Překvapivá zelená energie: Nizozemský pivovar spaluje železo  
Pro mnohé to bude šokující, ale železný prach je podivuhodným čistým, výkonným a recyklovatelným palivem pro průmysl. Hořením dosahuje teplot až 1 800 °C. Jediným produktem je přitom rez, kterou je možné vcelku snadno a efektivně recyklovat pomocí solární elektřiny. Na obzoru jsou bezuhlíkové spalovací systémy pro cirkulární ekonomiku.

Spalování železného prachu. Kredit: Bart van Overbeeke / TU Eindhoven.
Spalování železného prachu. Kredit: Bart van Overbeeke / TU Eindhoven.

Soudobý průmysl v mnoha případech využívá procesy náročné na vysokou teplotu. Obvykle to řeší fosilními palivy. Zároveň se už ale objevují „zelené“ alternativy, které mohou být pro laika úplně šokující. Právě takové je spalování kovového prachu. Ačkoliv to na první pohled nevypadá a zní to přinejmenším podezřele, jde o levnou, efektivní a překvapivě zelenou alternativu uhlí nebo ropných produktů.

 

Topení železným prachem. Kredit: Bart van Overbeeke / TU Eindhoven.
Topení železným prachem. Kredit: Bart van Overbeeke / TU Eindhoven.

Tato technologie je založená na spalování velmi jemného kovového, například železného prachu, který hoří za vysoké teploty. Při jeho hoření se uvolňuje velké množství energie. Zároveň jde vlastně o oxidaci, při které nevznikají žádné sloučeniny uhlíku, které by se uvolňovaly do atmosféry. Produktem oxidace železa je pouze rez.

 

A to ještě není všechno. Rez je možné zase poměrně snadno regenerovat na původní kov, s využitím elektrického proudu. Elektřina přitom může pocházet ze solárních článků, které ji vyrábějí rovněž bez emisí uhlíku. Tím vznikne bezuhlíkový systém produkce tepla, který je možné využít v průmyslové výrobě. Železo v takovém případě vlastně funguje jako svérázná „čistá“ baterie pro spalování. Baterie se přitom nabíjí solární elektrolýzou a vybíjí se při spalování, tedy v podobě plamenů a horka.

 

Systém pro spalování železného prachu přijíždí do pivovaru Brewery Bavaria. Kredit: Mees van den Ekart / TU Eindhoven.
Systém pro spalování železného prachu přijíždí do pivovaru Brewery Bavaria. Kredit: Mees van den Ekart / TU Eindhoven.

Zároveň to už není žádné science-fiction. Nizozemský pivovar Brewery Bavaria rodinné společnosti Royal Swinkels Family Brewers se stal prvním průmyslovým provozem na světě, který využívá spalování železného prachu. Ve spolupráci s Metal Power Consortium a nizozemskou technikou TU Eindhovem vznikl v pivovaru Brewery Bavaria cyklický železný palivový systém. Dodává dost energie na výrobu zhruba 15 milionů lahví piva ročně.

 

Spalování železa přináší celou řadu výhod. Železo je levné a snadno dostupné. Zároveň je velmi snadné ho transportovat. Nabízí rovněž slušnou hustotu uložené energie a vysokou teplotu hoření, která dosahuje až 1 800 °C. Výhodou je i to, že železo nevyžaduje zvláštní péči, jako například vodík, který je nutné výrazně chladit, a že železo při dlouhém uskladnění neztrácí žádnou energii.

 

Šéf Royal Swinkels Family Brewers Peer Swinkels je podle vlastních slov nesmírně pyšný na to, že se stali první společností v historii, která testuje pozoruhodné kovové palivo v průmyslovém měřítku. Jako rodinný byznys preferují investice do udržitelných technologií a cirkulární ekonomiky, protože se snaží myslet v měřítku generací a nikoliv jen z roku na rok. Díky inovativní technologii spalování železa teď jsou méně závislí na fosilních palivech. A vše nasvědčuje tomu, že budou do této inovace investovat i v budoucnu.

 

Video: Iron Powder - the green energy solution

 

Literatura

TU Eindhoven 29. 10. 2020.

Datum: 12.11.2020
Tisk článku

Související články:

Budeme spalovat jaderný odpad urychlovačem řízeným transmutorem?     Autor: Vladimír Wagner (04.06.2020)
Radioaktivní „bonbony“ zajistí bezpečnost nové generace jaderných reaktorů     Autor: Stanislav Mihulka (03.07.2020)
Nové thoriové jaderné palivo ANEEL podpoří renesanci jaderné energie     Autor: Stanislav Mihulka (28.09.2020)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz