Britská hexakoptéra s brokovnicí je specialistou na boj ve městě  
Boj ve městě bývá velmi náročný a přináší mnoho obětí. Britský autonomní dron i9, jehož operace řídí vzdálený operátor, útočí na protivníky v místnostech či budovách palbou ze dvojhlavňové brokovnice. Kromě toho dokáže srážet cizí drony z oblohy jako létající beranidlo.
Hexakoptéra pro městský boj. Kredit: Lucy Fisher / Twitter.
Hexakoptéra pro městský boj. Kredit: Lucy Fisher / Twitter.

Boje ve městech náležejí k těm nejvíce náročným a nejvražednějším. Každý velitel by byl určitě rád, kdyby to nebezpečných situací na městském bojišti mohl namísto lidských vojáků posílat efektivně bojující roboty. Vývojáři britského velitelství UK Strategic Command vyvinuli, společně s nejmenovanou britskou společností, v rámci projektu Project i9 pozoruhodný bojový dron, který je vyloženě specializovaný právě na městský boj.

 

Dron i9 již existuje jako prototyp, i když informací o něm je jenom poskrovnu. Jde o hexakoptéru o průměru zhruba 1 metr, která má k dispozici strojové vidění, umělou inteligenci a dvouhlavňovou brokovnici. Je určený k létání v městském prostředí i uvnitř budov a místnosti. Rychle se pohybuje v místnostech, vyhledává a identifikuje cíle, a když je najde, tak je zlikviduje výstřelem brokovnice. Tvůrci dronu s brokovnicí si to představují tak, že zaútočí na místnost či budovu obsazenou protivníky, které následně vevnitř zlikviduje. Jak je doposud zvykem u vyzbrojených dronů, přinejmenším na Západě, útok dronu na člověka schvaluje lidský operátor. Dron již testují britští vojáci.

 

Americký mariňák s brokovnicí. Kredit: Eric A. Clement (U.S. Navy).
Americký mariňák s brokovnicí. Kredit: Eric A. Clement (U.S. Navy).

Útoky na protivníky v budovách či místnostech bývají velmi náročné. Vojáci obvykle musí vyhodit do vzduchu dveře a následně se probít dovnitř. Útočící jednotky obvykle utrpí ztráty, především pokud jde první nasazené vojáky v průběhu útoku. V britské armádě může nejnebezpečnější část takových operací časem převzít dron i9. Útočníci vyhodí do vzduchu vstup – a pak pošlou i9. Očima dronu se přitom stále dívá jeho vzdálený operátor.

 

Design dronu i9 zajišťuje, že se nezřítí v blízkosti zdí či stropů. Tam totiž vzniká jev, označovaný jako „wall suck problem“, který spočívá v tom, že plochý povrch stěny či stropu narušuje proudění vzduchu k vrtulím dronu. Následkem pak bývá zřícení dronu. Díky pokročilému strojovému vidění i9 dokáže sám vyhledat cíle a identifikovat je. Jde o podobný proces, jako když autonomní vozidlo rozeznává dopravní značky a překážky na silnici.

 

Velké bojové drony jako Bayraktar TB2 jsou sice dobré proti tankům, ale s obsazenými budovami mnoho nesvedou. Kredit: Bayhaluk / Wikimedia Commons.
Velké bojové drony jako Bayraktar TB2 jsou sice dobré proti tankům, ale s obsazenými budovami mnoho nesvedou. Kredit: Bayhaluk / Wikimedia Commons.

Nový dron není jen zabijákem lidských protivníků, i když je v tom nepochybně dobrý. Funguje také jako létající beranidlo a dovede autonomně srážet drony protivníka z oblohy. V tomto případě je autonomní létání nutností, protože lidské smysly nejsou v extrémně rychlých soubojích dronů příliš platné.

 

Umělá inteligence dronu zajišťuje nejen navigaci a rozeznávání cílů, ale také udržování stability během letu a hlavně během palby dronu. V tuto chvíli i9 zvládá brokovnici, ale jeho tvůrci do budoucna počítají s tím, že dron bude vyzbrojený dalšími zbraněmi, včetně raket nebo kulometů. Dron i9 je jedním z prvních dronů v armádách Západu, který má k dispozici vlastní zbraně. Můžeme se ale vsadit, že nebude posledním.

 

Literatura

Popular Mechanics 2. 10. 2020.

Datum: 07.10.2020
Tisk článku

Související články:

Drony vyzbrojené samopaly by mohly provždy změnit podobu boje     Autor: Stanislav Mihulka (19.08.2017)
Čína prodává zabijácké drony na Střední východ     Autor: Stanislav Mihulka (08.11.2019)
Turecko jako první zavádí do výzbroje drony s lehkým kulometem     Autor: Stanislav Mihulka (14.12.2019)
Bojový tryskový dron Loyal Wingman poprvé testoval motor     Autor: Stanislav Mihulka (23.09.2020)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz