Mravenci a vodouch inspirovali nepotopitelný kov  
Představte si nepotopitelné lodě. Nebo nepotopitelné autonomní námořní drony. Anebo ochranné kovové prvky, které by byly zároveň nepotopitelné. To všechno by mohlo vzniknout díky nové nanostruktuře na povrchu kovu i jiných materiálů, kterou vyčaruje femtosekundový laser.
Kov s nepotopitelnou úpravou vpravo. Kredit: University of Rochester photo / J. Adam Fenster.
Kov s nepotopitelnou úpravou vpravo. Kredit: University of Rochester photo / J. Adam Fenster.

Je to jako zápletka z Ferdy Mravence, na jejímž konci vznikl úžasný nanomateriál. Odborníci americké University of Rochester v New Yorku se shlédli v populárním mravenci Solenopsis invicta a podivuhodném vodouchovi stříbřitém (Argyroneta aquatica). Tihle mravenci, známí po přezdívkou „fire ants“, kteří by si už vážně zasloužili české jméno, jestliže ho ještě nemají, jsou obávaní vetřelci a nájezdníci, kteří mimo jiné dovedou postavit živé rafty ze svých těl. Vodouch se rozhodl pro životní dráhu potápěče a je to jediný známý vodní pavouk. Z pavučin si staví si podvodní vzduchové zvony, díky nimž ovládl vodní svět.

 

Chunlei Guo. Kredit: University of Rochester.
Chunlei Guo. Kredit: University of Rochester.

Poučeni mravencem i vodouchem Chunlei Guo a jeho kolegové vytvořili kovovou strukturu, která natolik odpuzuje vodu, že se prostě odmítá potopit. Je přitom lhostejné, kolikrát ho namočíte nebo jestli ho poškodíte, proděravíte či jinak zohyzdíte. K čemu by takový nepotopitelný kov mohl být dobrý? Představte si nepotopitelné lodě, námořní drony nebo třeba senzory a výzkumné stanice. Anebo třeba ochranné nositelné zařízení, které se nepotopí, ani když bude samou díru.

 

Nepotopitelný kov je nepotopitelný i děravý. Kredit: University of Rochester photo / J. Adam Fenster.
Nepotopitelný kov je nepotopitelný i děravý. Kredit: University of Rochester photo / J. Adam Fenster.

Guo a spol. použili dříve vyvinutý převratný postup úpravy kovu, při němž pomocí pulzů femtosekundového laseru „leptali“ povrch upravovaného kovu a vytvářeli na něm mikro- a nanostruktury. Účelem těchto nepatrných struktur je pohlcovat vzduch, čímž se povrch kovu stává superhydrofobním a velmi silně odpuzuje vodu. Postupně se ale ukázalo, že když je takto upravený kov ponořený do vody po dlouhou dobu, tak může postupně ztrácet svoje superhydrofobní vlastnosti.

 

V tuto chvíli přicházejí na scénu mravenec s vodouchem. Oba dva totiž při svých podivuhodných konstrukcích ve vodě používají docela jednoduchý trik. Svými superhydrofobními těly, respektive sítěmi, vzduch pod vodou natrvalo uvězní. Guo a jeho tým proto vytvořili na dvou souběžných plátcích hliníku takové nanostruktury, které pohltí a udrží tolik vzduchu, že výsledný kov plave. Plave, i když je násilím potopený po dobu dvou měsíců. A také plave, když je proděravělý jako řešeto.
Badatelé sice experimentovali s hliníkem, ale podle nich je možné stejnou úpravu použít pro jakýkoliv kov i jiné materiály. S výkonnými lasery by podle nich neměl být s praktickým uplatněním jejich nepotopitelného kovu zásadní problém.

Video:  Unsinkable Metal


Video:  Metal 2.0 | Chunlei Guo | TEDxIndianapolis


Literatura
University of Rochester 6. 11. 2019, ACS Applied Materials & Interfaces online 11. 2019.

Datum: 09.11.2019
Tisk článku

Související články:

Nový typ antimikrobiálních kovových povrchů     Autor: Josef Pazdera (11.06.2009)
Nanotechnologie umožní svářet doposud nesvařovatelnou slitinu hliníku     Autor: Stanislav Mihulka (28.01.2019)
Kovové svaly s pamětí úžasně chladí i ohřívají     Autor: Stanislav Mihulka (05.04.2019)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz