Teraformujeme trpasličí planetu Ceres megasatelitem z místních surovin?  
Už by to chtělo nějaké vesmírné základny. Měsíc je už nejspíš hotová věc. Na Mars asi také dojde, snad ještě za našich životů. Ale co dál? Jako jeden ze slibných světů se nabízí trpasličí planeta Ceres, která již hraje roli první pořádné lidské vesmírné kolonie v seriálu s příznačným názvem Expanse.
Trpasličí planeta Ceres. Kredit: Justin Cowart / Wikimedia Commons.
Trpasličí planeta Ceres. Kredit: Justin Cowart / Wikimedia Commons.

Když se zasníme o dobývání nových světů, tak obvykle počítáme s teraformací planet, které jsou víceméně podobné Zemi. Ve Sluneční soustavě se to týká především Marsu, s pořádnou dávkou odvahy také Venuše. První, byť nejspíš jen skromné osídlení jiného světa zřejmě vznikne na Měsíci, protože je nejblíže. Ve Sluneční soustavě je ale daleko více světů, které bychom mohli určitým způsobem využít.

 

Pekka Janhunen (2013). Kredit: Riina Varol / Wikimedia Commons.
Pekka Janhunen (2013). Kredit: Riina Varol / Wikimedia Commons.

Pekka Janhunen z estonské University of Tartu a z finského institutu Finnish Meteorological Institute navrhl sympaticky vědecky fantastický postup, s nímž by bylo možné vytvořit permanentní lidské osídlení na megasetelitu u trpasličí planety Ceres, vévodící Hlavnímu pasu planetek mezi Marsem a Jupiterem. Na první pohled je přitom patrná inspirace televizním sci‑fi seriálem „The Expanse“ ze stáje televizní stanice Syfy, který letos zřejmě skončí šestou řadou. V příběhu totiž hraje významnou roli Ceres Station se 6 miliony obyvateli, která je součástí sdružení vnějších světů Outer Planets Alliance.

 

Ceres Station je ve světě Expanse vybudovaná na povrchu a v tunelech pod povrchem trpasličí planety, jejíž rotace byla uměle zrychlena, kvůli vytvoření silnější gravitace. Janhunen je přesvědčen, že se Ceres může stát skvělou adresou pro lidské osídlení i v naší realitě. Má totiž dusík, který by mohl umožnit vytvoření atmosféry pozemského typu. Dokonce by to mohlo být lepší než na Zemi, přinejmenším kvůli tomu, že na trpasličí planetě nehrozí většina pozemských přírodních katastrof a bude tam hodně volného místa.

The Expanse: Ceres Station. Kredit: Legendary Television Distribution
The Expanse: Ceres Station. Kredit: Legendary Television Distribution

 

Janhunen navrhuje umístit na orbitu trpasličí planety menší satelity, jejichž propojením by vznikl megasatelit ve tvaru masivního disku. Ten by mohl udržovat gravitaci blízkou pozemské pomocí rychlého obíhání kolem trpasličí planety. Jeden takový oběh by mohl trvat 66 sekund. Dopravu v rámci takové kolonie by obstaraly maglevy, v nichž by panoval stav beztíže. Autor studie předpokládá, že by tam lidé žili v osídlení s hustotou 500 na kilometr čtvereční. To je relativně málo a odpovídá to například hustotě osídlení New Jersey.

 

Megasatelit by byl vybudován v naprosté většině z místních materiálů, jinak by to nejspíš nebylo možné. Díky nízké gravitaci a rychlé rotaci by mělo být relativně snadné propojit megasatelit s povrchem trpasličí planety kosmickým výtahem. Tím by bylo možné dopravovat materiál i lidi, aniž by bylo nutné použít větší množství paliva. Před malými meteority by kolonii chránila masivní zrcadla, která by zároveň koncentrovala sluneční záření pro solární energetiku. Takto teraformovaná trpasličí planeta by se mohla stát významnou základnou pro další dobývání Sluneční soustavy, podobně jako v seriálu Expanse.

 

Video: The Expanse - Ceres Station, intro

 

Video: The Expanse Trailer

 

Literatura

Futurism 7. 1. 2021.

arXiv:2011.07487.

Datum: 09.01.2021
Tisk článku

Související články:

Jak terraformovat Venuši?     Autor: Stanislav Mihulka (27.07.2014)
Proč Hawking tak spěchá s kolonizací dalších planet?     Autor: Stanislav Mihulka (12.05.2017)
Na Titanu by mohla fungovat velká lidská kolonie     Autor: Stanislav Mihulka (12.07.2017)
Zařídí terraformaci Marsu křemenný aerogel?     Autor: Stanislav Mihulka (21.07.2019)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz