Co je nejvíce děsivé ve vesmíru?  
Vesmír je obrovský, neznámý a často také nepředstavitelný. Není divu, že může být zdrojem obav, úzkosti nebo strachu. Lidé se obávají toho, co se pohybuje ve stínech, samotné velikosti vesmírného prostoru nebo třeba velmi nepravděpodobných událostí, které by mohly celý náš vesmír resetovat, aniž bychom s tím mohli něco rozumného dělat.
Kde je asi nejbližší? Kredit: Alain r / Wikimedia Commons.
Kde je asi nejbližší? Kredit: Alain r / Wikimedia Commons.

Zkoumáme světy elementárních částic i nezměrných galaxií a prázdnot a často toho o nich víme více, nežli o původu a fungování lidských emocí. Stále jsme vybaveni mozkem z doby kamenné a žádný lepší není v dohledu. Tím pádem jsou i naše emoce z doby kamenné. Přitom, nešťastnou souhrou okolností, v mnoha situacích emoce přebírají řízení od racionálního uvažování. To je příčinou řady úporných problémů dnešní doby.

 

Reddit, logo.
Reddit, logo.

Emoce si zasluhují pozornost i v souvislosti s vesmírem a vědeckými objevy, které se právě vesmíru dotýkají. Lidé se bojí neznámého a neuchopitelného. A obojího je vesmír plný. Na otevřené online sociální síti Reddit, ve skupině „r/AskReddit“, věnované kladení myšlenkově provokativních otázek, vzniklo počátkem letošního června vlákno „What's the scariest space fact/mystery in your opinion?“ Lidé tam prozrazují, čeho se v reálném vesmíru nejvíce bojí. A objevují se tam i zajímavé věci.

 

1. Potulné černé díry

Odborníci předpovídají, že se v Mléčné dráze pohybuje velké množství černých děr. Problém je v tom, že černé díry nejsou vidět, pokud se zrovna nekrmí nějakou hmotou. Prakticky nezáří a jsou opravdu zcela černé. Vzácně je může prozradit gravitační čočkování, když ohromná gravitační síla černé díry ohne světelné paprsky, co k nám míří z nějakého vesmírného objektu za takovou černou dírou.

 

Existujeme v lokálním nebo v globálním minimu energie vakua? Kredit: Stannered / Wikimedia Common.
Existujeme v lokálním nebo v globálním minimu energie vakua? Kredit: Stannered / Wikimedia Common.

Pokud by se k nám přiblížila černá díra libovolné velikosti, tak by to nejspíš dopadlo hodně špatně. Je to zjevná hrozba s apokalyptickými důsledky. Nemusí jít přitom jen o „sežrání“ gravitací černé díry. Fatální by bylo i to, kdyby se takové těleso jen přiblížilo a nějak narušilo gravitační vztahy mezi Sluncem a planetami Slunečními soustavy. Raději snad ani nepopisovat, co by se pak dělo. Stresující může být i to, že vlastně moc netušíme, kolik takových černých děr v Mléčné dráze je a jak mohou být velké. Podobně rizikové jsou samozřejmě potulné planety či hvězdy, i když jsou přece jenom o něco viditelnější a pochopitelnější, než černé díry.

 

2. Kesslerův efekt

Americký astrofyzik Donald Kessler v roce 1978 popsal scénář, v němž za jistých okolností jediná událost na nízké oběžné dráze Země vyvolá dominový efekt srážek satelitů. Oblaky trosek po takových srážkách vyvolají další srážky, a pak zase další a další. Pokud by k tomu skutečně došlo, tak bychom mohli přijít o mnoho satelitů a možná i o lety do vesmíru, přinejmenším dočasně, kvůli riziku srážky s ohromným množstvím trosek. To jsou bezpochyby skličující vyhlídky.

 

3. Nezměrná velikost vesmíru

Velikost vesmíru stále jen velmi zhruba odhadujeme. Neznáme s jistotou ani jeho tvar. Čím si ale každopádně můžeme být jistí, je to, že vesmír je obrovský. A obrovské jsou, bohužel, i vzdálenosti mezi vesmírnými objekty. Nejbližší cizí hvězda, tedy Proxima Centauri, je od nás tak daleko, že tam světlo letí asi 4,2 roky. Nejednoho člověka děsí ta neuvěřitelná rozlehlost. A jiné zase velmi stresuje, že nezměrná velikost vesmíru prozatím znemožňuje cesty byť i jen mezi blízkými hvězdami. Pokud by se Slunce s planetami nacházelo v centru nějaké bohaté kulové hvězdokupy, tak bychom to nejspíš viděli poněkud jinak.

 

4. Zhroucení falešného vakua

Podle strašidelných historek kvantové mechaniky by se Higgsovo pole našeho vesmíru mohlo nacházet ve stavu takzvaného falešného vakua. Takový stav by mohl být dlouhodobě relativně stabilní, ale v jistém okamžiku by se mohl zhroutit. Pak by vznikla „bublina“ více stabilního vakua, která by se vesmírem šířila rychlostí světla, „požírala“ by časoprostor, a nakonec by zřejmě zhltla celý vesmír. Něčemu takovému by se zřejmě nedalo uniknout. Je to ale stále jen velmi hypotetický koncept a v poslední době to vypadá, že je velice nepravděpodobný.

 

5. Velký atraktor

Někteří lidé se obávají i Velkého atraktoru, pozoruhodné anomálie, která se stala gravitačním centrem nedávno popsané nadkupy galaxií Laniakea. Ta přitom zahrnuje Mléčnou dráhu a zhruba 100 tisíc dalších galaxií. Velký atraktor je jednou ze záhad v našem galaktickém sousedství. Jde o relativně malou oblast vesmíru, vzdálenou asi 250 milionů světelných let. Problém je v tom, že Velký atraktor nemůžeme přímo pozorovat, protože nám brání ve výhledu Mléčná dráha. Z nepřímých pozorování usuzujeme, že se tam nachází hmota odpovídající desítkám tisíc galaxií o velikosti Mléčné dráhy.

Co ve vesmíru děsí vás?

 

Video:  The Most Efficient Way to Destroy the Universe – False Vacuum

 

Literatura

IFL Science 12. 6. 2020.

Datum: 07.07.2020
Tisk článku

Související články:

Jak se zachovají lidé, pokud objevíme mimozemský život?     Autor: Stanislav Mihulka (11.12.2017)
Mohla by nám cizí civilizace hacknout planetu?     Autor: Stanislav Mihulka (24.02.2018)
Mohli by mrtví mimozemšťané zachránit lidstvo?     Autor: Stanislav Mihulka (27.05.2019)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz