Systém MAD-FIRES bude chránit lodě před čínskými raketami  
Lodě U. S. Navy jsou přinejmenším teoreticky ohrožené spoustou různých protilodních systémů Číny. DARPA a Raytheon vyvíjejí důmyslný a přitom levný obranný systém, který je založený na pokročilé chytré munici pro soudobé dělostřelecké systémy amerických lodí.
Chytrá střela systému MAD–FIRES. Kredit: DARPA.
Chytrá střela systému MAD–FIRES. Kredit: DARPA.

Čínu neopouštějí choutky na Jihočínské moře, z něhož se dnes stalo jedno z pořádně horkých míst planety. Číňané tam horlivě budují umělé ostrovy, jimiž rozšiřují své domnělé nároky na toto území. Před U. S. Navy je hodlají ubránit přinejmenším hrozbou použití výkonných protilodních zbraní. Čína má k dispozici především celou řadu různých protilodních střel, jako například balistické rakety nebo střely s plochou dráhou letu, které mohou být odpalované ze země, z lodí či ponorek anebo z letadel.

 

DARPA, logo.
DARPA, logo.

Kdyby bylo byť silné americké loďstvo zasypáno přívalem protilodních střel, což se klidně může stát, tak jeho šance nebudou valné, pokud americké lodě nebudou mít k dispozici spolehlivý a účinný obranný systém proti takovým střelám. Nejde přitom jenom o Jihočínské moře. Pěkně horko je dnes i v Černém moři anebo na Baltu, kde se to rovněž ježí protilodními raketami různých typů.

 

V současné době je ochrana amerických bojových lodí před útoky, především pokud jde o moderní raketové systémy, poněkud problematická. Američtí vojenští vývojáři agentury DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) to ale vědí a dělají na tom. Spolupracují s výrobcem střel s plochou dráhou letu Tomahawk a dalších pozoruhodných zbraní, společností Raytheon, na vývoji unikátního obranného systému MAD–FIRES, neboli Multi-Azimuth Defense Fast Intercept Round Engagement System.

 

Čínský bombardér útočí protilodní střelou. Kredit: DARPA.
Čínský bombardér útočí protilodní střelou. Kredit: DARPA.

DARPA s Raytheonem právě zveřejnili video, které představuje systém MAD–FIRES a jeho použití v obraně lodí před útoky protivníka. MAD–FIRES je schopný čelit početným vlnám střel protivníka i dalším typům útoků, včetně moderních protilodních střel Číny. Klíčovým prvkem systému MAD–FIRES je chytrá naváděná munice středního kalibru, která kombinuje účinné navádění a extrémní přesnost zásahu s vysokou rychlostí palby a velkou zásobou munice. Tato munice může měnit směr letu v reálném čase a zasáhnout jiný cíl, než na který byla původně vypálena.

 

Munice MAD–FIRES přitom využívá soudobé dělostřelecké systémy na amerických lodích, což řadu věcí zjednodušuje. Samotné projektily MAD–FIRES nejsou nákladné a přitom mohou zlikvidovat mnohem dražší střely protivníka. Systém by měl být velmi účinný proti většímu počtu útočících střel či dalších zbraňových systémů zároveň, například proti celým hejnům dronů. V budoucnu by MAD–FIRES neměl zůstat jen na moři a mohl by být využit i pro letecké a pozemní zbraňové systémy. Práce na MAD–FIRES pokračují v plném proudu. Raytheon již úspěšně otestoval malý raketový motor pro tuto chytrou munici. 

Video:  DARPA MAD-FIRES Program


Defence Blog 23. 7. 2019.

Datum: 24.07.2019
Tisk článku

Související články:

US Navy v tichosti vypálili 20 vysokorychlostních projektilů z torpédoborce     Autor: Stanislav Mihulka (27.01.2019)
US Navy namontuje na torpédoborec pořádné laserové dělo HELIOS     Autor: Stanislav Mihulka (23.03.2019)
Raytheon vyvíjí univerzální dálkový ovladač pro drony US Navy     Autor: Stanislav Mihulka (20.05.2019)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz