Čína prodává po světě smrtící pterodaktyly. Každému a bez otázek  
Bojové drony Chengdu Wing Loong II jsou sice méně kvalitní, ale zato výrazně levnější než srovnatelné západní stroje. Mohou nést až 12 raket či bomb, takže se s nimi musí počítat. Oproti jiným zemím Čína tyto drony vyváží v „masovém“ měřítku a vyvolává tím globální závody ve zbrojení.
Wing Loong II v Dubaji 2017. Kredit: Mztourist / Wikimedia Commons. CC BY-SA 4.0
Wing Loong II v Dubaji 2017. Kredit: Mztourist / Wikimedia Commons. CC BY-SA 4.0

Trh s bojovými drony prožívá rozkvět. Jsou stále častěji k vidění v akcích na mnoha místech světa a tento trend se podle všeho bude nadále zrychlovat. Podle expertů je jedním z klíčových akcelerátorů tohoto procesu Čína. Významnou roli v tom hraje státem vlastněná společnost Aviation Industry Corporation of China (AVIC) která mimo jiné vyrábí intenzivně vyzbrojené drony, jak pro čínskou armádu, tak i pro celý svět.

 

Aby nevznikla mýlka, dominantní postavení na globálním trhu s bojovými drony si stále udržují americké společnosti. Nicméně nástup čínských dronů, především dronů společnosti AVIC podle všeho zasahuje do jakžtakž vyvážených strategických poměrů na celé řadě míst ve světě. Nejhorší je, že čínské aktivity zjevně roztáčejí závody ve zbrojení, v jejichž důsledku bude ve světě mnohem více létajících strojů na zabíjení.

 

Jak uvádí Bloomberg, společnost AVIC v posledních letech prodala do světa stovky raketami a bombami vyzbrojených pokročilých „pterodaktylů“ Chengdu Wing Loong II (armádní označení GJ2). Celkem to bylo 220 dronů do 16 zemí. Pterodaktylové II operují v Jemenu za letectvo Saúdské Arábie proti hútíjským milicím. V Pákistánu je dokonce vyrábějí pro místní letectvo. Zákazníkem jsou i Spojené arabské emiráty, které je nasazuje v libyjské občanské válce. Tyto drony provozuje také Egypt proti rebelům na Sinaji a letectvo v Nigerii je nasazuje proti extrémistům Boko Haram. Blíže neurčený počet těchto dronů má nepochybně k dispozici čínská armáda.

 

Wing Loong II s výzbrojí. Kredit: Kredit: Mztourist / Wikimedia Commons. CC BY-SA 4.0
Wing Loong II s výzbrojí. Kredit: Kredit: Mztourist / Wikimedia Commons. CC BY-SA 4.0

Dron s vrtulovým pohonem, GPS navigací, optickými a infračervenými senzory, o délce 11 metrů, rozpětí křídel 20,5 metrů a maximální vzletové hmotnosti 4,2 tuny může nést až 12 raket nebo bomb. Wing Loong II může sloužit k zpravodajským účelům i provádět přesné údery či údery na velkou vzdálenost.

 

Asi není nutné zdůrazňovat, že prodej zbraní, bojové drony nevyjímaje, nemá moc společného s lovem bobříků. Nicméně některé tyto obchody jsou výrazně problematičtější než jiné. Jak uvádí Ulrike Franke z evropské European Council on Foreign Relations, problém je v tom, že Čína prodá drony prakticky komukoliv, a na nic se přitom neptá, pokud tedy dotyčná země Čínu příliš nekritizuje.

 

Srovnatelným typem letounu je například General Atomics MQ-9 Reaper. Kredit: Lt. Col. Leslie Pratt / Wikimedia Commons.
Srovnatelným typem letounu je například General Atomics MQ-9 Reaper. Kredit: Lt. Col. Leslie Pratt / Wikimedia Commons.

 

Drony Wing Loong II si získaly popularitu především kvůli tomu, že jsou hodně levné. Jeden takový pterodaktyl vyjde na 1-2 miliony dolarů. Jsou zhruba patnáctkrát levnější než srovnatelné americké bojové drony, jejichž cena přesahuje 15 milionů dolarů. Jak říká Pawel Paszak, ředitel programu China Monitor polského Waršavského institutu, čínské drony nejspíš nejsou tak kvalitní a spolehlivé jako americké drony, jimž se až úsměvně podobají. Když ale můžete mít 15 dronů namísto jediného a nikdo k tomu neklade nepříjemné dotazy na lidská práva? Podle Paszaka je to lákavá nabídka.

 

Čínská vláda samozřejmě vehementně popírá, že by její vývoz bojových dronů, vedl k závodům ve zbrojení. Bloomberg ale upozorňuje na to, že země jako Turecko, Japonsko, Jižní Korea nebo Rusko očividně v důsledku čínských aktivit a vývozů zintenzivňují vlastní výrobu bojových dronů. Michael Horowitz z americké University of Pennsylvania je přesvědčený, že kvůli čínským vývozům bojových dronů budeme svědky rozsáhlého šíření těchto technologií po světě.

 

Video: Wing Loong II UAV demonstrates multiple missiles firing

 

Literatura

Futurism 18. 3. 2021.

Bloomberg 17. 3. 2021.

Datum: 21.03.2021
Tisk článku

Související články:

Čína flirtuje s autonomními doprovodnými drony     Autor: Stanislav Mihulka (02.09.2019)
Čína prodává zabijácké drony na Střední východ     Autor: Stanislav Mihulka (08.11.2019)
Turecko jako první zavádí do výzbroje drony s lehkým kulometem     Autor: Stanislav Mihulka (14.12.2019)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz