Po vakcinacích v Izraeli klesá počet vážně nemocných  
V záplavě dnešních špatných zpráv poněkud zapadla jedna dobrá. Zveřejnila ji agentura AFP a jedná se o vyjádření Rana Balicera, předsedy izraelského národního panelu odborníků na Covid-19. Devítimilionový židovský stát má již očkováno 35 % populace a jak se zdá, tak vakcinace začíná přinášet ovoce.

Co se České republiky týče, tak se zatím nemáme čím chlubit. V počtu všech případů nemocných na Covid-19 na milion obyvatel, jsme předběhli nejen státy Evropy, ale prakticky celý svět. Na špici nezáviděníhodného peletonu jsme i v počtech mrtvých na milion obyvatel. Předstihli jsme i takové země, jako jsou Itálie, Francie, Německo, USA,… a co je tím největším překvapením, dokonce i Švédsko, které celá Evropská unie spolu s WHO kritizovala a dávala jako vzor špatného přístupu.

 

Prof. Ran Balicer, epidemiolog, ředitel ClalitResearch
Prof. Ran Balicer, epidemiolog, ředitel ClalitResearch Institute, člen poradního sboru WHO.

To, k čemu nyní dochází v Izraeli, by pro nás mohlo být jakýmsi indikátorem, kdy i u nás bychom mohli začít pomýšlet na jisté zlepšení stávající tristní situace. Izrael má zhruba stejně obyvatel, jako má Česko, a co do počtu všech případů na milion obyvatel, nás v pomyslném žebříčku všech zemí (podle údajů Worldometer), dělí jen sedm příček.

Pojďme se tedy podívat na to, při jaké proočkovanosti, se podle vyjádření předsedy izraelského národního panelu odborníků Balicera, již začala (měřeno počtem těžkých případů onemocnění) u nich karta obracet.

Možná je dobré připomenout, že u toho prohlášení o obratu k lepšímu, nejde jen o slova nějakého úředníka izraelské zdravotnické organizace, ale současně o lékaře, profesora a ředitele výzkumného ústavu (Clalit) spolupracujícího s WHO. Své vyjádření opírá o právě zveřejněnou „první studii fáze IV o účinnosti vakcíny", kterou vydal Inovační a výzkumný ústav Maccabi. Ze získaných dat například vyplývá, že pokud se porovnával výskyt případů Covid-19 během dvanácti dnů poté, co osoby dostaly první injekci (tedy v době, kdy ještě imunitní systém nemohl vytvořit dostatek protilátek), s počtem případů propuknutí nemoci v době mezi 13. až 24. dnem po očkování, vyšlo jim 51% snížení výskytu laboratorně potvrzených infekcí.


Jinak řečeno, dva týdny po první dávce dochází k výraznému snížení infekce. Protože jde o výsledky vakcíny Pfizer-BioNTech, kterou se vakcinuje i u nás, mohly bychom časem zaznamenat obdobné zlepšení.

Pro puntičkáře je k izraelským výsledkům potřeba dodat, že se u nich testují pouze osoby, které vykazují příznaky onemocnění koronavirem, nikoli randomizovaný vzorek celé očkované populace, a že tudíž nemají komplexní údaje, tím máme na mysli počet očkovaných osob nesoucích virus bez příznaků.

Prof. Gabriel Barbash, Weizmann Institute.
Prof. Gabriel Barbash, Weizmann Institute.

 

U vakcíny od Pfizeru se doporučují dvě dávky s odstupem tří týdnů. Protože je na tom se zásobami očkovací látky Izrael dobře a druhé dávce se u nich lidi výrazně nebrání, nemohla studie dát odpověď na to, k čemu nejspíš dojde u nás - zda budou dostatečně chráněni i ti, na něž se druhá dávka nedostane, a nebo se dostane, ale se zpožděním. Z předběžných dat o nemocnosti těch, kteří v Izraeli dostali i druhou dávku vyplývá, že v souboru 248 000 vakcinovaných (oběma dávkami) se vyskytlo jen 66 koronavirových infekcí a všechny jen s mírným průběhem.

 

Denní počet nových případů se nyní v Izraeli pohybuje okolo 5 000. To je poměrně hodně vezmeme-li v úvahu rychle rostoucí počet vakcinovaných. Na vině jsou nejspíš ortodoxní věřící, kteří pravidla veřejné bezpečnosti nedodržují, včetně pokynu k nošení roušek.

Že se ale i přesto již v Izraeli začalo blýskat na lepší časy, si podle výsledků studie nemyslí jen, již zmíněný šéf týmu odborníků , který si Izrael na řešení problémů s covidem ustanovil, ale také třeba Prof. Gabriel Barbash, přední světový epidemiolog, absolvent Harwardu, toho času vedoucí vědecký pracovník Weizmann Institute of Science. Pokud je tedy pravdou, že v Izraeli dochází ke zlomu, mohli bychom z dále uváděných čísel odvodit, kdy by k němu mohlo začít docházet i u nás.

 

První ze dvou doporučených dávek očkovací látky ji dostalo 35 procent z devíti milionů obyvatel a 1,8 milionu Izraelců obdrželo již i druhou dávku (většinou osoby nad 60 let). Jejich ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že od zítřka si mohou všichni Izraelci ve věku 16 a více let, stanovit termín svého očkování, přičemž věkovou hranici ještě snížili (původně to bylo 35 a více let). Podobně razantně, jako v Izraeli, přistoupili k vakcinaci svých obyvatel i ve Velké Británii.


Naše ministerstvo na svých stránkách uvádí, že máme celkem 294 692 očkovaných, tedy méně než tři procenta obyvatel. S ukončeným očkováním jsme na tom ještě hůř, neboť obě dávky dostalo pouhých 54 851 osob.

Když k tomu vezmeme v úvahu, jak se u nás vyvíjí epidemiologická situace, a že včera jsme měli přes devět tisíc nových případů a že z celkového počtu provedených testů se dlouhodobě nově prokázaná onemocnění pohybují okolo třiceti procent, protiepidemický index PES 71 bodů, reprodukční číslo nad 1,0 a znovu od od poloviny ledna nárůst počtu nakažených covidem na 100 000 obyvatel za posledních 14 dní, nutně se vkrádá otázka, zda nezískáme kolektivní (stádovou) imunitu přirozenou cestou dřív, než se k nám dostane oněch jedenáct milionů vakcinačních dávek, které má Česká republika objednány.

 


Stojí za pozornost::  Karanténa v Číně

 

Literatura

Weizmann Compas

Worldometer

Medical X Press

Datum: 04.02.2021
Tisk článku

Související články:

Vakcína od Moderny stoprocentně chrání před těžkým covidem     Autor: Stanislav Mihulka (03.12.2020)
Příběh mRNA vakcíny     Autor: Milan Krajíček (09.12.2020)
Nocebo efekt (a vakcíny proti Covid-19)     Autor: Matej Čiernik (28.12.2020)
Bakterie na pomoc s nemocí COVID19. Překvapivé souvislosti     Autor: Milan Krajíček (16.01.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz