Boj proti koronaviru: První vakcína je na světě!  
Koronaviry jsou možná drsné, ale lidé nejsou žádná ořezávátka. Tým Imperial College London udělal vakcínu proti koronaviru Wuhan za dva týdny od pořízení jeho sekvence. Vakcínu teď čekají testy na myších a lidech, které mohou být zdlouhavé, ale v případě velkého průšvihu také nemusejí. Na očkování to ještě není, hlavní ale je, že už nějakou vakcínu máme.
CovidVirus. Kredit: Victor Tangerman / Futurism.
Covid Virus. Kredit: Victor Tangerman / Futurism.

Když se objevil SARS, tak se před ním třásl celý svět. Koronavirus Wuhan, jemuž WHO nedávno přiřklo poněkud sterilní jméno Covid-19 je v některých ohledech ještě horší. Žijeme v přecitlivělé době a k panice teď nikdy není moc daleko. Mnoho z nás si ve hře Plague Inc. vyzkoušelo, co by se mohlo stát.

 

Paul McKay. Kredit: Imperial College London.
Paul McKay. Kredit: Imperial College London.

Nicméně, a nikdy se to neomrzí připomenout, vážně není rok 2003. Technologie molekulární biologie a genetiky prožívají obrovský rozkvět. Co by dříve trvalo celé měsíce, ne-li roky, tak dneska zvládneme za dva týdny. A tímto nejspíš můžeme oficiálně ukončit obavy o to, kdy se asi tak dočkáme vakcíny proti koronaviru Wuhan. Je čas na dobré zprávy.

 

Vše totiž nasvědčuje tomu, že výzkumný tým britské Imperial College London má vakcínu hotovou. Zní to neuvěřitelně, ale od okamžiku, kdy sehnali sekvenci Wuhanu, jim to trvalo právě zmíněné dva týdny. A už ji napíchali do myší pro úvodní testy. Zdá se, že jsou první na světě. Číňané sice vedou nějaké řeči, že už mají také vakcínu na univerzitě v Šanghaji, o tom ale, jako obvykle, scházejí důkazy. A jestli ji opravdu mají, tak tím lépe.

 

Emily Leproust, Kredit: E. Leproust.
Emily Leproust, Kredit: E. Leproust.

Hotová vakcína teď ještě pochopitelně neznamená, že bychom mohli zahájit masové očkování. Teď přišly na řadu testy na myších, v nichž budou badatelé detailně sledovat, jak myší tělo reaguje na vakcínu. Pokud tyto testy poběží hladce a pokud tým sežene finance, tak dojde na klinické testy s lidmi, které tým Imperial College London očekává začátkem léta. Člen týmu Paul McKay doufá, že i ve spuštění klinických testů na lidech budou první na světě. Mají k tomu slušně našlápnuto.

 

Testování vakcín je obecně drahé, komplikované a může trvat řadu let. Teď je ale krize a svět chce vakcínu co nejrychleji. Můžeme předpokládat, že se testy této a dalších vakcín, které budou rovněž brzy hotové, zkrátí na nejkratší myslitelnou dobu. Prostor k tomu nepochybně je. S trochou štěstí by se brzy mohlo očkovat. Podle odborníků bude použitelná vakcína v případě koronaviru Wuhan každopádně velkým přínosem. Jde o infekci nového typu, s níž se lidská imunita v historické době nejspíše ještě nesetkala. Proto bude fajn naši imunitu podpořit vakcínou.

 

Nutnou podmínkou k tomuto obdivuhodnému úspěchu bylo, že vědci po celém světě mají přístup k sekvencím nebezpečných virů, a že si dokonce tyto viry mohou poměrně snadno syntetizovat v laboratoři. V nedávné době jsme byli svědky rozsáhlých obav a četných diskuzí o tom, jak je riskantní pracovat se sekvencemi nebezpečných infekcí a jak by je mohli zneužít biologičtí teroristé. Jak ale podotýká Emily Leproust, šéfka Twist Bioscience, kteří zpracovali sekvenci Wuhanu pro badatele ve světě, největším bioteroristou historie je Matka Příroda. Na nás je, abychom se s tím nějak vyrovnali. Momentální skóre Wuhanu je téměř 45 tisíc oficiálně nakažených, asi 5 tisíc oficiálně uzdravených a 1 116 oficiálně mrtvých. Teď jsme na tahu my.

 

Video: Why labs are printing the coronavirus genome

 

 

Video: Plague Inc: Custom Scenarios - 2020 Wuhan Coronavirus

 

Literatura

Science Alert 12. 2. 2020, The Verge 11. 2. 2020.

Datum: 13.02.2020
Tisk článku

Související články:

První varování před koronavirem Wuhan poslala umělá inteligence BlueDot     Autor: Stanislav Mihulka (26.01.2020)
Koronavirus Wuhan může být mnohem nakažlivější. Jsou ale i dobré zprávy     Autor: Stanislav Mihulka (28.01.2020)
AI vs pandemie: Umělá inteligence doporučila léky proti koronaviru     Autor: Stanislav Mihulka (06.02.2020)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz