Nedávná exploze v jisté ruské laboratoři otřásla celým internetem  
Může zřejmě neškodný incident vyděsit spoustu lidí po celém světě? Jde o to, kde k takovému incidentu dojde, jakou má to místo reputaci a historii, a co tam skladují. Pověst některých věcí zaručuje, že sebemenší problém v jejich blízkosti přinese obrovskou publicitu.
Pravé neštovice stále číhají ve stínech. Kredit: Otis Historical Archives Nat'l Museum of Health & Medicine.
Pravé neštovice stále číhají ve stínech. Kredit: Otis Historical Archives Nat'l Museum of Health & Medicine.

V pondělí 16. 9. 2019 vybuchl plyn v budově jednoho ruského výzkumného centra. Za normálních okolností by něco takového ihned zapadlo. V Rusku se takové věci dějí pořád. V tomhle případě to ale bylo jiné. Jak se tahle zpráva rozkřikla, tak se celý internet rozjiskřil horečnatou aktivitou. Po komunikačních linkách létaly a nejspíš ještě létají divoké hypotézy a prepeři si nepochybně pečlivě prověřili svoje zásoby.

 

Institu VEKTOR, logo.
Institu VEKTOR, logo.

Problém je totiž v tom, že k zmíněné explozi plynu došlo v ruském Státním výzkumném virologickém a biotechnologickém centru VECTOR, které se nachází v dříve utajovaném sovětském vědeckém městě, čili naukogradu, Kolcovo, asi 20 kilometrů jižně od sibiřské metropole Novosibirsku. A právě institut VECTOR je jedním ze dvou míst světa, kde se dnes oficiálně přechovávají kultury viru pravých neštovic. Tím druhým místem jsou laboratoře centra Center for Diseases Control and Prevention (CDC) v americké Atlantě. Otázkou samozřejmě je, zda obávané neštovice nemají ještě někde jinde, poněkud neoficiálně.

 

Kolcovo, BioTechnopark. Kredit: К.Артём.1.
Kolcovo, BioTechnopark. Kredit: К.Артём.1.

Podle ruské agentury Interfax po dotyčné explozi plynu došlo k požáru na pátém patře budovy institutu VECTOR. Požár měl zasáhnout plochu o rozloze zhruba 30 metrů a zranit jednu osobu, která skončila v nemocnici. Starosta Kolcova Nikolaj Krasnikov se v médiích dušuje, že požár vznikl během renovace sanitárních a dezinfekčních prostor, v nichž nebyl přítomen žádný nebezpečný biologický materiál. Přesto na místě probíhá federální vyšetřování, které hledá příčiny incidentu.

 

Panika na internetu byla podle všeho zbytečná. V Novosibirsku, což je město s populací odpovídající zhruba Praze, zatím nebyly viděny žádné zombie ani mutanti. Signe Dean, autorka textu o incidentu na online magazínu Science Alert, prohlásila, že když exploze ve VECTORu skutečně rozpoutá epidemii pravých neštovic, tak si svůj článek vytiskne a sní ho.

 

Budova institutu VEKTOR, kde došlo k explozi. Kredit: Google Maps.
Budova institutu VEKTOR, kde došlo k explozi. Kredit: Google Maps.

Na druhou stranu, Rusko není z těch zemí, které by sebevědomě, otevřeně a pravdivě informovaly o svých problémech. Jak ukazuje nedávný jaderný incident u Severodvinsku, který je stále záhadný a intenzivně zamlžovaný, čím závažnější jsou v Rusku podobné potíže, tím méně se o nich dozvíme, o důvěryhodnosti takových prohlášení ani nemluvě. V případě VECTORu navíc hrozí velká mezinárodní ostuda, pokud by do incidentu skutečně byly zapleteny pravé neštovice.

 

Další věc je, že nemuselo jít jen o pravé neštovice. Není žádným tajemstvím, že se ve VECTORu vyvíjely biologické zbraně, a kdo ví, co tam dělají v dnešní době. Podle všeho tam mají ebolu, ptačí chřipku, anthrax a další podobné libůstky. V roce 2004 tam došlo incidentu, kdy si jedna ze zaměstnankyň omylem vpíchla ebolu, nakazila se, a brzy poté zemřela. Vzhledem k těmto všem skutečnostem, a také zmíněné explozi plynu, by měl institut VECTOR, stejně jako jeho zabezpečení, technický stav i jeho zaměstnance, bedlivě sledovat celý svět. A stejně tak i obdobné instituce v jiných zemích.

Literatura
Science Alert 17. 9. 2019.

Datum: 21.09.2019
Tisk článku

Související články:

Opičí neštovice na postupu     Autor: Jaroslav Petr (05.09.2010)
Stojí virus neštovic před definitivní likvidací?     Autor: Stanislav Mihulka (15.05.2011)
Vědci syntetizovali virus blízký neštovicím. Žádný konec světa nebude     Autor: Stanislav Mihulka (16.07.2017)
Exercise Mataika: Jak dopadla krvežíznivá simulace útoku neštovicemi?     Autor: Stanislav Mihulka (22.02.2019)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz