Vysokoenergetický laser na USS Portland v úspěšném testu sestřelil dron  
Na výsadkové lodi USS Portland je instalovaný laserový systém LWSD s výkonným pevnolátkovým laserem. Teď si připsal na konto úspěšný test, v němž zasáhl proti letícímu dronu. V budoucnu by se na moři mohlo bojovat laserovými zbraněmi.
USS Portland pálí z laserového systému. Kredit: U. S. Navy.
USS Portland pálí z laserového systému. Kredit: U. S. Navy.

Americký výzkum a vývoj bojového railgunu je zřejmě u ledu. U. S. Navy ale podle všeho stále sázejí na energetické zbraně, i když poněkud jiného druhu. Před pár dny se jim povedl test vysokoenergetické laserové zbraně, která je momentálně nainstalovaná na jedné z amerických válečných lodí.

 

Laserový zbraňový systém LaWS, ještě na palubě USS Ponce (2014). Kredit: U.S. Navy / John F. Williams.
Laserový zbraňový systém LaWS, ještě na palubě USS Ponce (2014). Kredit: U.S. Navy / John F. Williams.

Zmíněnou lodí je USS Portland (LPD 27) o výtlaku 25 300 tun, což je plavidlo třídy San Antonio, tedy moderní výsadková loď, která je určená pro rychlé výsadkové operace a podporu americké námořní pěchoty. Právě na této lodi je umístěný experimentální laserový systém s poněkud přebujelým označením Solid-State Laser - Technology Maturation (SSL-TM) Laser Weapon System Demonstrator (LWSD) MK 2 MOD 0.

 

Dne 16. května (2020) tento laserový systém zaměřil a brzy poté sestřelil letící dron. Místo tohoto testu ani další podrobnosti americké námořnictvo zatím neuvedlo. Systém LWSD vyvinulo výzkumné centrum námořnictva U. S. Office of Naval Research. Je založený na pevnolátkovém laseru od společnosti Northrop Grumman.

 

USS Portland v Mexickém zálivu. Kredit: Lance Davis/U.S. Navy.
USS Portland v Mexickém zálivu. Kredit: Lance Davis/U.S. Navy.

Jde o jeden z energetických zbraňových systémů, s nimiž teď experimentují armády vojenských mocností. Předností laserového systému je palba rychlostí světla, přičemž jeden takový výstřel představuje zcela mizivé finanční náklady, například ve srovnání s vypálením sofistikované rakety systému protivzdušné obrany. Testování laseru na USS Portland přitom navazuje na sérii úspěšných testů podobného systému, které proběhly na palubě lodi USS Ponce v roce 2014.

 

Podle představitelů amerického námořnictva není účelem těchto laserových systémů cíl vyloženě zlikvidovat. Mohou i cíl poškodit, neutralizovat či omezit jeho funkce. Jak uvádí velící důstojník USS Portland kapitán Karrey Sanders, testy laserového systému LWSD s drony přinesou cenné informace o možnostech budoucího využití těchto zbraňových systémů. Námořnictvo věří, že tyto zbraně změní podobu budoucího konfliktů na mořích a oceánech.

 

Video: USS Portland (LPD 27) tests LWSD (1)

 

Video: USS Portland (LPD 27) tests LWSD (2)

 

Literatura

U. S. Navy 22. 5. 2020.

Datum: 24.05.2020
Tisk článku

Související články:

Raytheon poprvé vypálil z útočného laseru na helikoptéře     Autor: Stanislav Mihulka (02.07.2017)
Stoprocentní úspěch: Laserový systém ATHENA sundal všech pět dronů     Autor: Stanislav Mihulka (23.09.2017)
Americký laserový systém SHiELD v klíčovém testu sestřelil několik raket     Autor: Stanislav Mihulka (07.05.2019)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz