Europium v krystalech zirkonu odkrylo „nudnou miliardu“ historie Země  
Krystaly zirkonu jsou jako časové schránky z pradávných epoch Země. Mimo jiné obsahují europium, jehož obsah těsně souvisí s mocností zemské kůry v době vzniku krystalu. Analýza europia prozradila, že Země před 1,8 až 0,8 miliardami let měla nápadně tenkou kůru. V té době byla prakticky vypnutá desková tektonika a nijak zvlášť neběžela ani evoluce.
Krystaly vysoce čistého europia. Kredit: CC0 public domain.s
Krystaly vysoce čistého europia. Kredit: CC0 public domain.s

Země je stará asi 4,6 miliardy let. Větší část této minulosti zahaluje geologická mlha velmi děravého geologického záznamu. Kdykoliv najdeme důvěryhodný zdroj informací o dávné minulosti planety, tak je to důvod k oslavě. Tým čínských a amerických odborníků takový důvod určitě má. Vytěžili zajímavé údaje z europia v krystalech zirkonu.

 

Jejich výzkum se týkal „nudné miliardy“ pozemské historie, která se odehrála přes 1,8 až 0,8 miliardami let. Naše planeta tehdy prošla obdobím nápadného klidu. Alespoň podle známých fosilií se tehdy výrazně zpomalila evoluce. Badatelé jsou přesvědčeni, že viníkem zpomalení bylo dramatické utlumení tektonické aktivity planety.

 

Superkontinent Columbia (Nuna). Kredit: Alexandre DeZotti / Wikimedia Commons.
Superkontinent Columbia (Nuna). Kredit: Alexandre DeZotti / Wikimedia Commons.

Zkoumali europium v krystalech zirkonu z uvedeného období, nalezených na různých místech planety. Takové krystaly jsou svého druhu časové schránky, které díky odolné struktuře uchovávají informace z pradávných časů. Již dříve se ukázalo, že množství europia v krystalech zirkonu zřejmě souvisí s mocností zemské kůry v době, kdy dotyčný krystal vznikl. Čím více je v krystalu europia, tím silnější byla tehdy kůra planety.

Superkontinent Rodinia ve fázi rozpadu. Kredit: John Goodge / Wikimedia Commons.
Superkontinent Rodinia ve fázi rozpadu. Kredit: John Goodge / Wikimedia Commons.

 

Jejich výzkum odhalil, že Země během „nudné miliardy“ měla tenkou kůru, ještě tenčí, než je dnes. Na planetě nebyly žádné výrazné hory. Byla pokrytá oceány a velmi plochými pevninami. To naznačuje, že tehdy prakticky vymizela tektonická aktivita. Když tektonická aktivita funguje, tak na planetě rostou hory a pak je rozhryzává eroze, která obohacuje oceány o živiny. Bez těchto procesů stagnuje geologie, stagnuje evoluce, stagnuje celá planeta.

 

Badatelé nemají představu, proč se tehdy tektonická aktivita Země utlumila ani proč to trvalo celou miliardu let. Mohlo by to prý být důsledkem vzniku superkontinentů Nuna čili Columbia (před 1,82 až 1,35 miliardami let) a Rodinia (před 1,13 až 0,75 miliardami let). Podle autorů studie tehdy mohlo dojít ke změnám v termální struktuře zemského pláště, které zabrzdily deskovou tektoniku.

 

Literatura

Phys.org 12. 2. 2021.

Science 371: 728–731.

Datum: 19.02.2021
Tisk článku

Související články:

V hlubinách zemského pláště objevili monumentální pohoří     Autor: Stanislav Mihulka (16.02.2019)
Ze zemského jádra unikají těžké izotopy železa     Autor: Stanislav Mihulka (17.04.2020)
Umělá inteligence Sequencer vypátrala veliké struktury u zemského jádra     Autor: Stanislav Mihulka (15.06.2020)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz