Inteligentní robotické bojové vozidlo Type-X bude bránit konvoje a základny  
Estonští Milrem Robotics vyvinuli nový typ robotických obrněnců. Vozidla Type-X mohou být ovládána na dálku anebo mohou operovat samostatně, jako obrana konvojů a základen, podpora konvenčních mechanizovaných jednotek nebo i v podobě samostatných robotických jednotek.

Type-X Robotic Combat Vehicle. Kredit: Milrem Robotics.
Type-X Robotic Combat Vehicle. Kredit: Milrem Robotics.
Estonská společnost Milrem Robotics spojila síly s belgickými John Cockerill Defense a společně vyvinuli nové autonomní bojové vozidlo Type-X Robotic Combat Vehicle. Jde o modulárně uspořádanou platformu, která je vybavená pokročilou bojovou věží Cockerill Protected Weapons Station Generation II (CPWS II). Type-X představují obrněná vozidla bez lidské posádky, jejichž hmotnost nepřesahuje 12 tun, a která mohou být rychle nasazena do akce.

Milrem Robotics, logo
Milrem Robotics, logo

Od doby, co se Milrem Robotics uvedli na světové scéně pozoruhodným robotickým pozemním systémem Tracked Hybrid Modular Infantry System (THeMIS), který představili na Singapore Airshow 2016, jsme svědky úspěšného vývoje jejich technologií. Nejnovějším krokem, který citelně zvyšuje bojovou sílu jejich robotických vozidel, je připojení bojové věže CPWS od John Cockerill Defense. Díky této technologii se teď vozidla Type-X mohou stát součástí konvenčních mechanizovaných jednotek. V případě potřeby je možné tato vozidla vysadit do akce na padáku nebo v závěsu po transportní helikoptérou.

Platforma THeMIS, 5. generace. Kredit: Milrem Robotics / Wikimedia Commons.
Platforma THeMIS, 5. generace. Kredit: Milrem Robotics / Wikimedia Commons.

Type-X je obrněné vozidlo bez lidské posádky. Je v zásadě možné ho řídit na dálku, ale má také k dispozici pokročilou umělou inteligenci, která může řídit prakticky samostatně. Vozidla ovládaná inteligencí mohou podporovat jednotky vozidel s lidskou posádkou anebo mohou operovat v čistě robotických formacích.

Odpálení Javelinu. Kredit: U.S. Department of Defense.
Odpálení Javelinu. Kredit: U.S. Department of Defense.

Klíčový prvek vozidel Type-X představuje bojová věž CPWS II. Je lehká, má nízký profil a je ovládaná dálkově. Pokud jde o výzbroj, tak věž může nést automatický kanon M242 Bushmaster ráže 25 mm anebo M230LF ráže 30 mm. Rovněž může být vybavena protitankovými raketovými systémy, jako je např. Alcotán, MMP (Missile Moyenne Portée), FGM-148 Javelin nebo Spike. Samozřejmostí je kvalitní optika, zobrazování a senzory, včetně termálních kamer.

 

Jak uvádí Simon Haye z John Cockerill Defense, pro Type-X se v dnešní době nabízí jako nejvíce realistické využití obrana konvojů, perimetru nebo základny. Tito lehcí robotičtí obrněnci mohou jet v čele konvoje i na jeho konci a poskytovat jak další „oči“, tak i palebnou sílu. Kdyby došlo ke střetu, tak vozidla Type-X mohou intenzivně manévrovat a volit různé taktiky, s jejichž pomocí čelí protivníkovi a usilují o dosažení vytyčeného cíle mise.

 

 

Video: Type-X unmanned tracked IFV Infantry Fighting Vehicle unveiled by MILREM Robotics Estonia Webinar

 

FN Herstal and Milrem Robotics deploy weaponized UGV at Estonian military exercise

 

Literatura

Milrem Robotics 18. 6. 2020.

Datum: 23.06.2020
Tisk článku

Související články:

Estonský pozemní bojový dron THeMIS ADDER má za sebou ostré střelby     Autor: Stanislav Mihulka (07.12.2016)
Robotická vozidla Humvee trénují střelbu z kulometů na dálkové ovládání     Autor: Stanislav Mihulka (12.02.2018)
Robotický tankobijec THeMIS by mohl proměnit pozemní bitvy     Autor: Stanislav Mihulka (20.06.2018)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz