Turecko jako první zavádí do výzbroje drony s lehkým kulometem  
Dron Songar je oktoptéra vybavená lehkým kulometem nebo jinou podobnou palnou zbraní. Namísto umělé inteligence má lidského operátora, který s pomocí sofistikovaného zaměřování a robotických paží, co kompenzují zpětný ráz výstřelu, pohodlně zasáhne za letu cíl o velikosti 15 cm na 200 metrů.
Dron s palnou zbraní Songar. Kredit: Asisguard.
Dron s palnou zbraní Songar. Kredit: Asisguard.

Celá řada zemí a ozbrojených skupin v dnešní době využívá malé drony jako zbraně. Obvykle shazují na vybrané cíle malé bomby anebo jsou naplněné trhavinou a létají na sebevražedné mise. Nový dron Songar, který vyvinula společnost Asisguard z turecké Ankary, je ale jiný. Jde o první malý taktický dron, který je vyzbrojený ruční palnou zbraní a stane se součástí ozbrojených sil. Pro Turecko je to významný technologický úspěch. Armáda by je měla dostat ještě koncem letošního roku.

 

Asisguard logo.
Asisguard logo.

25 kilogramový dron Songar je oktoptéra, která nese kulomet s 200 náboji. Může pálit jednotlivými výstřely anebo salvami po 15 ranách. Pro takový dron není vůbec snadné střílet za letu a ještě ke všemu střílet přesně. Jednak není snadné odhadnout vzdálenost a úhel pro zaměření, a pak také zpětný ráz při střelbě může malým dronem v letu pořádně zacvičit, což ztěžuje zaměření pro následující výstřely.

 

Nicméně, Asisguard vybavili dron Songar dvěma systémy, které tyto nesnáze překonávají. Jeden z nich představuje sofistikovaný systém senzorů pro zaměření, který je vybavený kamerami a laserem. Jeho úkolem je určit vzdálenost, úhel a parametry případného větru, a pak přesně zaměřit cíl. Druhým systémem jsou důmyslné robotické paže, které drží lehký kulomet, případně jinou podobnou zbraň, a kompenzují zpětný ráz zbraně při střelbě. Pro navigaci Songar lstivě využívá jak americký systém GPS, tak i ruský GLONASS.

 

Dron Songar ve verzi s kulometem a granátometem. Kredit: Asisguard.
Dron Songar ve verzi s kulometem a granátometem. Kredit: Asisguard.

Výrobce Songaru tvrdí, že jejich dron zasáhne na vzdálenost 200 metrů cíl o velikost 15 centimetrů. To samozřejmě postačuje k likvidaci lidského protivníka na uvedenou vzdálenost. Vše nasvědčuje tomu, že dron není autonomní, což se týká i zaměřování a střelby. Cíl zaměřuje lidský operátor dronu s využitím obrazovky dálkového ovládání. Asisguard zároveň hodlají v dohledné době vylepšit dron tak, aby obdobně zasáhl cíl na vzdálenost 400 metrů. Songar je také vybavený technologií pro noční vidění. Může operovat do vzdálenosti 10 kilometrů od operátora. Rovněž může operovat ve skupinách. S jedním dálkovým ovládáním je možné ovládat až tři tyto drony najednou, přičemž všechny tři mohou současně pálit na cíl.

 

Asisguard uvádějí, že dron Songar je navržený tak, aby poskytoval krytí jednotkám, které hlídkují v „horkých“ oblastech, ať už na hlídkových trasách nebo na opevněných stanovištích. Také by měl pomáhat jednotkám na přesunu nebo v konvojích, které se stanou terčem útoku. Podle Roberta Bunkera z vojenského institutu US Army’s Strategic Studies Institute je velmi obtížně se bránit útokům takových dronů. Zároveň vyjádřil obavy, že by technologii takových dronů mohly kopírovat ozbrojené skupiny. Tomu ale bude velmi těžké zabránit, protože podobné technologie pučí po celém světě, jako houby po dešti. Vojenským stratégům a taktikům nezbývá nic jiného, než se s tím smířit a pracovat na využití takových dronů, a také na tom, jak se jim bránit. Už teď je jasné, že drony jako Songar, které budou mít palné zbraně, mohou dramaticky změnit používání dronů v ozbrojených konfliktech.

Video:  Hesap modülü entegrasyonu sonrasında SONGAR


Silahlı Milli Drone tanıtıldı - 200 Mermi taşıyabilen Songar böyle vuracak


Literatura
New Scientist 12. 12. 2019.

Datum: 14.12.2019
Tisk článku

Související články:

Dronové války: Spojené státy s izraelskou technologií proti dronům IS     Autor: Stanislav Mihulka (03.03.2017)
Drony vyzbrojené samopaly by mohly provždy změnit podobu boje     Autor: Stanislav Mihulka (19.08.2017)
Čína prodává zabijácké drony na Střední východ     Autor: Stanislav Mihulka (08.11.2019)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz