První varování před koronavirem Wuhan poslala umělá inteligence BlueDot  
WHO, CDC a další centra boje proti infekcím do značné míry závisejí na údajích od místních vlád a úřadů. Na ty se ale bohužel často nedá tak úplně spolehnout. Proto se objevují umělé inteligence, které monitorují zpravodajství a řadu dalších zdrojů. V ohromném množství informací hledají zárodky katastrof.
Koronavirus Wuhan na jednom z prvních snímků.
Koronavirus Wuhan na jednom z prvních snímků.

Lidé milují apokalyptické příběhy. Problém je v tom, že podle nich pak posuzují nové technologie. Elon Musk s jeho terminátorskou fobii by mohl vyprávět. Umělé inteligence dnes v mnoha lidech vzbuzují paniku, a ti pak v každé sofistikovanější síti vidí zárodek budoucího Skynetu. Ve skutečnosti ale už dnes umělé inteligence mohou zachraňovat životy. Jen kdyby jim lidé dopřávali více sluchu.


Překvapivě se to týká i horké záležitosti s koronavirem Wuhan. Čína, jak mají ve zvyku, od počátku epidemie stále jen utajuje a lže. Světová zdravotnická organizace WHO informovala o epidemii zvláštních zápalů plic ve Wu-chanu, které by mohly souviset s místním trhem se zvířaty, 9. ledna (2020). Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), které stojí v první linii boje proti infekcím nejen ve Spojených státech, ale vlastně po celém světě, bylo o něco rychlejší a zveřejnilo informace o problému ve Wu-chanu už 6. ledna.

Kamran Khan. Kredit: Youtube.
Kamran Khan. Kredit: Youtube.


Obě dvě tyto klíčová centra globálního boje proti patogenům ale ve skutečnosti předběhl nečekaný aktér. Byla to kanadská medicínská platforma s umělou inteligencí BlueDot, která varovala před situací ve Wu-chanu již na Silvestra, tedy 31. prosince 2019. Hlas umělé inteligence ale zatím, bohužel, není v podobných případech příliš slyšet.


BlueDot využívá k monitorování epidemií důmyslný algoritmus, s jehož pomocí prohledává zpravodajství v celkem 65 jazycích, sleduje oficiální prohlášení a analyzuje i řadu dalších zdrojů informací. Výstupem inteligence BlueDot jsou varování pro zákazníky platformy, aby si vyhnuli rizikových oblastem, jako byl v tomto případě Wu-chan. Výstupy systému BlueDot používají například zdravotníci v několika zemích, letecké společnosti anebo vybrané nemocnice, které jsou v první linii boje s infekcemi. Časem by měly být k dispozici i pro veřejnost.


Při náhlém propuknutí podobné epidemie je nesmírně důležitá rychlost. Svět v tomto ohledu nemá vůči Číně žádné iluze a odborníci podle všeho počítají s tím, že Čína spoustu věcí utajuje, i když se velmi dotýkají okolních zemí. Jenomže instituce jako WHO nebo CDC bohužel přinejmenším oficiálně vycházejí z informací, které k nim doputují od čínských úřadů. Proto není divu, že je šikovná umělá inteligence předstihla. Zároveň to samozřejmě není závod. Jde o lidské životy, možná mnoho životů. Jak říká šéf a zakladatel společnosti BlueDot Kamran Khan, už dávno víme, že jednotlivým vládám nemůžeme v podobných situacích moc věřit. A Čína je v tomto vyloženě extrémní. Proto již dnes v online prostoru operují umělé inteligence, které prosívají střípky událostí a informace z rozmanitých zdrojů, a hledají neobvyklé situace, které by se mohly stát zárodkem katastrofy.

 

BlueDot, logo.
BlueDot, logo.

Khan prozradil, že jejich umělá inteligence se příliš nespoléhá na sociální sítě, protože jsou plné zmatků. Naopak se jim osvědčilo analyzovat data o prodeji letenek, která pomohla inteligenci BlueDot odhadnout, kam se koronavirus Wuhan začne šířit. Inteligence úspěšně předpověděla, že se Wuhan nejprve dostane do thajského Bangkoku, jihokorejského Soulu, tchajwanského Tchaj-peje a japonského Tokia.

 

Khana k vytvoření inteligence BlueDot inspirovala osobní zkušenost s epidemií SARS v roce 2003, kdy se stal jako specialista na infekční choroby svědkem paralyzování nemocnice a celého města zákeřným koronavirem. V roce 2014 založil společnost BlueDot a sehnal financování ve výši 9,4 milionů dolarů. Teď už má inteligence BlueDot na svém kontě několik úspěchů, včetně předpovědi lokální epidemie viru zika na jihu Floridy. Příště už třeba zabrání šíření nějaké nové infekce.

Video:  Joule Innovation Grant Recipient Dr. Kamran Khan, founder of BlueDot


Literatura
Mashviral 25. 1. 2020.

Datum: 26.01.2020
Tisk článku

Související články:

Nová umělá inteligence předpovídá smrt. A její tvůrci nevědí jak     Autor: Stanislav Mihulka (13.11.2019)
Umělá inteligence Geneva bojuje proti státní cenzuře automatickou evolucí     Autor: Stanislav Mihulka (28.11.2019)
Čína přiznala šíření koronaviru z Wu-chanu. Hrozí globální pandemie?     Autor: Stanislav Mihulka (22.01.2020)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz