Exoskelet Guardian XO dělá z uživatelů nadlidské kyborgy  
Robotické exoskelety společnosti Sarcos dostanou první testeři. Budou to zaměstnanci Delta Airlines i vojáci US Army. Tenhle nositelný robot dává lidem až dvacetinásobnou sílu. Pohání ho baterie a na jedno dobití vydrží fungovat osm hodin.
Nadlidský kyborg naší doby. Kredit: Sarcos.
Nadlidský kyborg naší doby. Kredit: Sarcos.

Je to přesně rok, co americký výrobce robotických exoskeletů Sarcos na světovém veletrhu spotřební elektroniky Consumer Electronics Show – CES v Los Angeles oslnil výsledkem své evoluce exoskeletu zvaný Guardian XO. Na letošním CES 2020, který právě probíhá a bombarduje úchvatnými technologickými novinkami média celého světa, Sarcos společně s Delta Airlines oznámili, že zaměstnanci tohoto leteckého dopravce budou mezi prvními testery pozoruhodné exoskeletu.

Sarcos, logo.
Sarcos, logo.


Guardian XO je vlastně nositelný robot, kterého pohání baterie. Svému uživateli nabízí vpravdě nadlidskou sílu a výdrž. Vypadá jako rekvizita z nějaké hard science-fiction, ale přitom je zcela nefalšovaný. Jeho výkon postačuje k tomu, aby unesl sebe sama, a k tomu ještě náklad o hmotnosti až 91 kilogramů.


Podle Sarcosu zabere navlečení či naopak odstrojení tohoto exoskeletu méně než 30 sekund. Na pohyby svého operátora reaguje v řádu milisekund a přitom znásobuje jeho fyzickou sílu až asi dvacetkrát.

Člověk nebo stroj? Kredit: Sarcos.
Člověk nebo stroj? Kredit: Sarcos.

Na jedno nabití baterií může Guardian XO fungovat asi 8 hodin, přičemž baterie je možné měnit přímo za pochodu. Tento pozoruhodný robotický nástroj umožňuje lidem zvládnout věci, které by byly s tradičními stroji a nástroji velmi obtížné, ne-li nemožné.

 

Delta Airlines spolupracují na vývoji robotických exoskeletů se Sarcosem od roku 2018. Jejich vybraní zaměstnanci v dohledné době dostanou první guardiany a budou je důkladně testovat v průběhu prvního čtvrtletí letošního roku. Guardian XO se uplatní při mnoha rozmanitých úkonech a situacích v oblasti letecké dopravy, od práce ve skladu, přes manipulaci s těžkými díly v opravárenských dílnách, až po posouvání těžkých strojů pozemní obsluhy letišť.


Robotické exoskelety by měly usnadnit práci a zvýšit produktivitu u certifikovaných zaměstnanců. Delta Airlines chtějí ale také vyzkoušet jestli s pomocí guardianů zvládnou těžkou práci lidé, kteří pro ni nemají tradiční tělesné předpoklady.
Sarcos minulý měsíc představili verzi robotického exoskeletu Guardian XO označenou jako Alpha. Delta Airlines a další společnosti, které jsou prvními testery tohoto unikátního nástroje, dostanou guardiany ještě v lednu, současně s americkou armádou. Další zákazníci by měli dostat exoskelety v průběhu letošního roku.


Video: Sarcos Guardian® XO® Full-Body Powered Exoskeleton: Alpha Unit Preview


Video: Sarcos Robotics Overview

 

Literatura
Sarcos 7. 1. 2020.

Datum: 09.01.2020
Tisk článku

Související články:

Exoskeleton eLEGS nadějí pro paraplegiky     Autor: Stanislav Mihulka (16.10.2010)
Jak jihokorejský robot zvítězil v soutěži robotů záchranářů     Autor: Stanislav Mihulka (13.06.2015)
Startup Promobot nabízí robotické klony reálných lidí     Autor: Stanislav Mihulka (04.11.2019)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz