DARPA úspěšně vyvíjí pilotní inteligence. Využijí naše albatrosy L-39  
Program Air Combat Evolution (ACE) by měl zavést do leteckých soubojů špičkové umělé pilotní inteligence. Lidští piloti by jim měli důvěřovat a měli by na ně spoléhat ve vyhrocených situacích. ACE brzy vstoupí do fáze leteckých soubojů dronů a v letech 2023-2024 přijdou na řadu autonomní lety upravených albatrosů L-39 pilotovaných inteligencemi.
DARPA, program ACE. Kredit: DARPA.
DARPA, program ACE. Kredit: DARPA.

Američtí vojenští snílci DARPA pracují na mnoha pozoruhodných projektech, které mohou změnit budoucnost. Ostře sledovaný je například program Air Combat Evolution (ACE), jehož cílem je vybudovat důvěru lidských pilotů ve schopnosti umělé inteligence, co s nimi bude létat v bojových letounech. DARPA v těchto dnech oznámila, že se program úspěšně prodírá fází 1 a letos by měl dorazit do fáze 2, která bude zahrnovat reálné letecké souboje dronů.

 

DARPA, logo.
DARPA, logo.

Program ACE už má za sebou úspěšné virtuální letecké souboje se zapojením umělých inteligencí. Šlo o simulované souboje na různou vzdálenost, včetně scénářů s větším počtem letounů a různými simulovanými zbraněmi. Teď bude úkolem odborníků připravit algoritmy umělých inteligencí na přechod ze simulovaných soubojů na souboje v reálném prostředí. Podle dosavadních zkušeností je přitom jasné, že takový přechod není úplně jednoduchý.

 

V rámci programu ACE jde také o výcvik umělých pilotních inteligencí s využitím spolupráce mezi takovou inteligencí a lidským pilotem, jak v simulacích, tak i při létání v reálném prostředí. Na této spolupráci by měla vyrůst důvěra v autonomii umělých pilotních inteligencí a jejich rozhodování, které by samozřejmě nemělo ohrozit zdraví a životy lidských pilotů.

 

L-39C estonských vzdušných sil. Kredit: Avalikarvamus / Wikimedia Commons.
L-39C estonských vzdušných sil. Kredit: Avalikarvamus / Wikimedia Commons. Volné dílo.

Pilotní inteligence si zatím vedou nadmíru dobře. V létě 2020 DARPA zorganizovala virtuální letecké souboje „AlphaDogfight Trials“, v nichž mezi inteligencemi zvítězila velmi agresivně bojující inteligence společnosti Heron Systems. Když pak za odměnu bojovala se zkušeným lidským pilotem, tak ho rozdrtila 5:0. Inteligencím se dařilo i v nových scénářích simulací, v nichž dvojice spolupracujících letounů pilotovaných inteligencemi čelila letounu protivníka, opět řízenému inteligencí. Inteligence navíc dostaly nové simulované zbraně, takže měly k dispozici palubní kanon pro střelbu na krátkou vzdálenost a rakety pro souboje na dálku. Účelem těchto scénářů bylo zejména rozlišování mezi vlastními a cizími letouny, které bývá v moderních vzdušných soubojích kriticky významné.

 

Pokud program ACE se stejným elánem projde i fází 2 se souboji dronů, tak postoupí do fáze 3. V současné době je plánovaná na přelom let 2023 a 2024. V této fázi nepůjde o nic menšího než o plně autonomní lety cvičných tryskáčů, které budou pilotovat vycvičené inteligence. Je nanejvýš potěšující, že klíčovou roli ve fázi 3 programu ACE sehrají české letouny Aero L-39 Albatros. DARPA loni v létě udělila kontrakt v hodnotě 14,1 milionů dolarů společnosti Calspan Corporation, aby připravila až čtyři albatrosy na letové experimenty s pilotními inteligencemi. Máme se na co těšit!

 

Video: DARPA ACE Program Makes Strides in Phase 1

v

 

Literatura

TechXplore 23. 3. 2021.

Datum: 24.03.2021
Tisk článku

Související články:

Letecká bojová umělá inteligence si natřela na chleba taktické experty     Autor: Stanislav Mihulka (29.06.2016)
AlphaDogfight Trials: Umělé inteligence se střetly v simulovaném boji na F-16     Autor: Stanislav Mihulka (21.08.2020)
Americké letectvo poprvé svěřilo řízení letounu umělé inteligenci     Autor: Stanislav Mihulka (18.12.2020)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz