Evropa pokračuje v hubení tresek  
Zatímco velryby nebo tuleni se těší zájmu ochránců zvířat, na ochranu studenokrevných obyvatel mořských hlubin Evropa zvysoka kašle.

Pět let po sobě vyzývají vědci k zastavení lovu tresek v Severním moři, protože tento druh ryb se ocitl na pokraji vyhubení. A pět let drží Evropská unie kvóty na lov tresek na stejné výši - tedy na 27 300 tunách.

Zvětšit obrázek
Na rozdíl od mnoha druhů velryb jsou tresky akutně ohroženým druhem. Zatímco lov velryb je proklamativně zakazován (neb nás to nic nestojí a ještě hezky vypadáme), v drancování tresčích populací s úředním požehnáním bruselského štemplu vesele pokračujeme.

Rybáři dokonce tvrdí, že tyto kvóty jsou tak nízké, že dovolují růst tresčí populace. Mezinárodní vědecká organizace ICES (International Council for the Exploration of the Sea) ale argumentuje faktem, že skutečné úlovky jsou trojnásobkem oficiálních kvót, protože většinu ulovených ryb rybáři úspěšně zatají.
Počet dospělých ryb je hluboko pod hranicí, která umožňuje prostou reprodukci tresčí populace a stejně tak je v posledních třech letech zoufale nízký i počet mladých nedospělých ryb.


Evropská unie slíbila v roce 2004, že v roce 2005 sníží kvóty na lov tresek na polovinu. Nyní však nedodržela ani tento slib. V Irském moři byly sice sníženy kvóty na lov tresek o 15%, ale zároveň ve stejné oblasti byly povoleny vyšší kvóty na blízce příbuzné druhy ryb, což povede k tomu, že budou tresky lovit "omylem" jako "vedlejší produkt".
Důvod tohoto tresčího Kocourkova je jednoduchý - omezení lovu tresek je politicky nepřijatelné. Naštvali by se rybáři i ostatní lidé, kterým lov tresek přímo nebo nepřímo zajišťuje živobytí. A politikům by klesly preference. Nezodpovědní "zodpovědní" v Bruselu tak dělají všechno pro to, aby u evropských břehů Atlantiku došlo k repríze kolapsu, jakým prošla tresčí populace u New Foundlandu. Ta se po více než deseti letech navzdory absolutnímu zákazu lovu stále ještě nezačala vzpamatovávat. Snad politici spoléhají na to, že až se evropská tresčí populace poroučí do nenávratna, budou už v důchodu. Zdá se, že by pomohlo už jen to, kdyby měly volební právo do Evropského parlamentu tresky.

Prameny: http://www.ices.dk/, http://europa.eu.int/comm/dgs/fisheries/index_en.htm

Datum: 03.01.2005 16:21
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz