Očkovat, nebo neočkovat?  
Z rostoucího počtu mailů, které nám do redakce chodí po uveřejnění článku, v němž je pouhá zmínka o vakcinaci, je zřejmé, jak se názory v této otázce polarizují. Většinou chcete, abychom už konečně napsali pravdu - že vakcinace jsou jen pračkou na peníze a snahou nastolit očkovací otroctví. Argumentujete významnými lékařskými kapacitami, otevřeným dopisem biskupů Katolického patriarchátu píšícím o fatálně nebezpečných vakcínách a stanovisky uznávaných expertů na etiku a práva jednotlivce.

Pravdou je, že v posledních dnech hned dva vědecké týmy, jeden z Univerzitní nemocnice v Oslu a druhý z univerzity v Greifswaldu, poukázaly na autoimunitní reakce po vakcinaci Astrou Zeneca, které vedly k úmrtí na krevní sraženiny. Aniž bych měl v úmyslu jakkoliv znevažovat  komplikace a rizika vakcinace, omezím se pouze na statistická data. Jako pramen bude sloužit uznávaná stránka Worldometer. Ta Českou republiku, v parametru počet úmrtí na milion obyvatel, řadí na třetí místo. Žel nikoli v Evropě, ale na celém světě. Horší situace je už jen v Gibraltaru a San Marinu, kde i jeden mrtvý vzhledem k počtu obyvatel statistikou značně zamává. Nejinak tomu je i v dalším rozhodujícím parametru – počtu všech případů nemocných s covidem. Také v tom jsme v čele a zaujímáme třetí příčku v pomyslném světovém žebříčku. Hůře by snad bylo jen být Andoranem a Černohorcem.

 

Nyní se podívejme, jak jsme na tom v Česku s očkováním. Podle stránky ministerstva má k dnešnímu dni ukončeno očkování (dostalo obě dávky) poněkud tristních, pouhých 354 097 osob. Představu, jak rychle se počty vakcinovaných budou měnit, a nebo spíš přesněji neměnit, si uděláme také ze stránek ministerstva. Za včerejšek (pátek) uvádí, že se v celé ČR naočkovalo 38 133 osob...

 

Porovnejme si to s vývojem zdravotní situace v zemích, které na tom svého času bývaly hůře než my, ale jejichž vlády vsadily na proočkovanost svých obyvatel. Například Velká Británie již zaočkovala téměř 27 milionů osob (v průměru vakcinovala více než 421 000 dávek denně).

A teď to nejdůležitější. Zatímco u Česka se v páteční kolonce uvádí na stránce Worldometru 10 627 nových případů onemocnění a 200 mrtvých, Velká Británie uvádí 4 802 nových případů, a 101 úmrtí. Jak moc se nůžky mezi námi a královstvím rozevírají vyplyne, když si uvědomíme, že jde o zemi na počet obyvatel šestkrát větší. Rovněž Izrael vsadil na očkování, a i jeho statistiky nám mohou být vodítkem při hledání odpovědi na otázku položenou v nadpisu článku.

Počty nových případů (denně) Česká republika
Počty nových případů (denně) Česká republika. Zdroj: Worldometer.
Aktivní případy (počet infikovaných) Česká republika. Zdroj: Worldometer.
Aktivní případy (počet infikovaných) Česká republika. Zdroj: Worldometer.
Počty nových případů (denně) Spojené království. Zdroj: Worldometer.
Počty nových případů (denně) Spojené království. Zdroj: Worldometer.
Aktivní případy (počet infikovaných) Spojené království. Zdroj: Worldometer.
Aktivní případy (počet infikovaných) Spojené království. Zdroj: Worldometer.
Počty nových případů (denně) Izrael.  Zdroj: Worldometer.
Počty nových případů (denně) Izrael. Zdroj: Worldometer.
Aktivní případy (počet infikovaných) Izrael.  Zdroj: Worldometer.
Aktivní případy (počet infikovaných) Izrael. Zdroj: Worldometer.

 

Prameny

Worldometer, Ministerstvo zdravotnictví ČR.

Datum: 20.03.2021
Tisk článku

Související články:

Vakcinovaným ženám prudce rostou rizikové nálezy z mamografu     Autor: Josef Pazdera (10.03.2021)
Po překonání COVID-19 by měla stačit jedna dávka vakcíny     Autor: Dagmar Gregorová (15.03.2021)
Čína začíná vydávat víza cizincům, kteří se nechali očkovat jejich vakcínou     Autor: Josef Pazdera (16.03.2021)
Aspirinem proti COVIDu?     Autor: Dagmar Gregorová (16.03.2021)
Spolubydlící jsou bezpečnější, než si myslíme     Autor: Josef Pazdera (19.03.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz