Milovníci postapokalyptických filmů jsou lépe připraveni čelit pandemii  
Dobré pandemické filmy vás nejen pohltí, ale také připraví na podobnou situaci, když k ní dojde v reálném světě. Podle týmu amerických psychologů mohou postapokalyptické filmy svým fanouškům nabídnout nejen dechberoucí zážitek, ale také praktické tipy, a co je ještě důležitější, také duševní průpravu pro skutečnou pandemii. Jak se říká, nejhorší je strach z neznáma – a štěstí přeje připraveným.
Film Nákaza krásně předvádí, kolik zla mohou páchat šiřitelné nesmyslů a nedůvěry v experty. Kredit: Warner Bros.
Film Nákaza krásně předvádí, kolik zla mohou páchat šiřitelné nesmyslů a nedůvěry v experty. Kredit: Warner Bros.

Filmový průmysl už prakticky od počátku chrlí spousty katastrofických nebo přímo apokalyptických filmů, rozmanitého druhu a kvality. Byli jsme svědky útoků Marťanů, masivních sopečných erupcí, úderů meteoritů, zombie apokalyps, a také, samozřejmě, rozličných pandemií.

 

Teď, když se filmová realita zhmotnila přímo před našima očima, můžeme zhodnotit, zda má smysl takové filmy sledovat, když se objeví skutečná pandemie, i když, alespoň prozatím, bez nenasytných zombíků a marťanských trojnožek. Je to úžasný materiál pro psychology, a nejspíš bychom se neměli divit, že tuhle hozenou rukavici zvedli.

 

Coltan Scrivner. Kredit: coltanscrivner.com
Coltan Scrivner. Kredit: coltanscrivner.com

Odborníci se již dříve snažili zjistit, proč lidé rádi sledují takové filmy, podobné snahy ale nevedly k ničemu příliš zajímavému. Teď se do toho pustil Coltan Scrivner z americké University of Chicago se svými kolegy, ale vzali to z poněkud jiného konce. Zajímalo je, jestli sledování postapokalyptických a zejména pandemických filmů může fungovat jako průprava na reálnou pandemickou situaci.

 

Až se pandemie zeptá, jaké filmy jste viděli? Kredit: Warner Bros / Wikimedia Commons.
Až se pandemie zeptá, jaké filmy jste viděli? Kredit: Warner Bros / Wikimedia Commons.

Scrivner a spol. zjišťovali, zda lidem během pandemie nějakým způsobem pomáhají filmy jako je Contagion (česky Nákaza) Stevena Soderbergha z roku 2011. Badatelé si před samotným výzkumem povšimli, že zrovna sledovanost Nákazy dramaticky narostla během prvních měsíců pandemie. Během výzkumu využili online platformu Prolific, která virtuálně propojuje vědce a dobrovolníky v experimentech. Do své studie zahrnuli celkem 126 takových placených dobrovolníků, které vyzpovídali ohledně jejich vkusu na filmy, jejich pocitů během pandemie, a také z toho, zda viděli Nákazu.

 

Výzkum Scrivnerova týmu ukázal, že lidé, kteří v nedávné době shlédli postapokalyptické filmy, vykazují vyšší odolnost v pandemické situaci. Jak se zdá, některé scény těchto filmů psychologicky „připravují“ své diváky na situace, k nimž najednou reálně dochází v časech pandemie covid-19. Podobný vliv měly i hororové filmy, které lidem přinášely schopnost lépe zvládat stres a nezvyklé situace, zejména v rané fázi pandemie.

 

Vše nasvědčuje tomu, že postapokalyptické a vůbec strašidelné filmy, pokud jsou jakžtakž kvalitní a nejde o nechtěnou parodii, nabízejí divákům možnost „trénovat“ zvládání bizarních nebo až extrémních situací. Je sice nepříliš pravděpodobné, že divák takové dovednosti někdy reálně uplatní, koronaviry nás ale poučily, že je každopádně lepší takovou přípravu podstoupit. Je docela dobře možné, že právě tenhle, pro mnohé poněkud nečekaný přínos postapokalyptických a podobně mrazivých filmů / knih / komiksů / divadelních her / všeho možného stojí za neutuchající oblibou těchto žánrů.

 

Video: Contagion (2011) Official Exclusive 1080p HD Trailer

 

Literatura

Science Alert 3. 7. 2020.

PsyArXiv 4c7af.

Datum: 04.07.2020
Tisk článku

Související články:

Kam utéct během invaze zombií?     Autor: Stanislav Mihulka (25.02.2015)
Globální nákaza: Jak by mohl vypadat patogen úspěšné pandemie?     Autor: Stanislav Mihulka (19.05.2018)
Nová pandemie by podle expertů mohla pobít desítky milionů lidí     Autor: Stanislav Mihulka (24.09.2019)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz