Američtí studenti vypustili první studentskou raketu, co doletěla do vesmíru  
Studentský tým University of Southern California podle všeho na čtvrtý pokus zvítězil v prestižním závodu světových univerzit o pokoření hranice vesmíru vlastnoručně postavenou a vypuštěnou raketou. Raketa Traveler IV vzlétla ze Spaceportu America a doletěla do výšky 103 kilometrů. Překonala tím formální Kármánovu hranici vesmírného prostoru.

Předchozí pokus s raketou Traveler III. Kredit: USC.
Předchozí pokus s raketou Traveler III. Kredit: USC.

Když se někdo zajímá o kosmonautiku a raketové technologie, tak je úplně nejlepší, když si to všechno zkusí na vlastní kůži už jako student. Tohle berou velmi vážně v laboratoři Rocket Propulsion Laboratory na americké univerzitě University of Southern California (USC), kde nedávno nejspíš dosáhli vynikajícího úspěchu.

 

University of Southern California, logo.
University of Southern California, logo.

Jejich studenti podle všeho dokázali sami postavit a vypustit čistě univerzitní raketu, která jako se jako první dostala do vesmíru. Pokud se tento úspěch potvrdí, tak University of Southern California zvítězila ve velmi prestižní soutěži univerzit o dobytí kosmického prostoru, která již probíhá dlouhé roky. Podle dosavadních informací raketa pojmenovaná Traveler IV s 90-procentní pravděpodobností překročila formální hranici vesmírného prostoru, takzvanou Kármánovu hranici, ve výšce 100 kilometrů nad Zemí.


Start rakety Traveler IV. Kredit: USC.
Start rakety Traveler IV. Kredit: USC.

Studenti vypustili svou raketu ráno 21. dubna z kosmodromu Spaceport America v Novém Mexiku, který je základnou pro budoucí turisté výpravy do vesmíru, připravované společností Virgin Galactic. Podle naměřených údajů raketa dosáhla maximální výšky 103,6 kilometrů a rychlosti 5 449 kilometrů za hodinu.

 

PřipravA startovací rampy pro raketu Traveler. Kredit: USC.
PřipravA startovací rampy pro raketu Traveler. Kredit: USC.

Ať už ale raketa Traveler IV doletěla do vesmíru anebo ne, už teď má na svém kontě výrazná prvenství. Nepochybně překonala dosavadní výškový rekord studentské rakety, a to zhruba dvojnásobně. A taky je první univerzitní raketou, která byla po letu do podobné výšky úspěšně vyzvednutá.

 

Na návrhu designu rakety, na její stavbě i na samotném vypuštění rakety z kosmodromu Spaceport America se podílelo více než 80 univerzitních studentů. Byl to již čtvrtý pokus této univerzity pokořit hranici vesmíru. Jejich úsilí trvalo téměř 15 let a tentokrát se nejspíš podařilo. Za ten euforický pocit vítězství to jistě stálo. Vítězná univerzita za sebou nechala celou řadu prestižních institucí, které usilovaly o totéž. Jsou mezi nimi americké instituce Princeton, MIT, UC San Diego, UC Berkeley či Portland State University, i mezinárodní týmy, jako například nizozemská Technische Universiteit Delft a rakouská Technische Universität Wien.
Naši studenti jsou jistě neméně šikovní. Bylo by skvělé, kdyby tým některé domácí technické univerzity uspěl podobným způsobem. Koneckonců, z území České republiky nejspíše ještě žádná raketa do vesmíru nedoletěla. Žijeme přece v kosmickém věku.

Video:  Traveler IV Launches a New University Space Age


Literatura

Space.com 22. 5. 2019.

Datum: 23.05.2019
Tisk článku

Související články:

První start dánských raketových amatérů     Autor: Stanislav Mihulka (05.06.2011)
Novozélandští Rocket Lab úspěšně vypustili raketu Electron     Autor: Stanislav Mihulka (21.01.2018)
Raketa Electron vynesla do vesmíru překvapení: Hvězdu lidstva     Autor: Stanislav Mihulka (26.01.2018)
Zkušební raketa Callisto pomalu, ale jistě ožívá     Autor: Karel Zvoník (14.01.2019)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz