DARPA vyvíjí letecký raketový dron LongShot pro vzdušné bitvy  
Vzdušnou nadvládu v dnešní době obvykle zajištují pokročilé pilotované bojové letouny. DARPA jim chce ulevit s pomocí dronů LongShot, vyzbrojených střelami vzduch-vzduch, které budou startovat z mateřských letounů. LongShoty rozšíří dosah zásahu proti letounům protivníka a snížím tím riziko pro lidské piloty.

 

Dron programu LongShot. Kredit: DARPA.
Dron programu LongShot. Kredit: DARPA.

Američtí vojenští vývojáři DARPA očividně našli zalíbení v leteckých dronech, které operují z mateřských letounů, čili z létajících „letadlových lodí“. Ostře sledovaný je vývoj dronového systému X-61A Gremlin, který je výsledkem spolupráce se společností Dynetics. Gremlini by měli v startovat v hejnech z velkých letadel, jako je -130J Super Hercules. Jejich úkoly budou rozmanité, od elektronického boje, vyhledávání cílů protivníka, sledování pohyblivých cílů v reálném čase, až po zhodnocení výsledků útoku letectva či raketového úderu.

 

 

DARPA, logo.
DARPA, logo.

 

Postupně se ukazuje, že gremlini nejsou jedinými leteckými drony tohoto typu, jimž se DARPA věnuje. V těchto dnech oznámili, že udělili kontrakty třem společnostem v rámci programu LongShot. Jeho cílem je letecký dron, vypuštěný z mateřských letounů, který bude vyzbrojen raketami vzduch-vzduch. Dron LongShot by měl zajistit podstatné zvětšení dosahu a efektivity zbraní pro letecké souboje, což zároveň sníží riziko pro lidské piloty. General Atomics, Lockheed Martin a Northrop Grumman mohou zahájit předběžné práce na designu dronu LongShot v první fázi jeho vývoje.

 

Test dronu Gremlin v listopadu 2019. Kredit: DARPA.
Test dronu Gremlin v listopadu 2019. Kredit: DARPA.

 

Soudobé koncepty vzdušné nadvlády spoléhají na pokročilé pilotované bojové letouny. Ty mají zajistit průnik k protivníkovi a zasáhnout jej svými zbraněmi. LongShot by na to měl navázat a zařídit, že bude možné napadat protivníkovy letouny na mnohem větší vzdálenost od strojů s lidskými piloty. LongShot bude odpalovat střely vzduch-vzduch, takže pilotované stroje mohou zůstávat v diskrétní vzdálenosti od protivníka.

 

Jak uvádí programový manažer DARPA Tactical Technology Office Lt. Col. Paul Calhoun, program LongShot mění podobu a průběh leteckých operací tím, že zavádí bojový dron, startující z mateřských letounů, který bude vybavený pokročilými zbraněmi pro moderní letecké bitvy. LongShot představuje pozoruhodnou alternativu ke klasicky operujícím bojovým letounům, ať už pilotovaným nebo nově i nepilotovaným. V dalších fázích tohoto programu dojde na konstrukci a testování prototypu, jeho startu z mateřského letounu, samostatného letu i jeho opětovné vyzvednutí ve vzduchu.

 

Video: Second X-61A DARPA Gremlins Air Vehicle Flight Test

 

Literatura

DARPA 8. 2. 2021.

Datum: 11.02.2021
Tisk článku

Související články:

DARPA vyvíjí gremliny pro budoucí letecké operace     Autor: Stanislav Mihulka (06.09.2015)
Američané úspěšně otestovali hejno mikrodronů vypuštěných z letadel     Autor: Stanislav Mihulka (12.01.2017)
DARPA vyvíjí hejnovou taktiku pro drony na městských bojištích     Autor: Stanislav Mihulka (09.01.2018)
Hejno bojových dronů US Army uspělo proti těžké elektronické obraně     Autor: Stanislav Mihulka (24.11.2018)
Pozoruhodný americký vojenský dron X-61A Gremlin absolvoval první let     Autor: Stanislav Mihulka (25.01.2020)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz