U pobřeží Tasmánie testují experimentální gejzírovou mořskou elektrárnu  
Prototyp UniWave200 využívá energii vln k pohánění umělého mořského gejzíru. Ten pak pohání jednosměrnou turbínu, které vyrábí energii pro komerční využití. Pokud gejzírová elektrárna uspěje v testech na ostrově King Island u Tasmánie, tak je budeme vídat u mořského pobřeží častěji.
UniWave200 v Grassy Harbour. Kredit: Wave Swell Energy.
UniWave200 v Grassy Harbour. Kredit: Wave Swell Energy.

Oceán je plný energie, která si vyloženě říká o to, abychom ji využili. V Austrálii se očividně nechali přemluvit a vyvinuli podivuhodnou gejzírovou elektrárnu (blowhole power generator). Společnost Wave Swell Energy teď testuj její 200kilowattový prototyp v Grassy Harbour na ostrově King Island, u pobřeží Tasmánie. Gejzírová elektrárna už je na moři. Nachází se asi 100 metrů od pobřeží, na místě s hloubkou 5,75 metru. V následujících měsících by měla být připojena k síti společnosti Hydro Tasmania.

UniWave200 ptačí perspektivou. Kredit: Wave Swell Energy.
UniWave200 ptačí perspektivou. Kredit: Wave Swell Energy.

 

Nové zařízení UniWave200 využívá energii mořských vln specifickým způsobem. Mořská voda proudí tam a zpět betonovou komorou. Proudění vody tlačí dovnitř a zase ven vzduch ve vrchní části této komory. Tím vzniká umělý gejzír, jehož energii využívá větrná turbína. Dotyčná turbína by sice mohla být obousměrná, ale šéf Wave Swell Energy Tom Dennis v roce 2017 prohlásil, že oboustranné turbíny jsou natolik komplikované, že je výhodnější používat jednosměrné turbíny, jako je právě ta v UniWave200.

 

Wave Swell, logo.
Wave Swell, logo.

Projekt společnosti Wave Swell Energy obohatí energetický mix ostrova King Island, který teď zahrnuje větrnou a solární energetiku. Hlavním úkolem prototypu UniWave200 ale je prokázat, že je efektivní, spolehlivou, odolnou a dostupnou technologií. Ve Wave Swell Energy jsou přesvědčeni, že dovedou srovnat cenu za výrobu obnovitelné energie s cenou za výrobu energii v uhelných elektrárnách, i v instalacích o výkonech v řádu megawattů.

 

V současné době začíná porážet uhlí celá řada obnovitelných zdrojů energie. Vlny ale přispívají do energetického mixu specificky generovanou energií, která má řadu zajímavých výhod. Prototyp gejzírové elektrárny sice příliš nezapadá do romantické zátoky na King Island, rozhodně ale bude zajímavé sledovat, jak tato technologie obstojí v testech.

 

Video: WSE November sea tow

 

WSE Technology and King Island Project

 

Literatura

New Atlas 4. 2. 2021.

Datum: 07.02.2021
Tisk článku

Související články:

Skotská přílivová "větrná" turbína obstála     Autor: Josef Pazdera (22.05.2012)
Energie z první komerční přílivové turbíny v USA proudí do sítě     Autor: Josef Pazdera (20.09.2012)
Šikovný prototyp přílivové turbíny vyrobil více než 3 GWh za rok provozu     Autor: Stanislav Mihulka (28.08.2018)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz