Počítač s největším čipem porazil superpočítač Joule v rychlosti výpočtů  
Megačip WSE obsahuje 1,2 bilionů tranzistorů a téměř 400 tisíc výpočetních jader. Díky své unikátní architektuře představuje superpočítač na čipu a klidně to dokáže. Systém CS-1 s tímto čipem nedávno hravě porazil superpočítač Joule v simulaci elektrárenských spalovacích procesů.
Megačip WSE vs největší GPU
Megačip WSE vs největší GPU

Asi tak před rokem kalifornský startup Cerebras Systems ohromil svět svým unikátním čipem nebo spíše celým waferem WSE, s 1,2 biliony tranzistorů a téměř 400 tisíci programovatelných výpočetních jader. Už tehdy se mluvilo o tom, že megačip WSE je vlastně celý superpočítač na čipu s ohromujícím výkonem. Cerebras záhy vytvořil počítačový systém CS-1, který používá právě čip WSE. A jak se zdá, rekordně velký čip si superlativy rozhodně zaslouží.

 

Cerebras Systems, logo.
Cerebras Systems, logo.

Cerebras nedávno zveřejnil, že jejich počítačový systém CS-1 změřil síly v simulaci elektrárenských spalovacích procesů se superpočítačem Joule 2.0. Tento superpočítač pracuje v laboratořích National Energy Technology Laboratory (NETL). Jde o momentálně 81. nejvýkonnější superpočítač světa, který má k dispozici 271 TB paměti, může uložit 11,6 PB dat a jeho síť přenáší data rychlostí 83,2 TB za sekundu.

 

Přesto se Joule 2.0 s počítačovým systémem CS-1 nemůže měřit. Ten zmíněné simulace zvládá 200 krát rychleji. Jak skromně uvedli šéf týmu Cerebras Michael James a Dirk Van Essendelft z amerického ministerstva energetiky, pro CS-1 s megačipem WSE nejsou soudobé superpočítače důstojným soupeřem. A to bez ohledu na počet procesorů a grafických procesorů, které mají k dispozici.

 

Počítačový systém CS-1. Kredit: Cerebras Systems.
Počítačový systém CS-1. Kredit: Cerebras Systems.

Superpočítač Joule 2.0 využívá čipy Intel Xeon po 20 výpočetních jádrech, přičemž těchto jader má celkem 16 tisíc. Megačip WSE má výpočetních jader zhruba 25 krát víc, plus 18 GB paměti RAM. Prvky čipu spojuje komunikační systém Swarm, který přenáší data rychlostí 100 PB za sekundu. Joule zvládl simulaci elektrárenských spalovacích procesů za 6 milisekund a CS-1 ho deklasoval za 28 mikrosekund.

 

Šéf Cerebras Systems Andrew Feldman nepochybuje, že pro tento typ výpočtů je jejich CS-1 nejrychlejším počítačem, co byl zatím postaven. Je rychlejší než jakákoliv dosavadní kombinace čipů a procesorů. Je dokonce tak rychlý, že spočítá simulaci elektrárenských spalovacích procesů rychleji, než takový proces v reálném čase proběhne. Podle svých tvůrců je tedy vlastně rychlejší než fyzika. Klíčem k úspěchu systému CS-1 je podle všeho především práce megačipu WSE s pamětí. I když má superpočítač Joule jednoznačně větší paměť, tak ji nedokáže využívat tak efektivně jako CS-1.

 

Video: How Cerebras Built the World’s First Wafer-Scale Processor

 

Literatura

Tech Xplore 26.11. 2020.

Datum: 29.11.2020
Tisk článku



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz