Podle nových pozorování temná hmota skutečně … existuje  
Astrofyzici proměřili rotační křivky 106 galaxií s nízkým plošným jasem (LSB) a trpasličích diskových galaxií. Jejich výsledky vracejí temnou hmotu zpátky do hry. Takže existuje a my stále nejsme ani o píď blíže k odhalení její zapeklité podstaty.

Dynamika pohybu hvězd v galaxii NGC 4455. Kredit: Di Paolo et al. (2019).
Dynamika pohybu hvězd v galaxii NGC 4455. Kredit: Di Paolo et al. (2019).

Ať je temná hmota jaká chce, je bezpochyby fascinující. Všechny nás trápí tím, že by měla tvořit naprostou většinu celého vesmíru, a přitom je stále zcela záhadná. Samotná její existence byla zatím doložená jenom nepřímo a občas dokonce bývá zpochybňovaná, jako se stalo právě nedávno.

Chiara Di Paolo. Kredit: SISSA.
Chiara Di Paolo. Kredit: SISSA.


Nový výzkum italského institutu SISSA (Scuola Internazionale Superiore di Studi Avanzati) opět vrací temnou hmotu do hry. Astrofyzička Chiara Di Paolo a její spolupracovníci odvracejí pochybnosti o samotné existenci temné hmoty, a také zpochybňují možná alternativní vysvětlení fenoménů temné hmoty.


Astronom Stacy McGaugh z americké Case Western Reserve University se svými kolegy před pár lety silně zpochybnil, že temná hmota vůbec existuje. Analyzovali rotační křivky celkem 153 galaxií typu klasická spirální galaxie a nakonec dospěli k závěru, že hvězdy v galaxiích vlastně rotují kolem galaktického centra, aniž by k tomu potřebovaly temnou hmotu. Podle jejich výsledků, které jim seděly ve všech studovaných galaxiích, by měly ve vysvětlování pozorovaných vesmírných jevů dostat přednost alternativní teorie, jako například modifikované gravitace typu MOND (Modifikovaná newtonovská dynamika).


Elegantní LSB galaxie NGC 45. Kredit: NASA.
Elegantní LSB galaxie NGC 45. Kredit: NASA.

Di Paolová a její tým výsledky výzkumu McGaugha a spol. pořádně prověřili. Detailně analyzovali rotační křivky galaxií, tentokrát ovšem takových, že podstatně vybočují z klasického typu spirální galaxie. Vybrali si 72 galaxií s nízkým plošným jasem (LSB, Low Surface Brightness galaxy) a 34 trpasličích diskových (tedy spirálních nebo čočkových) galaxií. Jejich nové výsledky vyvracejí předchozí závěry McGaugha a jeho spolupracovníků. Současně odmítají představu, že by bylo možné vysvětlit dynamiku pohybů hvězd a běžné hmoty vůbec v galaxiích bez temné hmoty.


Škarohlíd by řekl, že jsme se vlastně zase dostali na úplný začátek. Máme vesmír plný temné hmoty, a stále vůbec netušíme, co je zač. Zkušený fanoušek astrofyziky je ale už na podobné záležitosti připravený, protože s temnou hmotou a také temnou energií dostávají naše představy o pochopení vesmíru úplně jiné dimenze. Nezbývá než se vrátit k experimentům, které usilovně loví temnou hmotu a věřit, že nakonec přece jen budeme mít štěstí.

Literatura
SISSA 29. 4. 2019, Astrophysical Journal online 11. 3. 2019.

Datum: 01.05.2019
Tisk článku

Související články:

Vysvětlí temnou hmotu nová teorie gravitace?     Autor: Stanislav Mihulka (10.11.2016)
Podezřelá interakce s temnou hmotou v trpasličích spirálních galaxiích     Autor: Stanislav Mihulka (16.12.2016)
V trpasličích galaxiích se ohřívá temná hmota     Autor: Stanislav Mihulka (07.01.2019)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz