Ve vesmíru mohou být červí díry. Jak bychom je mohli najít?  
Rovnice obecné relativity ukrývají červí díry. A stále není vyloučeno, že by mohly existovat. Jak ale červí díry najít? Jednou z možností je pátrat po zvláštních zdrojích gama záření, které by mohlo vznikat při střetávání hmoty, vyvrhované z červí dírou, s hmotou v okolním vesmíru. Byl by to opravdu kapitální úlovek.
Skrývají se v srdci galaxií červí díry? Kredit: M. A. Garlick/Wikipedia Creative Commons.
Skrývají se v srdci galaxií červí díry? Kredit: M. A. Garlick/Wikipedia Creative Commons.

Einsteinova relativita nám hodně pomohla pochopit vesmír a fungování fyziky. Také nám ale přinesla temná tajemství, která nás udivují dodnes. Z rovnic obecné relativity se vynořují například černé díry. Ty jsme už našli, i když to samozřejmě neznamená, že bezezbytku chápeme, co jsou zač a co se v nich děje. V relativistických rovnicích se ale skrývají i červí díry. A s nimi je to ještě mnohem zajímavější.

 

Fyzici si vysnili různé druhy červích děr. A minimálně část z nich věří, že mohou existovat. Červí díry jsou ohromně fascinující, protože by snad mohly být průchozí a fungovat jako zkratky v trojrozměrném prostoru, které by dokázaly neuvěřitelně zkrátit cestování ohromnými prostory vesmíru. Červí díry, pokud mohou existovat, jsou samozřejmě extrémní objekty a jejich vytvoření nebude jen tak. V zásadě ale zatím převažuje názor, že to není vyloučené. Někteří fyzici se dokonce domnívají, že v čerstvě zrozeném vesmíru mohly z hejn virtuálních částic vznikat primordiální červí díry, z nichž některé by mohly existovat dodnes.

 

Divný rádiový kroužek ORC. Kredit: Norris et al. (2020).
Divný rádiový kroužek ORC. Kredit: Norris et al. (2020).

Pokud červí díry opravdu existují a jsou někde ve vesmíru, jak bychom je mohli najít? Tým ruských vědců, které vedl M. Piotrovichz ruské Pulkovo Astronomical Observatory, nedávno přišel s představou, že by červí díry mohly existovat v centrech některých velmi jasných galaxií. Vychází z toho, že když z takové červí díry vychází na jednom konci hmota, tak se střetává s hmotou, kterou tam naopak přitahuje gravitace červí díry. Výpočty ruského týmu ukazují, že by takové srážení měla vytvářet impozantní spršky gama záření. A ty můžeme hledat našimi teleskopy.

 

Dojde někdy na průlet červí dírou? Kredit: NASA.
Dojde někdy na průlet červí dírou? Kredit: NASA.

Zmíněné gama záření by mohlo být klíčovým rozdílem mezi červími a černými dírami. Až doposud je přitom odborníci považovali za víceméně nerozeznatelné při pohledu zvenčí. Černé díry sice také generují gama záření, to je ale soustředění v polárních výtryscích černé díry. Naproti tomu gama záření červí díry by měly být intenzivnější a mělo by mít podobu gigantické sféry.

 

Myšlenka, že v centrech galaxií mohou být ve skutečnosti nikoliv černé ale supermasivní červí díry, není nová. Skrz červí díru by mohla „prosakovat“ gravitace objektů na druhé straně červí díry. A tato gravitace by mohla ovlivňovat mírně ovlivňovat oběžné dráhy hvězd v těsné blízkosti supermasivní červí díry. Detailní analýzy drah těchto hvězd by nás mohly dovést k červím dírám, pokud tam jsou. Astronomové nedávno na obloze objevili velmi záhadné rádiové objekty ve tvaru kroužků ORC (Odd Radio Circles). Prozatím vzdorují všem možným konvenčním vysvětlením a už se v jejich souvislosti mluvilo o červích dírách. Ani v roce 2021 se ve vesmíru určitě nebudeme nudit.

 

Video: Červí díry vysvětleny - Narušování časoprostoru

 

Literatura

The Conversation 13. 1. 2021.

arXiv:2008.09411.

Datum: 17.01.2021
Tisk článku

Související články:

Červí díry mohou vrhat zvláštní stíny. A teleskopy by je mohly objevit     Autor: Stanislav Mihulka (18.04.2018)
Návod pro pokročilé: Jak postavit červí díru     Autor: Stanislav Mihulka (29.08.2019)
Jak najít červí díru?     Autor: Stanislav Mihulka (30.10.2019)
Radioastronomové objevili nový typ záhadných kruhových objektů ve vesmíru     Autor: Stanislav Mihulka (11.07.2020)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz