Zneklidňující vysvětlení Fermiho paradoxu: Žijeme v pochmurném Temném lese?  
Okolní vesmír je jako temný hvozd. Tichý, ponurý, na první pohled mrtvý. Ve stínech se ale plíží lovci, hráči vesmírného LARPu, kteří to myslí smrtelně vážně. Největší hrozbou v temném lese jsou cizí lovci. Když se střetnou, tak je to vždy kdo s koho, na plno a bez skrupulí. Taková je hypotéza Temného lesa, která vysvětluje Fermiho paradox strachem a opatrností.
Temný les. V Alsasku. Kredit: JovanCormac / Wikimedia Commons.
Temný les. V Alsasku. Kredit: JovanCormac / Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0.

O Fermiho paradoxu už slyšel nejspíš každý. Stručně a bez servítek, Mléčná dráha je zřejmě plná obyvatelných světů a měla by být plná kvetoucích civilizací. Jenomže vypadá pustě a prázdně a nám je to líto. Usilovně pátráme po sebemenších stopách přítomnosti cizích civilizací, které toužíme objevit a zároveň se toho děsíme až do morku kostí.

 

Možných vysvětlení Fermiho paradoxu je celá řada. Od rozpustilých a pěkně fancy, až po velmi temná a zlověstná. Právě do temného konce tohoto spektra zapadá hypotéza s romantickým pojmenováním Dark Forest Hypothesis. Motivací této hypotézy se stala kniha „Temný les“ z cenami ověnčené trilogie „Vzpomínka na Zemi“, čínského autora Liou Cch’-sina.

 

Liou Cch’-sin. Kredit: opacity / Wikimedia Commons. CC BY-SA 2.0
Liou Cch’-sin. Kredit: opacity / Wikimedia Commons. CC BY-SA 2.0

Podle slavné pasáže zmíněné knihy je vesmír jako temný les. V něm se plíží civilizace jako lovci nebo třeba hráči vražedného LARPu, nenápadné, mlčenlivé a po zuby ozbrojené. Prodírají se opatrně křovím, ani nedýchají. Jsou nesmírně obezřetné, protože vědí, že v temném lese mohou být další civilizace, které jsou ve stejné situaci. Pokud takový přízračný lovec narazí na jiného, tak to podle hypotézy Temného lesa může skončit jediným možným způsobem, likvidačním střetem. Nezáleží přitom na tom, jaké vlastně ty civilizace jsou, jestli přátelské nebo krutě xenofobní. Zdroje jsou omezené, proto je střet, podle této představy, nevyhnutelný.

 

Dark Forest. Kredit: Liou Cch’-sin / Wikimedia Commons.
Dark Forest. Kredit: Liou Cch’-sin / Wikimedia Commons.

V Temném lese jsou jiné civilizace tou největší hrozbou. Na věčné časy. Zároveň to neznamená, že by se nutně musely již navzájem zlikvidovat. Mohou se klidně plížit lesem, kde ve stínech doufají, že odhalí jiné civilizace dříve, než ony odhalí je. Také to neznamená, že je vždy nejlepší možností okamžitě drtivě útočit. Nově objevená civilizace může mít v rukávu triky, které jí zajistí značnou sílu a útok do neznáma by mohl skončit fiaskem. Jako velmi prospěšná strategie se proto jeví účinné skrývání v křoví, jehož výsledkem by v takovém případě byl plnokrevný Fermiho paradox. Zároveň musíme doufat, že zneklidňující Temný les nereprezentuje pohled Číny na náš svět. To by mezinárodním vztahům moc neprospělo.

 

Argumentem proti této ponuré vizi okolního vesmíru by mohla být teorie her, která se zdá být vcelku univerzálním pohledem na světě. Vražedný LARP je dost riskantní strategie, která se snad vyplácí jen technologicky a vojensky nejsilnějším, na což je ovšem těžké spoléhat v případě naprosto neznámých protivníků. Ve hře je velké množství neznámých, takže není jasné, jestli setkání kosmických civilizací musí být nutně hrou s nulovým součtem.

 

Video: Fermiho Paradox - Kde Jsou Všichni Mimozemšťané?

 

Literatura

IFL Science 16. 4. 2021.

Datum: 18.04.2021
Tisk článku

Související články:

Mimozemšťané mlčí, protože jsou nejspíš mrtví     Autor: Josef Pazdera (24.01.2016)
Oslepuje nás při hledání mimozemšťanů kosmická gorila?     Autor: Stanislav Mihulka (17.04.2018)
Přitahuje rádiový provoz a umělé osvětlení pozornost k Zemi?     Autor: Stanislav Mihulka (04.08.2019)
Nový odhad: V Mléčné dráze by mohlo sídlit 36 vyspělých civilizací     Autor: Stanislav Mihulka (17.06.2020)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz