypravil a nasbíral v nejhlubších místech Mariánského příkopu vzorky mikroorganismů. Jak se posléze ukázalo, jsou mezi nimi hojně zastoupené bakterie, které požírají uhlovodíky. Tyhle bakterie rozkládají látky, které jsou podobné těm v ropě, a založily na tom svoje živobytí. Takové mikroorganismy zasahují, když se do oceánu dostane větší množství ropy, ať už z jakýchkoliv příčin.

Alcanivorax požírající ropu. Kredit: Bussand1 / Wikimedia Commons.
Alcanivorax požírající ropu. Kredit: Bussand1 / Wikimedia Commons.


V hloubkách větších než 10 400 metrů pod hladinou tam žije spousta bakterií specializovaných na uhlovodíky. Jde především o zástupce rodů Oleibacter, Thalassolituus a Alcanivorax, vesměs z linie gamaproteobakterií, čili z příbuzenstva E. coli, salmonel, původce moru, původce cholery a dalších vypečených mikrobů. Badatelé zjistili, že ze všech známých mikrobiálních společenstev jsou právě na dně Mariánského příkopu tito specialisté na uhlovodíky zastoupeni nejpočetněji.

Geologické okolí Mariánského příkopu. Kredit: US government / Wikimedia Commons.
Geologické okolí Mariánského příkopu. Kredit: US government / Wikimedia Commons.


Vědcům to ale nestačilo. Izolovali některé z objevených hlubokomořských mikrobů, umístili je do laboratoře a zařídili jim tam podmínky, které odpovídaly prostředí na dně Mariánského příkopu. Bakterie jim názorně předvedly, že skutečně s chutí pojídají uhlovodíky, jako tu největší dobrotu na světě.


Také pátrali po tom, odkud se vlastně berou uhlovodíky, jimiž se zmíněné bakterie v největší pozemské hlubině živí. Ukázalo se, že podstatná část z nich zřejmě pochází z mořské hladiny. Zároveň ale vědce překvapilo, že uhlovodíky také vznikají přímo na dně Mariánského příkopu, kde je vyrábějí některé z mikroorganismů, které tam žijí. Je to vůbec poprvé, kdy byly takové uhlovodíky, které jsou podobné látkám v naftě, a které jsme již našli u řas v povrchové vrstvě oceánu, objeveny u hlubokomořských mikroorganismů.

Video: Long Way Down: Mariana Trench | National Geographic


Literatura

University of East Anglia 12. 4. 2019, Microbiome online 12. 4. 2019.

Datum: 15.04.2019
Tisk článku

Související články:

Gigantičtí jednobuněční tvorové z Mariánského příkopu     Autor: Josef Pazdera (25.10.2011)
Zemské nitro polyká ohromnou spoustu vody     Autor: Stanislav Mihulka (22.11.2018)
Hlubokomořští mikrobi hltají skleníkové plyny i ropu     Autor: Josef Pazdera (01.12.2018)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz