Na Novém Zélandu připravují komerční dálkový bezdrátový přenos energie  
Novozélandský startup Emrod chce do jisté míry splnit sen Nikoly Tesly o bezdrátovém přenosu energie. Jeho zakladatelé spojili síly s novozélandským distributorem energie Powerco a připravují testy prototypu zařízení, které právě tohle dokáže. Dočkáme se distribuce energie bez drátů?
Zařízení pro bezdrátový přenos energie. Kredit: Emrod.
Zařízení pro bezdrátový přenos energie. Kredit: Emrod.

O bezdrátovém přenosu energie sní lidé už dlouho. Nikola Tesla v devadesátých letech 19. století rozsvítil žárovky na více než 3 kilometry, i když při tom usmažil dynamo místní elektrárny a vyvolal blackout celého města Colorado Springs. Tesla si to představoval tak, že po celém světě rozestaví věže, které budou přenášet energii pro domácnosti, průmysl i dopravu. Z jeho plánů tehdy sešlo.

 

Uplynulo 120 let a sny Nikoly Tesly by mohl vyplnit novozélandský startup Emrod. Podařilo se jim přesvědčit druhého největšího distributora energie na Novém Zélandu, společnost Powerco, aby se podíleli na revoluci v distribuci energie. Emrod má technologii, která umožňuje efektivně přenášet velká množství elektřiny mezi dvěma body, které jsou navzájem nadohled.

 

Greg Kushnir. Kredit: Emrod.
Greg Kushnir. Kredit: Emrod.

Podle Nicolase Vessiota z vedení Powerca by se dálkový bezdrátový přenos energie měl stát doplňkem ke stávajícím technologiím. Takový přenos se uplatní na obtížně dostupných místech, jakých je na Novém Zélandu požehnaně. Emrod již má k dispozici fungující prototyp zařízení. Pro Powerco postaví druhý prototyp, který poté stráví několik měsíců testováním v laboratoři. Následovat by pak měly testy v terénu.

 

Jak uvádí zakladatel Emrodu Greg Kushnir, prototyp zvládne přenos pár kilowattů, ale toto množství energie lze snadno zvýšit na stonásobná množství. Systém využívá vysílací anténu a přijímací rektenu, která dokáže přeměnit přijímané mikrovlny na elektřinu. Podle dostupných snímků tyto komponenty představují jednoduché čtverce umístěné na tyčích. Technologie Emrodu přitom využívá neionizující záření z části spektra, která zahrnuje i Wi-Fi a Bluetooth.

 

Mobilní varianta zařízení pro bezdrátový přenos energie. Kredit: Emrod.
Mobilní varianta zařízení pro bezdrátový přenos energie. Kredit: Emrod.

Energie je přenášená přímým paprskem mezi dvěma body. V okolí paprsku není žádná radiace. Bezpečnost hlídá laserové zařízení, které okamžitě vypne hlavní paprsek přenášející energii, pokud by se k němu přiblížil jakýkoliv objekt, ať už pták, dron, helikoptéra nebo třeba zloděj energie. Podle Emrodu zařízení pracuje v jakýchkoliv atmosférických podmínkách, včetně deště, mlhy nebo prachu. Jedinou podmínkou je, že oba body přenosu je možné spojit přímým paprskem.

 

Emrod má za to, že by se jejich technologie mohla stát rozhodující pro zásadní rozšíření energetiky obnovitelných zdrojů. Tyto zdroje se totiž často nacházejí na vzdálených či obtížně dostupných místech, daleko od místa spotřeby. Stejně tak by technologie Emrodu mohla posloužit při výpadcích proudu či katastrofách, kdy by bezdrátový rozvod energie mohly zajišťovat například automobily vybavené vysílacím a příiímacím zařízením.

 

Literatura

Emrod 2. 8. 2020.

Datum: 04.08.2020
Tisk článku

Související články:

Elektřina ze ztracené energie mikrovln     Autor: Stanislav Mihulka (09.11.2013)
Jak získat elektřinu z tepelného záření Země kvantovým tunelováním?     Autor: Stanislav Mihulka (08.02.2018)
Ohebná 2D anténa vyrábí z Wi-Fi signálů elektřinu     Autor: Stanislav Mihulka (30.01.2019)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz