Přišel čas hrdinů: Urychlí vývoj vakcín riskantní nakažení zdravých COVIDem?  
Ten kdo urychlí vývoj vakcín na pandemii COVID-19, se může stát nesmrtelným. Tím spíš, kdyby při tom zahynul. Lidé s koronavirem umírají, budou umírat a my nemáme vůbec žádný čas. Zajímavou možnost zrychlení testování vakcín nabízejí „human challenge“ testy, v nichž se dobrovolníci naočkují vakcínou a pak se nechají nakazit COVIDem-19. Že to znamená riskovat život, je bez debaty.
Letištní kontrola v italské Bologni. Kredit: Dipartimento Protezione Civile / Italia.
Letištní kontrola v italské Bologni. Kredit: Dipartimento Protezione Civile / Italia.

Když propukne pandemie, jdou obvyklé ohledy stranou. Celý svět se upnul na extrémně rychlý výzkum a vývoj životně důležité ochrany před záludným a nebezpečným koronavirem SARS-CoV-2, který je původcem infekce COVID-19. Vzhledem k dosavadním zkušenostem s léčbou prakticky všech viróz, které jsou, slušně řečeno, nepříliš povzbudivé, je největší nadějí civilizace stižené koronavirem vakcína. Samotný vývoj vakcíny je možné urychlit a jsme teď svědky neuvěřitelných rekordů. Problémem jsou testy vakcín, které jsou kriticky významné a přitom zdlouhavé. Pro nový virus trvají minimálně 1 rok.

 

Stanley Plotkin. Kredit: University of Pennsylvania.
Stanley Plotkin. Kredit: University of Pennsylvania.

Jenomže je pandemie. A šílená doba si žádá šílené recepty. Jednou z možností, jak zkrátit vývoj vakcíny, jsou takzvané „human challenge“ testy. Stručně řečeno, vyberou se zdraví dobrovolníci, píchne se jim vakcína a pak je zkusí nakazit virem. S tímhle nápadem nedávno přišel Stanley Plotkin z americké University of Pennsylvania, což je autor dnes používané vakcíny proti zarděnkám a jeden ze světových lídrů výzkumu v oblasti vakcín. Podle něj by pečlivě připravený human challenge test mohl bleskurychle ověřit zásadní věc – jestli dotyčná vakcína funguje. Podle něj je řeč o 2-3 měsících, takže by vakcíny ještě mohly zasáhnout do pandemie a ušetřit mnoho životů.

 

Testy s lidskými hrdiny nejsou nic nového. Dělají se už dvě století a někdy i dnes, například u chřipky, horečky dengue nebo cholery. Postupoval tak vlastně už vynálezce očkování Edward Jenner v roce 1796. A už tehdy to vyvolávalo protesty. Asi není nutné zdůrazňovat, že v dnešní době tyto testy obvykle zahrnují extrémně důkladnou přípravu a rozsáhlá etická hodnocení. Na to by teď určitě nebylo moc času.

 

Jistě nepřekvapí, že se odvážný Plotkinův nápad vyvolal nejen nadšení, ale i protesty. Imunolog Matthew Memoli z amerického NIAID, který momentálně vede human challenge testy s chřipkou, namítá, že o infekci COVID-19 víme stále jen málo. Není jasné, proč někteří mladí lidé zemřou či mají extrémně vážné komplikace a jiní nikoliv. A také není jasné, jaké mohou být dlouhodobé následky pandemické choroby. Není jasné ani to, jaká dávka viru by měla být použita.

 

Klasické klinické testy nejrychleji vyvinutých vakcín proti COVID-19 už začaly. Kredit: U.S. Air Force.
Klasické klinické testy nejrychleji vyvinutých vakcín proti COVID-19 už začaly. Kredit: U.S. Air Force.

Vývojář vakcín a specialista na human challenge testy Myron Levine z americké University of Maryland je zase přesvědčen, že tradiční klinické testy vakcín proti COVID-19 nemusejí být tak dlouhé, jak se obvykle uvádí. Pandemie je v plném proudu a odborníci mohou těžit informace od velkého množství nemocných. Levine se domnívá, že pro human challenge v tomto případě není moc důvod.

 

Plotkin si je rizika zjevně vědom a hodlá udělat vše pro to, aby nebezpečí pro dobrovolníky v takovém testu co nejvíce minimalizoval. Chce využít jen zdravé dobrovolníky ve věku 18-30 let. Také by mohl využít koronavirus izolovaný z pacienta se slabým průběhem onemocnění, mohl by oslabit virus v laboratoři, anebo by mohl vyrobit syntetickou oslabenou variantu viru či klíčových virových proteinů.

 

Bioetička Seema Shah z americké Northwestern University by souhlasila s human challenge testem, pokud by šlo o dobrovolníky trénované na podobná rizika, například zdravotníky. Také upozorňuje, že lidé tento typ testů příliš nechápou a bude nutné to pořádně vysvětlit a obhájit. Situace v USA se ale dramatizuje každou hodinou, takže každá pomoc a naděje bude dobrá. Odborníci se shodují, že human challenge test by byl v tomto případě eticky přijatelnější, pokud bychom měli k dispozici účinný lék na COVID-19. Ten ale zatím neexistuje, takže to vypadá na úkol pro hrdiny.

 

Video: Award for Distinguished Research in the Biomedical Sciences: Stanley Plotkin, MD

 

Literatura

Science News 31. 3. 2020.

Datum: 02.04.2020
Tisk článku

Související články:

Důmyslná hi-tech vakcína funguje proti biologickým zbraním     Autor: Stanislav Mihulka (12.05.2018)
Australská umělá inteligence SAM vyvinula první vakcínu     Autor: Stanislav Mihulka (14.07.2019)
Boj proti koronaviru: První vakcína je na světě!     Autor: Stanislav Mihulka (13.02.2020)
Ovlivňují léky na vysoký krevní tlak průběh infekce virem SARS-CoV-2?     Autor: Václav Diopan (23.03.2020)
Mohla by krev těch, kteří přestáli COVID-19, zachraňovat životy?     Autor: Josef Pazdera (28.03.2020)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz