Přesné laserové paprsky by mohly manipulovat s blesky  
Blesky jsou fascinující a nezkrotné. Ale to se teď možná změní. Nový laserový systém dokáže usměrnit elektrické výboje v ovzduší za simulované bouřky. Pokud to bude fungovat v reálné bouři, tak se staneme pány blesků. Thór by se jistě divil.
Ovládneme blesky.
Ovládneme blesky.

Zní to jako odvázaná science-fiction. Pracují na tom ale reální vědci, kteří takový výzkum publikují v opravdových časopisech. Jde o systém se super přesnými laserovými paprsky, který umožňuje měnit dráhu blesků.

 

Jak by taková věc mohla být užitečná? Za tímhle výzkumem je velmi praktická motivace. Probíhá totiž v Austrálii a právě v Austrálii jsou údery blesky příčinou velkého množství přírodních požárů. A nejen tam. Stále více se jich objevuje ve Spojených státech i jinde ve světě. Pokud by fungoval systém odklánění blesků, tak by mohl zamezit mnoha požárům a chránit životy lidí i volně žijících zvířat. Jako Thór hromovládce se svým kladivem

Vladlen Shvedov. Kredit: Australian National University.
Vladlen Shvedov. Kredit: Australian National University.

 

Podle vedoucího výzkumu fyzika Vladlena Shvedova z Australian National University si můžeme představit, že podobná technologie bude v budoucnu vybíjet blesky, což zvýší bezpečnost pro lidi na Zemi a omezí výskyt katastrofický požárů, jakých jinak bude v budoucnu spíše přibývat.

 

Zjednodušeně řečeno, blesk je vlastně intenzivní elektrický proud, který obvykle propojuje kladně nabitý bod u zemského povrchu a záporně nabitý bod na základně mraků. Na vzniku blesků se přitom zásadním způsobem podílí aktivita zmrzlý kapiček vody. Vyvíjený systém přitom napodobuje proces vzniku blesku a zároveň vytváří novou „dráhu“. Je navržený tak, aby nízkoenergetický laserový paprsek lapal a přesouval světlo absorbující částice v ovzduší.

 

Badatelé svůj unikátní přístup k bleskům otestovali pomocí mikročástic grafenu, které nesly elektrický náboj. Experiment simuloval atmosférické podmínky za bouřky. Ukázalo se, že s jejich systémem je možné spouštět, zachycovat a usměrňovat elektrické výboje v ovzduší. Zatím to, pravda, netestovali na skutečných přírodních blescích, prý by to ale mělo fungovat.

Australian National University, logo.
Australian National University, logo.

 

Velkou výhodou je, že technologie funguje na velkou vzdálenost a přitom postačí laser o nízkém výkonu. Díky tomu je systém praktický a jednoduchý. Intenzita laseru, jakou využili Shvedov a spol. je přitom asi tisíckrát nižší oproti dosavadním podobným experimentům. Zároveň tento systém funguje jako vlečný paprsek (tractor beam), známý ze science-fiction. V tomto případě sice není jeho kořistí Millennium Falcon, nýbrž blesky, nicméně princip je prý stejný.

 

Ještě lepší je, že systém pro manipulaci s elektrickými výboji by bylo možné využít i jinde, než jen v bouřkách. Mohl by se uplatnit v průmyslové výrobě nebo v medicíně, například k odstraňování nádorové tkáně bez invazivního chirurgického zásahu. Tvůrci technologie již dovedou nasměrovat elektrický výboj do oblasti, která velikostí odpovídá desetině šířky lidského vlasu.

 

Literatura

Science Alert 13. 11. 2020.

Nature Communications 11: 5306.


 

Bylo by už záhodno něco s tou nevyzpytatelnou energií něco udělat, ať už kvůli sportu:

 

 

...nebo škodám materiálním:


Datum: 14.11.2020
Tisk článku

Související články:

Města budí bouře     Autor: Jaroslav Petr (28.08.2007)
Odpaluje blesky kosmické záření?     Autor: Stanislav Mihulka (09.05.2013)
Blesky za bouřky vyrábějí radioizotopy a antihmotu     Autor: Stanislav Mihulka (24.11.2017)
Elektromagnetická pole blesků možná chrání živé organismy     Autor: Stanislav Mihulka (09.02.2019)
Blesky z bouřek pomohou ochránit rozvodné sítě před hackery     Autor: Stanislav Mihulka (11.03.2019)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz