Hranice 2 hodin maratonu prolomena: jak se to podařilo?  
Eliud Kipchoge 12.10.2019 po předloňském neúspěšném pokusu v Monze stáhnul maratonský čas pod psychologickou hranici 2 hodin časem 1:59:40. Tento čas však není uznán jako světový rekord, který drží tentýž Eliud časem 2:01:39 z Berlína 16.9.2018, přestože byly dodrženy podmínky IAAF co se trati týče: start a cíl nesmí být vzdáleny více než 50 % trati (eliminace vlivu větru do zad), celkové klesání nesmí být větší než 1 metr na kilometr (nesplňuje např. slavný Bostonský maraton). Pojďme se podívat na podmínky, za kterých Eliud dokázal tento čas:
Eliud Kipchoge s použitými běžeckými botami Nike
Eliud Kipchoge s použitými běžeckými botami Nike

Předně nebyl použit žádný doping. Tedy alespoň nic ze seznamu zakázaných látek, strava elitních sportovců je pečlivě připravována a doplňována o různé povolené podpůrné látky. Tekutiny a energetické gely dostal Eliud od cyklistického doprovodu, aby se nerozhodilo jeho tempo na občerstvovací stanici (IAAF požaduje, aby si závodník občerstvení sám odebral z občerstvovací stanice). Cyklisté též sdělovali pokyny skupině.

 

Firma Nike pro tento závod vyvinula speciální běžecké boty, to je však prostým marketingovým doprovodem: dnes jsou každému dostupné velmi kvalitní boty, pryč jsou doby, kdy Abebe Bikila zvítězil bos.

 

Eliud se však závodu účastnil sám (IAAF požaduje alespoň 2 závodníky), nebyl obtěžován ostatními běžci střídajícími tempo a zkoušející úniky a strategické triky. Navíc byl doprovázen skvadrou sedmi běžců v ideální formaci obráceného V minimalizující odpor větru na Eliuda střídající se po 4 km (IAAF zakazuje připojení běžců během závodu). Celou skupinu vedlo auto regulující optimální tempo, které běžce koordinovalo laserem. Tito běžci také poskytovali psychickou oporu, Eliud je na ně zvyklý z minulých závodů. Po celou dobu bylo drženo konstantní tempo 2:50 na kilometr s projektovaným časem 1:59:50, zbylých 10 sekund stáhnul Eliud během posledního kilometru.

 

Tímto přizpůsobením se špičkový maraton vzdaluje dosahu většiny smrtelníků (běhat může každý chudý kluk v Africe, narozdíl od např. golfu či jachtingu, kde je nesrovnatelně slabší světová konkurence). Na druhou stranu rozdíl oproti běžnému závodu, kde se tempo mění i o více než 10 sekund na kilometr, činil pouze 2 minuty. M. Joyner (1991) spočítal fyziologický limit maratonu na 1:57:58, ale kdo ví, lidé se vyvíjí.

 

Přesto nebyly využity všechny možnosti techniky: při maratonu v Dauhá byly informace o fyziologii závodníků přímo bezdrátově monitorovány čidlem, které spolkli před závodem (bylo ohroženo zdraví: běželo se v noci při teplotě 35 °C, 13 závodníků vzdalo). Eliud se řídil pouze svými pocity, aklimatizace na místní podmínky probíhala 4 měsíce.

Laserem navádění běžci.
Laserem navádění běžci.

 

Pravidla IAAF se přizpůsobují (bývalo např. zakázáno občerstvení v první čtvrtině závodu), jednoho dne mohou být podmínky, za kterých běžel Eliud, běžné.

 

Trať byla navržena s minimem zatáček, většina probíhala parkem zajišťujícím čerstvý prokysličený vzduch.
Trať byla navržena s minimem zatáček, většina probíhala parkem zajišťujícím čerstvý prokysličený vzduch.

Start byl načasován s ohledem na optimální meteorologické podmínky: na startu byla vlhkost 90% (lehce nad empiricky definovaným optimem 80%), teplota 9 °C, mírný větřík 5km/h, zpočátku lehká mlha, v půlce závodu lehké mžení, což Eliuda (dle záznamu) lehce rozhodilo (vozovka však zůstala suchá).

 

O hladký průběh závodu se starali následující vodiči, kteří jsou sami elitními běžci: z celkového počtu 41 z nich bylo 9 bělochů (2 s výrazným knírem), 1 asiat, zbytek černoši, převážně původem z Keni. Nejmladšímu z doprovodu bylo 19 let, nejstaršímu 44.

 

Záznam celého závodu:

 

Stránka projektu INEOS: https://www.ineos159challenge.com/

Autor: Jan Turoň
Datum: 13.10.2019
Tisk článku

Související články:

Velká výročí atletických světových rekordů     Autor: Vladimír Socha (21.06.2018)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku








Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace