Umělá inteligence Geneva bojuje proti státní cenzuře automatickou evolucí  
V dnešní době se řada autoritářských režimů uchyluje k cenzurování internetu. Mnoho milionů uživatelů je kvůli tomu odstřiženo od kvalitních informací. Bojovníci proti cenzuře vysílají do boje biologicky inspirovanou umělou inteligenci, vyzbrojenou genetickými algoritmy. Evoluce si nakonec vždy najde cestu.

Umělá inteligence nasazuje evoluci proti cenzuře. Kredit: CC0 Public Domain.
Umělá inteligence nasazuje evoluci proti cenzuře. Kredit: CC0 Public Domain.
Autoritářské režimy moc rády dělají ze svých občanů hlupáky. Proto nenávidí internet a milují všechny možná omezení a překážky, které mohou postavit do cesty šíření informací. Takové režimy se usilovně snaží zavádět internetovou cenzuru, která v současné době blokuje otevřený a svobodný přístup mnoha milionům lidí na řadě míst světa.


Ne každý se s takovou cenzurou ale smíří. Existují jednotlivci i celé skupiny, které zevnitř anebo ze zahraničí proti autoritářské cenzuře bojují a snaží se ji obejít. To vede k masivním závodům ve zbrojení, v nichž se lidé snaží držet krok s vyvíjející se a stále sofistikovanější online cenzurou. Cenzurující autoritářské režimy mají v tomto souboji na své straně výhodu ve velkých zdrojích a armádách státních ajťáků. Na straně odpůrců cenzury se ale zase angažují vědci ze svobodných zemí, pro něž je boj s cenzurními molochy zajímavou výzvou.

Dave Levin. Kredit: University of Maryland.
Dave Levin. Kredit: University of Maryland.

Tuhle výzvu přijali i počítačoví vědci z americké University of Maryland, kteří s dalšími spolupracovníky vyvinuli důmyslnou umělou inteligenci Genetic Evasion, zkráceně Geneva, která proti autoritářské cenzuře nasazuje miliardami let biologické evoluce osvědčené evoluční mechanismy. Šéf výzkumu Dave Levin a jeho spolupracovníci představili inteligenci Geneva na nedávné konferenci 26th Conference on Computer and Communications Security, která se konala v Londýně.


Geneva je rozkošná. Je jako Skynet, který bojuje za světlou stranu Síly. Když je vyslána do boje, tak se automaticky učí za pochodu a zkouší všemi možnými způsoby, co ji jenom napadnou, jak obelstít internetovou cenzuru v dané zemi. Tvůrci otestovali Genevu v horkém online prostoru Číny, Indie a Kazachstánu. Umělá inteligence tam pěkně oťukávala cenzurní systémy a hledala chyby či skulinky v uvažování cenzorů, kterými by bylo možné cenzuru prorazit. A je dost šikovná, protože takových možných cest našla celé tucty. Levin a jeho tým jsou přesvědčeni, že takovou práci by lidští bojovníci proti cenzuře vůbec nebyli schopní manuálně zvládnout.


Jak říká očividně spokojený Levin, s Genevou máme v závodech ve zbrojení s autoritářskou cenzurou poprvé zásadní výhodu. Zároveň ale také přiznává, že Geneva představuje první výstřel v úplně nových závodech ve zbrojení, v nichž změří síly umělé inteligence bojovníků proti cenzuře s umělými inteligencemi cenzorů. Levina a další badatele i aktivisty velmi motivuje to, že jde o svobodný přístup k informacím pro miliony a miliony lidí, které jsou dnes krmeny propagandou.

University of Maryland, logo.
University of Maryland, logo.

Geneva je biologicky inspirovaná umělá inteligence a využívá genetické algoritmy. Podobně jako biologické systémy, i Geneva provádí soubory instrukcí, které pocházejí z genetických stavebních bloků. Těmito stavebními bloky ale nejsou řetězce nukleových kyselin, nýbrž kousky programů. Samy o sobě tyto kousky programů mnoho nezmohou, ale když jsou sestaveny do souborů, tak mohou provádět sofistikované triky k proražení cenzury.


Geneva vyvíjí sama sebe prostinkým a přitom nesmírně účinným mechanismem přírodního výběru. Její evoluce běží v generačních cyklech, přičemž v každém takovém cyklu si Geneva ponechá ty části svého programu, které nejlépe bojují s konkrétním cenzurním systémem a ostatní triky zahodí. Jako každý správný organismus i Geneva tyto vybrané kousky programů následně zkříží a zmutuje, a pak rozjede další generaci boje a cenzurou. Jak již tuší znalci genetických algoritmů, tohle je nesmírně účinná zbraň, která proděraví cenzuru bleskovou rychlostí.


Jak bychom od správných bojovníků proti autoritářské cenzuře očekávali, Levin a spol. plánují, že Genevu zveřejní a vypustí do světa. Tím samozřejmě riskují, že se dostane do spárů cenzurujících režimů, kteří se budou snažit jít Genevě po krku. Jak ale každý ví, evoluce si nakonec vždy najde cestu.


Video:  CCC Symposium (2017): Poster Session with Dave Levin


Literatura
University of Maryland 13. 11. 2019.

Datum: 28.11.2019
Tisk článku

Související články:

Nová umělá inteligence je výkonnější, když spí a sní     Autor: Stanislav Mihulka (16.02.2019)
Zlý sen novináře? Umělá inteligence Tobi napsala 40 tisíc článků za 5 minut     Autor: Stanislav Mihulka (15.03.2019)
Čtvrtina Evropanů by raději svěřila vládu do rukou umělé inteligence     Autor: Stanislav Mihulka (21.03.2019)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz