Mobilní mikrovlnný systém Leonidas zlikviduje celé hejno dronů  
Drony se stávají stále významnější silou na bojišti i v celém letovém prostoru. Vlastně celá hejna dronů, která budí hrůzu jako hejna kobylek. Bylo by skvělé mít zbraň, která vyřadí takové hejno se vším všudy. Systém Leonidas amerického startupu Epirus to zvládá velmi dobře, vhodně cílenými svazky záření. Téhle mikrovlnky byste se rozhodně měli bát!
Leonidas v akci. Kredit: Epirus.
Leonidas v akci. Kredit: Epirus.

Vzduch houstne drony. Ve stále větší míře si je pořizují ozbrojené síly států i nestátních aktérů. Představují zajímavý a za jistých okolností velmi účinný bojový prostředek. Nemluvě o celých hejnech dronů, které mohou zahltit cíl svého útoku jako hejno kobylek. A teď si představte, že by existovala zbraň, která celé takové hejno najednou vyřadí z boje. Sundá je z oblohy jako výstřel z brokovnice.

 

Logo. Kredit: Epirus Inc.
Logo. Kredit: Epirus Inc.

Taková zbraň opravdu existuje. Nikoliv náhodou se jmenuje Leonidas, i když nehájí Horké brány, ale jakékoliv místo, které potřebuje ochranu před agresivními hejny dronů. Systém Leonidas je produktem amerického startupu Epirus se sídlem v Los Angeles. Dokáže zneškodnit celá hejna dronů protivníka s použitím vysokoenergetických mikrovln. Systém je přitom mobilní a vejde se na korbu malého picku-pu.

 

Hejno útočí. Kredit: Epirus.
Hejno útočí. Kredit: Epirus.

Šéf Epiru Leigh Madden zdůrazňuje, že Leonidas může rozšířit nebo naopak zúžit svazky bojových mikrovln tak, aby vyřadily cíle útoku a nic jiného. Epirus teď pracuje na ještě menším, řekněme osobním systému, který by mohli mít u sebe operátoři. Jak tvrdí představitelé startupu, při demonstraci systému pro nejmenovaného zákazníka z kruhů americké administrativy dokázal Leonidas sundat všech 66 útočících dronů, přičemž při každé salvě mikrovln vyřadil více než jeden dron.

 

Systém Leonidas využívá soustavu pevnolátkových zářičů z nitridu galia, což je technologie podobná současnému vybavení pro 5G komunikace. Jak uvádí Justin Bronk z think tanku RUSI, pro tyto zbraně je nesmírně důležitá přesnost a soustředění útoku výhradně na zvolené cíle. Brutální mikrovlny Leonida by totiž mohly usmažit okolní elektrické rozvodné sítě nebo třeba elektroniku lidí, kteří se nacházejí v dosahu zbraně.

 

Při současném rozvoji technologií dronů, a se sofistikovanými postupy jejich využití, se Leonidas nejspíš již brzy uplatní na řadě míst ve světě. Může bránit potenciální cíle útoku dronů, jak vojenské tak i civilní povahy. Zároveň bude velmi zajímavé sledovat, jestli výrobci malých dronů, s nimiž se počítá pro útoky hejn, dovedou na takovou výzvu zareagovat a přijdou s nějakou praktickou obranou proti zbrani tohoto typu.

 

Video: Epirus - DefenseTech Startup (EMP technology to counter drones/drone swarms)

 

Literatura

Futurism 14. 4. 2021.

Datum: 15.04.2021
Tisk článku

Související články:

Dronové války: Spojené státy s izraelskou technologií proti dronům IS     Autor: Stanislav Mihulka (03.03.2017)
Stoprocentní úspěch: Laserový systém ATHENA sundal všech pět dronů     Autor: Stanislav Mihulka (23.09.2017)
Hejno bojových dronů US Army uspělo proti těžké elektronické obraně     Autor: Stanislav Mihulka (24.11.2018)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz