Jména pro nové Saturnovy měsíce  
Saturn už má 37 měsíců. Otázkou je, co je měsíc a co již je "částečka prstence".

Sonda Cassini objevila u Saturnu 6 nových měsíců. Celkem má nyní Saturn 37 měsíců. Dva vloni objevené mezi oběžnými dráhami měsíců Mimas a Enceladus byly pojmenovány Methone a Pallene. V řecké mytologii byly Methone a Pallene dvě ze 7 krásných dcer obra Alkyonea.

Nový měsíc, objevený sondou Cassini jako pátý, byl pojmenován Polydeuces (v řecké mytologii dvojče Castora, syn Dia a Leda). Polydeuces obíhá v jednom z "Lagrangeových bodů" a v gravitační rovnováze ho udržuje jeden z mnoha větších Saturnových měsíců Dione. Polydeuces se nachází na oběžné dráze 60° za měsícem Dione. Dione vede i další, malinký měsíc Helene a měsíc Tethys řídí malinké měsíčky Telesto a Calypso.
Další 3 měsíce objevené sondou Cassini mají zatím předběžná označení S/2004 S3, S/2004 S4 a S/2004 S6. Sonda Cassini nepřestává pečlivě prohlížet Saturnovy prstence a okolí planety a snaží se „ulovit“  další malinké měsíce a rozšířit Saturnovu rodinu. Vědci se domnívají, že mezery v systému saturnových prstenců způsobily měsíčky, které obíhají uvnitř prstenců a své okolí dokonale „vyklidily“.  Ale tyto měsíce jsou extrémně malé, jejich průměry jsou mnohem menší než 5 kilometrů. S tím souvisí i otázka jak definovat měsíc, kde „měsíc“ končí a začíná „částečka prstence“. Nová měření hustot malých měsíců Pan a Atlas ukazují, že tato tělesa jsou pravděpodobně jen volně sebrané hromady pevných částeček, dokonce by se mohlo jednat jen o dočasné seskupení částeček prstence a kdykoliv by mohlo dojít k rozpadnutí a zaplnění mezery v prstenci.

Pramen: Planetary news



Měsíce Marsu Methone a Pallene dostaly svá jména podle krásných dcer giganta Alkyonea. Giganti, byli  obludní obři, synové bohyně Gáie, zrození z kapek krve boha nebe Úrana. Byli potomky starších bohů. Než byli bohové olympští, vynikali nesmírnou silou, a proto neuznávali vládu olympského boha Dia. Uposlechli svou matku Zemi, když je podněcovala ke vzpouře proti olympským bohům. Protože tito obři byli vlivem kouzelné rostliny nezranitelní, Olympanů se nebáli a připravili jim krušné chvíle. Zeus povolal na pomoc Héraklea. Giganti se nevzdali, i když jejich osud byl zpečetěn. Jako první zahynul nejsilnější z nich Alkyoneus. Nakonec Zeus se svými pomocníky Giganty přemohl a Héraklés je pobil. Boj Gigantů s bohy (gigantomachie) byl zachycen na Diově oltáři v Pergamu, který byl ve starověku pokládán za jeden z divů světa.

Pergamon

Pergamský oltář

Datum: 02.03.2005 01:01
Tisk článku

Související články:

Saturnův prstenec tvoří srážející se shluky     Autor: Miroslava Hromadová (25.05.2007)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz