Proč vymřeli neandrtálci? Superpočítač Aleph má jasno  
Superpočítačové simulace klimatu, vegetace, genetiky i demografie v nejmladší době ledové potvrzují jako pachatele vyhubení neandrtálců naše dávné předky. Přišli jsme z Afriky a udělali s neandrtálci krátký proces. Od té doby je tenhle svět náš.
Vymizení neandrtálců. Kredit: Institute for Basic Science.
Vymizení neandrtálců. Kredit: Institute for Basic Science.

Když se do výzkumu promítají módní představy, tak to obvykle pořádně zkomplikuje situaci. Mezi takto „ohrožená“ témata nepochybně patří i neandrtálci a jejich vyhynutí. Naši nejbližší příbuzní žili v Eurasii přinejmenším 300 tisíc let, během nichž úspěšně čelili ledovým dobám a dalším katastrofám. Pak ale najednou, zhruba před 43 až 38 tisíci let, zmizeli. Jako kdyby se nad nimi zavřela voda. Je to jedna z největších záhad soudobé evoluční antropologie.

 

Axel Timmermann. Kredit: Institute for Basic Science.
Axel Timmermann. Kredit: Institute for Basic Science.

Vzhledem k popularitě klimatických neštěstí se dnes prakticky všechna vymírání v minulosti připisují změnám klimatu. Týká se to i neandrtálců. Další možností je frivolní teorie, podle které neandrtálci doplatili na bezuzdné křížení s lidmi. Nový výzkum badatelů jihokorejského výzkumného centra IBS Center for Climate Physics ale přichází se závěry, které vyvracejí zmíněné módní teorie o klimatu a sexu.

 

Superpočítač Aleph. Kredit: Institute for Basic Science.
Superpočítač Aleph. Kredit: Institute for Basic Science.

Axel Timmermann a jeho spolupracovníci využili služeb superpočítače Aleph. Podle jeho výpočtů a simulací nevyhubily neandrtálce změny klimatu ani křížení s lidmi. Jediným přijatelným vysvětlením je, že neandrtálce vytlačili lidé našeho druhu. Vlastně se o tom uvažuje již dlouho. Nelze přehlédnout, že neandrtálci mizí z historie krátce po příchodů lidí našeho druhu. Jen takové vysvětlení nebylo v poslední době módní.

 

Klíčovou roli v tomto výzkumu sehrály superpočítačové simulace pohybu populací neandrtálců a lidí v krajině dob ledových. Zahrnovaly realistická klimatická data, změny teplot, srážky i vegetaci, co tenkrát rostla, stejně jako genetická a demografická data. Podle simulací rozhodlo, že naši předci měli nad neandrtálci zásadní výhodu ve využívání dostupných zdrojů potravy.

 

O jakou výhodu mohlo jít? Superpočítačové modely sice nezabíhají do detailů, ale ve hře jsou například lepší lovecké postupy dávných lidí, jejich větší odolnost vůči patogenům anebo větší plodnost našeho druhu. Jak se zdá, jedním z prvních druhů, které jsme vyhubili, byli shodou okolností naši bratranci.

 

Video: Abrupt Climate Change: A Role for the Tropics -- Axel Timmerman

 

Literatura

Institute for Basic Science 20. 5. 2020.

Datum: 26.05.2020
Tisk článku

Související články:

Vymazal neandrtálce výbuch neapolského supervulkánu?     Autor: Stanislav Mihulka (11.10.2010)
Geny po neandertálcích nám škodí     Autor: Josef Pazdera (09.01.2016)
Umělá inteligence vystopovala přízračného předka v našem genomu     Autor: Stanislav Mihulka (11.02.2019)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz