Velká Británie hledá místo pro první komerční fúzní elektrárnu  
Komerční fúzní energetika je sice stále ještě daleko, Velká Británie už ale připravuje projekt prototypu první fúzní elektrárny STEP (Spherical Tokamak for Energy Production). V roce 2024 chtějí mít hotový design elektrárny a v roce 2040 ji hodlají připojit k rozvodné síti. Bezesporu velmi ambiciózní projekt.
Projekt STEP. Kredit: UK Crown.
Projekt STEP. Kredit: UK Crown.

Fúzní energetika je stále ještě, řekněme, dost daleko. Velká Británie se sice stále potácí v šoku z brexitu, ale přesto nebo právě proto intenzivně pracuje na vývoji fúzní elektrárny. Britská vláda nedávno oznámila, že hledá vhodné místo, kde by mohla vybudovat prototyp komerční fúzní elektrárny.

 

Elektrárna STEP očima kolemjdoucího. Kredit: UKAEA.
Elektrárna STEP očima kolemjdoucího. Kredit: UKAEA.

Měla by to být první taková elektrárna, přinejmenším ve Velké Británii. Možná i na světě, to ale ukáže čas. Elektrárna Spherical Tokamak for Energy Production, čili STEP, by měla být v provozu v roce 2040. Měla by vyrábět elektřinu, jak se na elektrárnu sluší. A také by kolem ní měl vzniknout komplex fúzní energetiky a navazujících technologií. Je to rozhodně ambiciózní plán, to bez debaty.

 

Není tajemstvím, že za fúzní energetikou se honíme už opravdu dlouho. Od čtyřicátých let dvacátého století to je sen fyziků a energetiků. Bohužel se záhy ukázalo, že tenhle sen je sice krásný, ale vážně hodně obtížně dosažitelný. Problém je v tom, že sice jakž takž zvládneme rozpoutat fúzní reakci v laboratoři, ale přetvořit ji v praktický zdroj jinak velmi čisté a žádoucí energie, je nesmírně obtížné. Neštěstí je hlavně v tom, že rozjezd fúzní reakce doposud spotřebuje mnohem více energie, než kolik ji fúzní reakce uvolní. Taková technologie je bohužel dost nepraktická.

 

Evropský tokamak ITER, 26. září 2020. Kredit: Macskelek / Wikimedia Commons.
Evropský tokamak ITER, 26. září 2020. Kredit: Macskelek / Wikimedia Commons.

Britská vláda teď v rámci své environmentální politiky do konce roku 2021 shání návrhy od britských regionů, které by chtěly mít fúzní elektrárnu. Součástí návrhu by mělo být, jak daný region zajistí podporu takového projektu, od nabídnutí konkrétní lokality a sociálního, komerčního i technického zabezpečení, až po zapojení elektrárny do infrastruktury.

 

Projekt STEP je v tuto chvíli v koncepční fázi, na kterou má k dispozici 296 milionů dolarů od UK Atomic Energy Authority, plus dalších 248 milionů dolarů na nová fúzní zařízení a infrastrukturu v centru Culham Science Centre v Oxfordshire. Design elektrárny by měl být hotový v roce 2024 a v roce 2040 by se fúzní elektrárna STEP měla připojit k síti.

 

Podle šéfa UK Atomic Energy Authority Iana Chapmana se STEP úspěšně pohybuje z oblasti výzkumu a vývoje k praktické realizaci. Měl by dokázat, že snění už bylo dost, a že se fúzní energetika ve Velké Británii stane realitou. Nebudou to ale mít vůbec snadné. Na rozdíl od fúzního projektu Joint European Torus (JET) v Culham Science Centre, na němž se vydatně podílela Evropská unie, na to teď bude postbrexitová Velká Británie sama. Uvidíme, jak se jim povede.

 

Video: Our Spherical Tokamak for Energy Production (STEP) is looking for a home

 

Literatura

UK Government 2. 12. 2020.

Datum: 13.12.2020
Tisk článku

Související články:

Fúzní minireaktor přesáhl teplotu v nitru Slunce     Autor: Stanislav Mihulka (07.06.2018)
Jak daleko jsme pokročili k jaderné fúzi?     Autor: Vladimír Wagner (17.05.2020)
V britském Oxfordshire poprvé spustili fúzní experiment MAST Upgrade     Autor: Stanislav Mihulka (30.10.2020)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz