Průlomová technologie těží vodík z ropných polí a ropných písků  
Je to jako technologické kouzlo. Pronesete správné zaklínadlo a těžba ropy na ropných polích se změní na těžbu vodíku. Který funguje jako palivo a při jeho spalování nevznikají žádné emise uhlíku. Nová metoda těžby vodíku je jako by ropná pole polila živá voda.
Slibný vodík. Kredit: CC0 Public Domain.
Slibný vodík. Kredit: CC0 Public Domain.

Vodíková energetika fascinuje mnohé lidi jako oslnivá lampa můry. Vodík představuje pozoruhodný zdroj energie, který je možné používat jako palivo. Je sice trochu výbušný a problematický na skladování, ale jeho spalování nevytváří žádné ničemné emise, jen vodu. Jde jenom o to, získat vodík co nejlevněji a nejsnadněji v co největším množství.

 

Kanadský odborník Ian Gates z University of Calgary, který je zároveň zaměstnancem společnosti Proton Technologies Inc. a jeho spolupracovníci vyvinuli nový postup, s nímž je možné těžit vodík z ropných polí nebo ropných písků. Touto metodou lze k těžbě vodíku využít například známé rezervoáry ropných písků, které se v ohromných množstvích vyskytují v Kanadě a ve Venezuele. Co je ještě lepší, tohle metodou je možné překlopit produkci klasických ropných polí z ropy na vodík.

 

Ian Gates. Kredit: ASTech Foundation.
Ian Gates. Kredit: ASTech Foundation.

Když na to přijde, vodík by mohl pohánět nejrůznější vozidla a stroje, včetně automobilů, autobusů a vlaků. Potřebné technologie už jsou dlouhé roky k dispozici. Problém je v tom, že dosavadní výroba vodíku je dost nákladná, takže vodíková energetika zatím není příliš ekonomicky životaschopná. Nový postup, který Gates a spol. v těchto dnech prezentovali na konferenci Goldschmidt Geochemistry Conference ve španělské Barceloně, je oproti tomu levný.

Athabaské ropné písky. Kredit: NormanEinstein / Wikimedia Commons.
Athabaské ropné písky. Kredit: NormanEinstein / Wikimedia Commons.


Na ropných polích, dokonce i na opuštěných ropných polích, kde již těžba ropy ustala, se stále nachází nemalé množství ropy. Gatesův tým zjistil, že když do takového ropného pole či ropného písku napumpují kyslík, tak tam dojde ke zvýšení teploty. V důsledku toho se uvolní plyny s množstvím vodíku, který je pak možné oddělit pomocí speciálních filtrů. Volný vodík se na ropných polích nevyskytuje, ale přísun kyslíku zajistí jeho tvorbu.

 

Grant Strem, šéf společnosti Proton Technologies, která usiluje o zavedení nového postupu těžby vodíku na trh, tvrdí, že jejich metodou je možné vytěžit spoustu vodíku, zatímco uhlík zůstane v zemi. V Proton Technologies jsou přesvědčeni, že když využijí stávající těžební infrastrukturu a distribuční řetězce, tak mohou vyrábět vodík v ceně 10 až 50 centů za kilo. To je zlomek ceny, za jakou je možné vyrábět benzín. A vodík se v dnešní době získává zhruba v ceně 2 dolary za kilo.


Kyslíková těžba jen v ropných píscích v Albertě by mohla pokrýt veškerou současnou spotřebu elektřiny Kanady po 330 let. A bez valné většiny uhlíkových emisí. Kanada přitom využívá asi 2,5 procenta světové spotřeby elektřiny, zhruba stejně jako Německo a více než Francie nebo Velká Británie.


Brian Horsfield z německého centra GFZ German Research Centre for Geosciences v Potsdamu je z nového výzkumu nadšený. Podle něj jde o pozoruhodnou inovaci konceptů typu „fire-flood production“ ze sedmdesátých let, které teď dostaly šanci v moderní době. Pro postupně vyčerpávaná ropná pole je to jako živá voda. Teď bude nutné nový postup důkladně otestovat v terénu a ověřit, jak funguje v průmyslovém měřítku. 

Video:  2016 ASTech Awards Finalist - Dr.Ian Gates


Literatura
Phys.org 19. 8. 2019.

Datum: 24.08.2019
Tisk článku

Související články:

Nová technologie štěpení vody pro výrobu vodíku     Autor: Stanislav Mihulka (08.08.2013)
Vědci poprvé změřili vodíkové můstky v jediné molekule     Autor: Stanislav Mihulka (23.05.2017)
Nový pevný katalyzátor exceluje v rozkládání vody na vodík a kyslík     Autor: Stanislav Mihulka (03.08.2017)
Hybridní systém z pevného materiálu vytěží z vody více vodíku     Autor: Stanislav Mihulka (01.01.2018)
Nová technologie vyrobí vodík z běžné mořské vody se solární energií     Autor: Stanislav Mihulka (20.03.2019)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz